Hug Bug marama jedan je od razloga zbog kojeg sam počela da se zanimam za nošenje beba. I pre nego što sam prvi put postala mama, gledala sam prijateljice i poznanice kako svoje male bebe nose zavezane na sebe. Dopala mi se ideja da šetam bebu tako, i kroz celu svoju prvu trudnoću sam gledala fotografije, čitala o nosiljkama i jedva čekala svoj zamotuljak.

No, kako ne bude uvek sve onako kao što smo planirali, tako je i moj zamotuljak došao na svet carskim rezom. Kao posledicu porođaja je imao blage smetnje u disanju. Ono čitanje po internetima uporno me vraćalo na to da se u elastičnim maramama ne smeju nositi bebe koje imaju teškoće s disanjem. Zbog toga sam se umesto baš za Hug Bug maramu odlučila za Boba 4G nosiljku.

Tip marame: elastična
Sastav: 95% pamuk, 5% likra 
Nosivost: od rođenja (i za nedonoščad) do 13 kg
Veličina: jedna veličina (4,5 m dužine, 50cm širina na sredini, sužava se ka krajevima)

Poze nošenja bebe u Hug Bug elastičnoj marami

U elastičnim marama beba se može nositi isključivo na dva načina: napred (prsa o prsa), ili na boku. U oba slučaja u pitanju je isključivo troslojni vez (preko bebe idu tri sloja marame).

hug bug jelka zelena bocno

Pogled sa strane na uspavanu bebu

Naknadno sam saznala šta je bilo problematično u elastičnim maramama: tzv. kolevka poza, odnosno nošenje bebe tako da ona leži. Ovaj položaj se ne preporučuje ni potpuno zdravim bebama, a zbog potencijalnog rizika od gušenja.

Naime, problem je u tome što je neiskusnim bebonoscima zaista teško postići pravilan položaj tako da je on siguran za bebu. Zbog toga su ga svi veći brendovi izbacili iz uputstva, i savetuju nošenje uspravno. Zbog toga sam isto preporučila i Dvema mamama, Jeleni i Nataši, kada su me pitale za savet.

Iskoristila bih priliku da pohvalim Jelenu i Natašu, koje su poslušale sve preporuke kako mene, tako i drugih savetnica za nošenje, i odlučile da izmene i prilagode uputstvo za korišćenje Hug Bug marame.

Već iskusne, znale su sa kakvim pitanjima i problemima se susreću roditelji. To je pomoglo da uputstva prilagodimo realnim okolnostima. Jedan veoma čest problem je i nošenje bebe okrenute od sebe, jer mali radoznalci ne žele drugačije da se nose. Međutim, kako se nošenje unapred ne preporučuje, a posebno ne u elastičnim maramama, bilo je potrebno naći rešenje za one radoznale bebe koje ne žele da se nose okrenute ka roditeljima.

Predložila sam im da rešenje bude nošenje bebe na boku, što su one prihvatile. U ovoj pozi beba može da se nosi kada ima ima dobro držanje gornjeg dela trupa. To znači: postavite bebu na stomak, ona se odigne rukama, podigne glavu i zadrži tako barem kraće vreme.

Udobnost

Konačno, par godina nakon što je prvobitno planirano, Hug Bug marama je ipak stigla do jedne moje bebe. Divna “jelka zelena” boja pomagala je bebi M da se navikne na život “s ove strane stomaka”, a njenoj mami da se posveti bratu M što je više moguće.

Hug Bug marama je elastična, i kao takva pogodna je za nošenje beba od rođenja. Čak i prevremeno rođene bebe mogu se nositi, ali je važno da to čini neko iskusan. Ako niste nikada ranije koristili elastičnu maramu, za prvi susret sa nedonoščetom preporučujem da kontaktirate savetnicu za nošenje.

Nosiva je dok vam je udobno, a to je uglavnom do 8-9 kg. Testirane su na mnogo veću kilažu, bez brige. Elastičnost, međutim, čini da je teže bebe više tegle, te nošenje postaje neudobno.

Hug Bug maramu možete, dakle, koristiti za nošenje bebe napred ili na boku. U bilo kom slučaju, pri nošenju je važno osigrati dotok svežeg vazduha. Pogledajte ovaj jednostavni trik za elastične marame:

Održavanje

Hug Bug elastična marama može se prati u mašini za veš, ali nemojte koristiti visoke temperature, zbog likre. Najbolje ne prelaziti 30°C, i 400 obrtaja (program za “osetljivo rublje” ili “ručno pranje”). Sušenje u mašini nije dozvoljeno, ponovo zbog likre. Najbolje je da maramu operete celu pre prve upotrebe, a onda po potrebi oprati samo umazan deo.

Kako biste osigurali dug radni vek svojoj Hug Bug marami, poštujte preporuke proizvođača. Pogledajte etiketu na marami, a potom rastumačite simbole za negu tekstila uz pomoć datog teksta.

hug bug jelka zelena prevrnuto rame

Ukupan utisak

Hug Bug marama, kao elastična marama, predstavlja verovatno najlakši način da uđete u bebonoseći svet marama. Osim ukoliko se porodite za vreme letnjih vrućina, Hug Bug marama je odličan izbor za nošenje novorođenčadi, i sigurno će vam biti od koristi.

Meni se više dopada nego Boba Wrap, jer je uža i sužava se do krajeva, pa imate manje materijala za vezivanje. Boba Wrap, s druge strane, bolje nosi veće težine. Prema sastavu su iste, razlikuje se samo širina marame.

Naša Hug Bug marama je “odslužila svoje”, i nalazi se na turneji po Srbiji. Ukoliko imate malu bebu i želite da isprobate Hug Bug maramu, pridružite nam se u Facebook grupi Putujuće nosiljke Srbija. Isprobavanje je besplatno, a platićete samo poštarinu.

Naše fotografije možete pogledati na Instagramu pod oznakom #NosimeHugBug

Bonus: benefiti nošenja beba

  • Nošenje u marami umiruje bebu: dokazano je da nošene bebe znatno manje plačučak 43% manje!.
  • Nošenje bebe pomaže mami da se bavi starijom decom.
  • Mama koja nosi bebu može da se bavi sobom, jer ima slobodne obe ruke.
  • Nošenje pomaže i kod bebinih grčeva, refluksa i brojnih drugih stanja.
  • Nošenje zbližava, i odličan je način da se sa bebom povežu tate, bake i deke, ili drugi staratelji.

Nošenje je roditeljstvo sa super moćima! ;)