Polovne nosiljke i polovne marame za nošenje beba, ili mora biti novo? Roditelji, posebno oni koji to postaju prvi put, nalaze se često u situaciji kada ne samo da razmišljaju da li im je određena stvar – pomagalo uopšte potrebna, već i da li je to neophodno kupiti novo, ili je sasvim u redu koristiti i polovno. Postoje stvari koje bi zaista trebalo da kupite potpuno nove, poput auto-sedišta za dete, ili dečije obuće, kao i stvari koje možete bez imalo griže savesti da kupite polovne. Nosiljke i marame za nošenje beba, srećom po novčanik, spadaju u ovu drugu kategoriju. 

Međutim, kao i prilikom svake kupovine “iz druge ruke”, postoje neke stvari na koje morate obratiti pažnju kada se odlučite za kupovinu polovne nosiljke ili marame.

Mame i tate koje nose bebe u najvećem broju slučajeva jesu odgovorni roditelji koji veoma ozbiljno shvataju sigurnost svog deteta, te ni neće prodavati nešto što bi ugrozilo sigurnost tuđeg deteta.

No, kako uvek ima i one druge strane, radi lakšeg snalaženja u hrpi različitih oglasa na koje ćete naići tokom svog “nosilačkog” staža, ovaj tekst je tu da vam olakša kupovinu.

Pre nego što uopšte krenete u potragu za maramom ili nosiljkom, morate znati šta tražite.

Da li želite nosiljku sa kopčama, tkanu maramu, elastičnu maramu, ring sling ili mei tai? Pogledajte tabelu o preporučenim vrstama nosiljki za određenu dob koja vam može pomoći da se odlučite.

Ukoliko je vaš izbor tkana marama, pročitajte i tekst će vam pomoći da se odlučite koji materijal da izaberete, polovne ili nove: Sastav tkanih marama: pamuk, lan, konoplja, svila, vuna, bambus.

Najvažnija pitanja na koje morate dobiti odgovor pre nego što sklopite dogovor o kupovini polovne nosiljke

Da li je ta polovna nosiljka potpuno ispravna? Da li su sve kopče ispravne, da li su svi šavovi “na mestu”, da li nosiljka ima neke poderotine, napukline i slično? – sve dok ne budete potpuno sigurni da su sve kopče na broju, i svi šavovi celi, ne kupujte nosiljku. Ukoliko sa fotografija ne možete to ustanoviti (mutne su, nosiljka je slikana samo iz određenog ugla i sl.), tražite dodatne.

Koliko dugo i aktivno je polovna nosiljka korišćena? Ne koliko je stara, jer to nije jedini podatak koji je važan – možete poručiti nosiljku direktno sa web stranice proizvođača i dobiti onu koja je napravljena pre godinu dana, pa i više. No, oni umeju da ih skladište na način koji ih neće oštetiti. Polovne nosiljke zaista mogu biti u različitim stanjima, a u zavisnosti od toga koliko su i kako korišćene. Neko koristi svaki dan, po nekoliko sati, unutra, napolju, na snegu, kiši, po suncu. Nekom je to bila zamenska nosiljka, korišćena par puta po par sati. Iako kupljene u isto vreme, jedna može biti potpuno neupotrebljiva, dok druga može biti kao nova.

U slučaju da neko iz vašeg doma ima alergiju, ili vam je to bitno iz nekih drugih razloga, pitajte da li nosiljka dolazi iz pet-friendly doma, odnosno, da li prodavci imaju pse, mačke ili druge životinje (sve nosiljke se, pretpostavljamo, peru i retko ko nosi životinje u nosiljkama; međutim, ljudima – a posebno bebama sa jakim alergijama čak i dlake koje su slučajno zalutale mogu napraviti ozbiljan problem. Zbog toga je važno da ni kao prodavci ne lažete o ovim stvarima). Isto je i sa duvanskim dimom. Nekom smeta i osetiće ga i nakon nekoliko pranja, neko ima alergije, nekom ovo ne predstavlja problem.

Na koji način je polovna nosiljka održavana? Nosiljke se po pravilu uglavnom sve održavaju na isti način: pranjem na ruke, ili u mašini na programu za osetljivo rublje, tečni deterdžent, bez omekšivača i izbeljivača, a u mašini se suše isključivo ukoliko baš neophodno, i to na programu za osetljivo rublje.

Pročitajte objašnjenje šta znače simboli – oznake za negu tekstila.

I kod nosiljki važi staro, dobro pravilo kupovine “na neviđeno”: ukoliko vam se čini da je nešto “previše dobro da bi bilo istinito”, budite sigurni da vas osećaj ne vara. Nosiljke koje se prodaju ispod realne cene su ili u veoma lošem stanju, ili su kineske kopije. Možda čak i jedno i drugo.

Kopije nosiljki: opasnost za bebe!

Šta nije u redu sa kopijama nosiljki? U najkraćem: ne znate ni ko je, ni u kakvim uslovima pravio tu nosiljku, niti od kojih materijala je, ni kojim bojama je bojena, ni kakve su kopče, ni kakvi su konci i šavovi. Sve ovo nije bitno kada kupujete torbu za pijacu, ili ruksak za treninge, ali za nešto u čemu se nosi vaše dete morate biti oprezniji. Kopče kineskih nosiljki mogu pući, boja može sadržati tragove olova i druge štetne metale – da li zaista smatrate da je vredno rizika? Detaljnije o lažnim nosiljkama možete pročitati u tekstu o Ergobaby Original i lažnom Ergu.

Takođe, skrenula bih vam pažnju i na preprodavce koji se uvek i svuda pojavljuju. Nude nosiljke o kojima ništa ili malo toga znaju, a cenu formiraju “odokativno”. Ne savetujem kupovinu, jer ni oni sami ne znaju u kakvom je zaista stanju nosiljka, jer je i nisu koristili za nošenje, već kupili jeftino ko zna gde i od koga.

ergobaby original galaxy grey vs fergo upper

Razlika između originala i kopije nije samo u boji. Original ima kvalitetnije šavove, kvalitetnije punjenje i kvalitetniji materijal, na kojem je siva boja ne samo drugačije nijanse, nego i postojanija.

Najvažnija pitanja na koja morate dobiti odgovor pre kupovine polovne tkane marame

ili bilo koje nosiljke koja je napravljena od tkane marame (tzv. wrap conversion) 

Tkane marame su, u suštini, jedno poveće parče materijala i često se početnici pitaju šta je tu toliko skupo, i što da ne napravimo sami od bilo kog materijala koji nam se dopadne. O pravljenu marame kod kuće ću pisati poseban tekst, a dok ja ne sedem s komšinicom šnajderkom i napravimo fotografije, na raspolaganju vam je tekst od Iris.

Koji je sastav materijala i proizvođač u pitanju? Kada pročitate tekst o sastavu tkanih marama biće vam jasnije zbog čega je ovo osnova od koje se polazi. Proizvođač je bitan iz razloga što nije isto da li kupujete 100% pamuk npr. brenda Didymos ili Little Frog – prvi ima skuplje, ali mekše marame, a kod drugog su cene i do 50% niže, ali marame moraju da se omekšaju (“slome”) da bi bile udobne za korišćenje.

Da li i koja oštećenja, ili greške, polovna marama poseduje? Marame su, rekosmo, parče materijala, i kod tkanja može doći do sitnih greški, kao što su promašena boja, pogrešan bod, što umanjuje cenu marame, ali ne utiče na bezbednost pri nošenju, ili se mogu pojaviti manji čvorići, koji su kod lana ili konoplje gotovo neizbežni, kao i kod ručnog tkanja. Poderotina na marami uglavnom znači kraj njene upotrebe, osim ukoliko se nalazi negde na krajevima koji se vezuju, i ni na koji način ne može uticati na bezbednost nošenja.

Dužnost je prodavca da vam maramu koja je kupljena kao second grade ili second choice tako i proda, odnosno, da vas upozori na to, čak i kada ne postoje vidljive greške (neke marame su samo korišćene za fotografisanje, i nemaju greške, ali s obzirom na to da nisu više potpuno nove, proizvođači ih prodaju po nižim cenama).

Na koji način je polovna marama održavana? Ovo je kod marame još i važnije nego kod nosiljke, jer ukoliko se, primera radi, peru praškom, on će se zadržavati u tkanju i marama će biti tvrđa, teža za korišćenje i kraćeg roka trajanja. Svila se pere isključivo na ruke. Za omekšavanje marame ni u kom slučaju nećemo koristiti omekšivač, jer će ih to učiniti klizavim i neupotrebljivim! Ukoliko ste slučajno oprali maramu omekšivačem, operite je ponovo bez ikakvog deterdženta i stavite na duplo ispiranje.

Koliko dugo i koliko aktivno je korišćena polovna marama? Kao i kod nosiljki, starost marame ne znači i njeno stanje. Zapravo, pojedinim maramama, odnosno materijalima, korišćenje samo dodaje vrednost – lanene i marame od konoplje su vrlo često skuplje polovne nego nove. Razlog je veoma jasan: to su materijali kojima je potrebno korišćenje da bi se potpuno opustili i postali mekani, a samim tim i motanje, vezivanje čvorova i nošenje beba u njima postaje mnogo jednostavnije.

Naravno, rok upotrebe marame nije neograničen. Na prve znake istanjivanja materijala na bilo kom mestu penzionišite tu maramu – možete napraviti nešto od nje za uspomenu, poput jastučnica, plišanig medvedića, pa i delova garderobe.

Za marame vam je, naravno, od značaja i veličina marame, odnosno, koliko je dugačka. Neka standardna veličina koja uglavnom svima odgovara je broj 6, odnosno, 4,6-4,9 m. Različiti proizvođači imaju različite dužine marama, što imaju objašnjeno na svojoj web stranici.

Pročitajte detaljan tekst o veličinama tkanih marama.

Ukoliko želite da vam ostaje veći “rep” kako biste isprobali sve one divne čvorove koje možete videti po video uputstvima uzmite sedmicu, a ukoliko želite što jednostavniji vez, sa što manje marame koja se vuče po zemlji, i jedna dobra trojka vam može poslužiti.

Širina marame je uglavnom 70 cm, do 80 cm. Što je šira to je bolja za veće bebe, a to su uglavnom i marame veće gustine tkanja, koje dobro nose veći teret.

veličine tkanih marama tabela

Tabela: Veličine tkanih marama

Dodatna pitanja

Naravno, imate puno pravo pitati i sve ono što ovde nije pomenuto, a što bi vas zanimalo – na primer, kakvo je lično iskustvo onog ko je koristio, kakva je ta nosiljka u poređenju s nekom drugom, da li je bolja ova marama ili ona, i slično.

Kao savet šta još možete pitati neka vam posluži iskustvo jedne mame “nosilice”. Kupila je preko međunarodne Facebook grupe mei tai nosiljku u veličini toddler, napravljenu od tkane marame. Prodavačica je tvrdila da je marama održavana prema uputstvima, i da nikad nije sušena u sušilici za veš. Kada je nosiljka stigla, ispostavilo se da je nosiljka znatno uža i kraća nego što su dimenzije sa zvanične stranice pokazivale. Ovo znači da se skupila verovatno od pranja, a najverovatnije od mašinskog sušenja.

Obavezno pitajte za tačne dimenzije kako marama, tako i nosiljki pravljenih od marama, kako ne biste došle u sličnu situaciju.

Iskustva?

Manje-više sve grupe za prodaju polovnih i novih nosiljki i marama imaju deo posvećen iskustvima kupaca i prodavaca, pa proverite prodavca i na taj način. Naravno, najbolje je uživo videti ono što kupujemo, ali često to zbog lokacije nije moguće. Raspitajte se detaljno, potražite savet od iskusnijih i – srećno s nošenjem :)

Ukoliko želite da kupite ili prodate nosiljku ili maramu, ili da za početak samo pogledate kako to funkcioniše u praksi, pridružite nam se u Facebook grupi posvećenoj trgovini nosiljkama i maramama, gde možete pitati i za iskustva drugih roditelja i staratelja o svemu što vas zanima.

Naslovna fotografija: scary mary