Kada vidite nešto naslovljeno kao “rečnik nošenja beba” možete pomisliti da previše komplikujemo stvari. I možda ćete biti u pravu. Za nošenje beba potrebna je dobra volja i odgovarajuća nosiljka i marama, i to je to, tačno. Međutim, ukoliko želite da malo dublje uđete u taj babywearing svet, susrešćete se sa terminima koji vam mogu biti strani. Na ovoj stranici sabrala sam sve tekstove čija je zajednička tema terminologija nošenja beba.

Ukoliko nešto ne možete da pronađete, napišite u komentaru šta vam je nejasno, i potrudiću se da čim pre odgovorim i na to pitanje.

Prvo da odgovorimo na osnovno: šta su to marame, nosiljke, kakve su elastične, kakve tkane, zašto neke nosiljke imaju kopče, a neke se vezuju…

Šta su to:

  • …elastične marame za nošenje beba?
  • ….tkane marame za nošenje beba?
  • …meke strukturirane nosiljke za nošenje beba?
  • …mei tai nosiljke?

Tekstove sam dalje grupisala prema temi koju obrađuju na one koji su prvenstveno namenjeni maramama i one čija su tema nosiljke.

woven wrap stash shot recnik nosenja

“Stash shot”, odnosno fotografija “zalihe” tkanih marama

Rečnik nošenja: Tkane marame

Emeibaby Mess in Korea recnik nosenja

Emeibaby na sajmu u Koreji

Rečnik nošenja: Nosiljke

Mei tai, meh dai, bei dai – šta je ispravno?

Rečnik nošenja: Uopšteno

Ovaj tekst nije gotov. Biće izmenjivan i dopunjivan svaki put kada objavim neki tekst o terminologiji. Zbog toga preporučujem da ga sačuvate i povremeno ponovo posećujete :)

Naslovna fotografija: Chris Dlugosz (Flickr)