Stigle su nam tropske vreline, a sa njima i problem: kako nositi bebu/dete leti, a da to bude što prijatnije i za bebu, i za onog ko je nosi. Nošenje beba leti zaista jeste poseban izazov. I odmah da se razumemo: u svemu je vruće! Ne postoji (još uvek) čarobna nosiljka niti marama koja ima ugrađen regulator temperature, što znači da to moramo učiniti mi. U nastavku teksta donosim nekoliko saveta i preporuka kako da nošenje tokom vrelih dana (i noći) bude što prijatnije.

Pre svega drugog, važna napomena:
Izbegnite izlaganje suncu između 10 i 17 časova. Osim u zaista neophodnim situacijama (odlazak doktoru, na primer), ne izlažite bebu suncu ni u nosiljci / marami, ali ni “van nje”. Ukoliko zaista morate na sunce, poštujući prvo savete iz teksta, ponesite suncobran ili kišobran, i na taj način dodatno i bebu, ali i sebe.

fidella flytai back 2

Ukoliko idete u prirodu, birajte staze u senci, kao mi na Bohinjskom jezeru

Postoji li nosiljka u kojoj nije vruće?

Na veliku žalost svih nas kengur-roditelja i staratelja, vruće je u svemu. Čak i nošenje deteta na ruke podrazumeva da vam se tela jednim delom dotiču. Međutim, čak i u najtoplijim mestima na zemaljskoj kugli bebe se nose, što znači da je u najmanju ruku podnošljivo, ne? :)

Iako ne postoji čarobna nevruća nosiljka, postoje određene prednosti određenih vrsta nosiljki glede nošenja po vrelim letnjim danima:

  • ring sling (marama s obručima, prstenovima): najpopularniji izbor leti, jer podrazumeva najmanji telesni kontakt između vas i bebe u odnosu na sve vrste nosiljki, a preko vas ide jedan sloj tkanine
  • mei tai nosiljke, iz istog razloga kao i:
  • nosiljke sa kopčama (meke strukturirane, iliti kenguri / klokanice): s obzirom na to da je u pitanju jedan sloj materijala preko bebinih leđa, mogu biti dobar izbor; pojedine imaju i mrežice na panelu, ali nisam sigurna koliko to zaista pomaže

Materijali

Mei tai i nosiljke sa kopčama postoje i kao tzv. wrap conversion, odnosno napravljene od tkane marame (Buzzidil, Limas baby, ISARA, Fidella) – ovo je uvek dobar izbor, jer je taj materijal po pravilu prozračnijeg tkanja od kepera kojim se standardno rade materijali za nosiljke.

Marame mogu biti dobar izbor, ali je potrebno voditi računa o vrsti materijala od kojeg su napravljene (više o tome u tekstu Sastav marama za nošenje beba). Preporučujem da birate kraće marame i vezujete vezovima koji podrazumevaju što manje slojeva preko bebe i vas.

Imajte makar jedan sloj garderobe između sebe i deteta

Nošenje “koža na kožu” nesumnjivo ima mnogo prednosti, i može biti veoma blagotvorno kako za bebu, tako i za onog ko je nosi. Međutim, sigurna sam da iz iskustva znate da “koža na kožu” kada su velike vrućine i nije baš neko posebno zadovoljstvo. Naprotiv.

fidella flytai back

Ukoliko se nosite “koža na kožu”, kao mi do plaže u Puli, neka to budu vrlo, vrlo kratke relacije

Najbolje je da između vas i bebe ima najmanje jedan sloj (neko od vas neka bude obučen), a najbolje je oboje, kako biste imali “sunđer” koji upija znoj.

Opcija je takođe da budete nagi, ali da između stavite npr. tetra pelenu, pamučnu ili još bolje od bambusa, koji je poznat kao odličan upijač vlage.

nosenje beba leti bambus pelena daj daj nosi me isara

Bambus tetra pelena, kao dodatni upijač

Obavezno pokrijte bebi glavu, šeširom ili kapuljačom

Čak i ako znate da nećete ići po direktnom suncu, neka bebina glava bude pokrivena kapom ili barem kapuljačom. Birajte kape koje imaju UV zaštitu.

nosi me sandra simonovic buzzidil blue

Sunčanje na Bledu: kapa sa UV zaštitom, i krema za zaštitu od sunca na rukama i nogama

Kako se obući?

Birajte prirodne materijale poput pamuka ili lana.

Nosite šešir ili kapu, i sunčane naočare.

Ako nosite bebu napred (trbuh na trbuh), te njeno lice dodiruje vašu kožu, birajte majice bez dubokog dekoltea, ili ubacite parče pamučne tkanine, tetra pelenu ili tzv. liner za platnene pelene.

hug bug elasticna marama bamboo liner e1497442071910

Kako obući bebu?

Ukoliko ste vi lagano obučeni, sa jednim slojem garderobe na sebi, beba može biti i naga, odnosno, biti samo u peleni. Međutim, posebno vodite računa na delove bebinog tela koji nisu pokriveni – noge, ruke, lice. Takođe, imajte na umu i da su marame i nosiljke tek blaga zaštita od sunca, ne i od UV zračenja.

Bebe mlađe od godinu dana ne bi trebalo mazati kremama niti losionima za sunčanje, osim ukoliko na njima nije specifično naznačeno da se mogu koristiti i za tu dob. Možete koristiti kokosovo ulje ili shea maslac, ali to pruža tek delimičnu i kratkotrajnu zaštitu.

Dodatni saveti

  • Pijte dosta vode ili nezaslađenog čaja, posebno ukoliko dojite
  • Dojite bebu “na zahtev”: vaše mleko se samo prilagođava višim temperaturama tako da će biti više “prednjeg” ili “tankog” mleka, koje zadovoljava žeđ bebe (više o tome pročitajte OVDE); bebama koje piju adaptirano mleko možete ponuditi dodatno vodu
  • Ukoliko idete u duže šetnje, pravite pauzu kako biste izvadili bebu iz nosiljke i “provetrili” se
  • Obavezno koristite kreme ili losione sa zaštitnim faktorima za sebe; bebe ispod godine dana možete mazati kokosovim uljem ili shea maslacem, ali znajte da oni pružaju samo delimičnu zaštitu

Koristite zdrav razum, obavezno i često proveravajte bebu, jer pregrevanje može biti veoma opasno po njihov nedovoljno razvijeni organizam.