Nošenje prema napred je još uvek jedna od najčešćih slika na ulicama kada su u pitanju nosiljke za bebe. Moram reći – nažalost. Mada brojni proizvođači nosiljki u uputstvima nude takav način nošenja, i možda deluje da je detetu takav način nošenja prijatan, situacija je često suprotna. U ovom tekstu možete pročitati pet osnovnih razloga zašto se ne savetuje nošenje bebe unapred.

Razlog 1. – Neprirodan položaj tela

Da li možete da zamislite kako je da vas neko okači ovako i ostavi vas da visite 15-20 minuta, pola sata, više sati? Ovaj tip nosiljke nije preporučljiv ni za nošenje unazad, jer ima suviše usku bazu – ne daje dovoljno dobru potporu butinama (vidi ilustraciju niže).

Suprotno uvreženom mišljenju, ovo nije udobna pozicija za bebu, niti joj je prirodan položaj. Takođe, nije dobro za razvoj kukova i kičme (više o tome pročitajte na hipdysplasia.org). O tome da je tata u majici kratkih rukava, dok je beba obučena kao za mećavu ne vredi ni počinjati…

U ovom položaju glava i vrat nemaju dobru potporu, kičma deteta se nalazi u nepravilnom položaju, preveliko je opterećenje na kukovima, i previsok pritisak se vrši na međunožje.

Razlog 2. – Neudobne su za onog ko nosi bebu

Zbog toga što težište stavljaju ispred tela onog ko nosi, stalno ćete imati utisak kao da vas beba vuče unapred i na dole. To je razlog što ćete morati više svojih mišića da aktivirate da biste nosili bebu. Mnogo više nego da nosite bebu na rukama, recimo. A nosiljka bi trebalo da olakša nošenje, ne da ga čini još težim, zar ne?

Razlog 3 – Preterana stimulacija bebe (eng. overstimulating)

Možda vam ovo deluje kao smešan razlog, jer mi želimo da beba upoznaje svet oko sebe. Međutim, ne želimo da to upoznavanje ide prebrzo. Ne želimo da beba dobija previše informacija od kojih nema gde da se sakrije. Kada ih nosimo tako da su okrenute prema nama, bebe u svakom trenutku mogu da se sakriju na sigurno. Imaju gde da urone glavicu i tako se odmore. Kada gledaju unapred, nemaju tu mogućnost.

Ako mislite da je to samo sa manjim bebama slučaj, neka vas naša sledeća priča razuveri. Nakon celodnevne šetnje po višemilionskom Milanu vozili smo se metroom u kom je bila poprilično velika gužva. Ljudi svih boja kože, visoki, niski, ozbiljni, nasmejani… zaista previše za jednog mališana. Vrlo brzo je odlučio da se sakrije kod mene, i ćutke je proveo ostatak vožnje. Da je bio okrenut unapred, ne bi imao tu mogućnost i postao bi razdražljiv, uplakan, a naša dvadesetominutna vožnja metroom bi se pretvorila u pakao.

ergobaby metro milan e1521104803893

 

Razlog 4 – Nemogućnost spavanja

Bebe uživaju da spavaju u nosiljkama i maramama, dok se mame i tate kreću. Ljuljuškanje ih podseća na ono iz maminog stomaka, a okrenuti trbuh na trbuh čak i čuju otkucaje srca onog ko ih nosi – baš kao što su dok su bili u stomaku. Šta mislite, koliko je udobno spavanje kada se nalaze u neudobnoj poziciji?

Razlog 5 – Loša termoregulacija tela

Kada nosite bebu, vi pomažete njenom telu da održi temperaturu tela na optimalnom nivou. Zbog toga se i ne savetuje pretopljavanje deteta unutar same nosiljke (vidi tekstove Nošenje beba leti i Nošenje beba zimi).

Kada je telo bebe priljubljeno uz vas, kao što je u nošenju na leđima ili trbuh na trbuh, ono se lakše greje ili hladi na vašu telesnu temperaturu.

Zbog toga je nošenje na golo telo odlično i za snižavanje bebine visoke temperature.

Kada se beba nosi prema napred, vaša tela su spojena tek malim delom vašeg stomaka i bebinih leđa, pa sve navedeno o termoregulaciji (i oblačenju) pada u vodu.

Pravilan položaj bebe u nosiljci

Bilo da su okrenuti unazad ili unapred, kod nošenja u nosiljkama i maramama se traži ergonomski idealan položaj nogu:

sheffield sling surgery hip

Razlika u položaju kukova u nosiljkama sa uskom bazom (prve dve ilustracije) i nosiljkama koje podržavaju ergonomski optimalan položaj (druge dve ilustracije)

Hug Bug marama u prethodnim uputstvima ima nošenje unapred. Zanemarite taj deo, i nosite bebu okrenutu ka vama. Elastična marama je divan način da od prvog dana rođenja svog deteta uđete u svet nošenja dece.

U čemu ipak može nošenje prema napred?

Soul Anoona i Ergobaby Omni 360 su, na primer, nosiljke koja omogućavaju optimalan položaj i prilikom nošenja prema napred. Međutim, svi ostali naevdeni razlozi ostaju. Čak će vas i oni sami na to upozoriti u svojim uputstvima. Ove nosiljke su u poziciji na leđima i trbuh na trbuh i dalje poželjne, ergonomski “ispravne” nosiljke.

Problem je što u lokalnim prodavnicama bebi opreme možete da kupite uglavnom samo nosiljke sa uskom bazom – kengure. I što roditelji veruju da sve što se nalazi u prodavnicama bebi opreme mora biti dobro za njihovo dete.

No, u prodavnicama bebi opreme, u delu sa hranom za decu, imate i čokoladice i bombone koje su prepune šećer. Koliko vas je uvereno da je to zdrava, optimalna ishrana za vaše dete?

Gde je onda rešenje ukoliko nemate novca/mogućnosti da kupite ispravne nosiljke? U polovnim ergonomski ispravnim nosiljkama i maramama!

U Facebook grupi Nosiljke i marame za nošenje dece možete pronaći kvalitetne korišćene nosiljke i marame po veoma pristupačnim cenama.

Šta ukoliko beba ne želi da se nosi okrenuta ka vama?

Najčešće se roditelji žale istom rečenicom “Ali moje dete neće da se nosi tako da gleda u mene!”. Pitanje za razmišljanje bi vam bilo: Moj sin mnogo voli da gura prste u utičnice, šta mislite da li bi trebalo da ga pustim da to čini?

Šalu na stranu, zadatak nas kao roditelja nije da im damo sve što požele, već ono što im je potrebno.

Decu i bebe koje ne žele da se nose gledajući unapred nosićemo na boku, ili na leđima kada budu dovoljno fizički razvijena za to.

Ako zaista ne žele da se nose nikako drugačije, postepeno ćemo ih učiti da se nose okrenuti ka nama. Više o tome u tekstu Šta kad beba neće da se nosi okrenuta ka meni?*

Savet za kraj: ako ne znate kako nositi dete pravilno, pogledajte kako to rade kulture kojima je to normalna, svakodnevna aktivnost.

riot-tanzania-babywearing

“On nije težak, on je moj brat!” Deca se nose oduvek, samo smo mi zapadnjaci to zaboravili (foto: riot)

Za dalje čitanje

Ukoliko želite više informacija na ovu temu, preporučujem da pogledate i naredne izvore:
SRPSKI – locolobo.rs
ENGLESKI – boba.com, bellybelly.com.au, northernmum.com, babywearinginschool.com
SLOVENAČKI – iskreni.net

Pratite Facebook stranicu Nosi me s ljubavlju, Twitter nalog @nosi_me i Instagram @nosi.me za više informacija o nošenju, upustva, fotografije…

Naslovna ilustracija: seventwentysk

NAPOMENA: U prethodnoj verziji teksta pisalo je da bebe koje ne pristaju da budu nošene okrenute ka nama nećemo nositi u nosiljkama. Međutim, odlučila sam se da izmenim ovaj članak, kako bi išao u korist nošenja. Ukoliko je to da li bebu nosite u nosiljci okrenutu unapred ili ka vama jedino što pravi razliku da li ćete bebu uopšte nositi ili ne – svakako odaberite nošenje.