8.9
Ocena

Najnovija nosiljka brenda Ergobaby Omni 360 ima zadatak da zaseni sve druge. Ova sve-u-jednom nosiljka direktna je naslednica je Ergobaby 360 nosiljke. Omogućava nošenje napred, na leđima, na boku, napred tako da je dete okrenuto unapred – i sve to bez umetka za manje bebe. Primenjen je princip sužavanja kao na Ergobaby ADAPT nosiljci, a detaljnije o svemu u nastavku recenzije.

Specifikacije: Ergobaby Omni 360 Black
Tip nosiljke: meka strukturirana, sa kopčama
Veličina: univerzalna
Visina panela: 31-45 cm
Širina panela: 26-38 cm
Panel podesiv po visini: Da
Panel podesiv po širini: Da (2 nivoa visine, 3 načina podešavanja)
Kapuljača: Da (ne skida se)
Moguće poze: napred (vidi sliku ispod: 1),beba okrenuta da gleda napred  (vidi sliku ispod: 2), na boku (vidi sliku ispod: 3), na leđima (vidi sliku ispod: 4).

ergobaby omni all positions e1505203825979

Manekenka beba M u trenutku pisanja ove recenzije ima 5,5 meseci. Tokom perioda testiranja visina joj se kretala oko 70 cm i par stotina grama ispod i iznad 7 kg. Ja sam visoka 162 cm, i tokom trajanja testiranja imala sam oko 75 kg. Visine i težine vam navodim kako biste lakše uporedili naše fotografije sa vama i bebom.

Preporučena visina/težina deteta

Prema uputstvu, može se nositi od rođenja, odnosno, od 3,2 kg (50,8 cm) minimalno do maksimalnih 15 kg težine. Dakle, manje nego Ergobaby ADAPT, čija je gornja granica težine 20 kg.

Moja preporuka je da bebu mlađu od mesec dana ipak nosite u maramama, ili u naručju. Ovo kažem ne samo za Ergobaby Omni 360, već i za sve druge nosiljke s kopčama.

NAPOMENA: Zvanične preporuke proizvođača (i moje, takođe) odnose sa na tzv. terminske bebe, odnosno sve one rođene nakon 38. nedelje trudnoće. Za prevremeno rođene bebe važe neka druga pravila, koja je vrlo teško jednoobrazno i uopšteno postaviti na internet. Zbog specifičnosti razvoja, najbolje je da se obratite savetnici. Meni možete putem emaila ili Facebook poruke, ili pogledajte spisak regionalnih savetnica za nošenje.

 

ergobaby omni 360

Dugmad za sužavanje panela za nošenje bebe okrenute unapred su ova sive boje.

Podešavanje Ergobaby Omni 360 nosiljke

Sužavanje je na čičak-traku,“iseckanu” na tri dela – stepena. Rešenje je slično, ali ne identično ADAPT nosiljci:

ergobaby omni 360 adapt panel inside

Crna nosiljka je Omni 360, siva je ADAPT

Ova razlika je više estetska nego funkcionalna, i obe se podešavaju po istom principu. Od rođenja (ili minimalnih 50,8 cm i 3,2 kg) pa sve do 61 cm nosi se zakačena na najuži, crveni deo. Zatim se prebacuje na žuti, a kada beba preraste 71 cm čičak se kači na poslednji, plavi deo.

ergobaby omni 360 adjustment

Ne nosite nosiljku tako da je jedna strana zakačena na jednu, a druga na drugu boju! To bi valjda trebalo da bude očigledno, ali za svaki slučaj naglašavam.

Podešavanje visine panela

Kao i kod ADAPT nosiljke, visina panela ima dva stepena, ali tri moguća načina nameštanja. Prvi stepen podrazumeva da je gornji deo panela ubačen unutra, tako da daje potporu glavici novorođene bebe. Preporuka je da se koristi do 6. nedelje starosti, ali slobodno produžite ukoliko vam deluje da beba nema dovoljno dobro držanje glave.

Savijen gornji deo panela nosi se kada beba samostalno drži glavu, i kad je budna. Kada zaspi, potrebna joj je dodatna potpora te se preporučuje da panel zakopčate na viši nivo.

ergobaby omni 360 panel height

Nošenje bebe okrenute da gleda unapred

Sa nošenjem bebe okrenute da gleda ispred sebe možemo početi tek onda kada je beba fizički spremna da bude tako nošena. Ergonomski optimalan položaj nošenja u nosiljci  u ovom položaju je onaj u kojem beba doslovno sedi. Ovo znači da moramo sačekati da se beba samostalno postavi u sedeći položaj pre nego što počnemo da je nosimo u nosiljci na taj način.

Samostalno posedanje znači da se beba samostalno podigne iz ležećeg u sedeći položaj. Dakle, bez vaše pomoći i bez potrebe za postavljanjem jastuka ili čega drugog iza njenih leđa.

Ono što je meni bilo zanimljivo da isprobam je to da je moguće bebu prebaciti da gleda unapred, a da nije potrebno skinuti nosiljku.

Kad smo kod nošenja unapred, dužnost mi je da naglasim da se ne preporučuje, i da posavetujem kako da naučite bebu da zavoli nošenje tako da je okrenuta ka vama.

Udobnost

Nošenje napred je udobno, nosiljka se jednostavno podešava, laka je za održavanje i sigurna sam da ćete i vi koji ste je odabrali biti zadovoljni.

Kao i ADAPT, i Omni 360 ima, kako kažu, “nabudžen” panel. Meni ovo nije uticalo na udobnost pri nošenju, niti se moja beba bunila. Ono što mi jeste nedostajalo je prisniji dodir s bebom. Navikla sam da između mojih ruku i bebinih leđa imam samo sloj tkanine, i volim da je mazim po leđima.

ergobaby omni 360

I u ADAPT nosiljci i u Omni 360 morala sam da se “borim” te sa kapuljačom (ako je u džepu onda ne osetim bebu, ako je van petlja mi se oko prstiju – a ne može da se izvadi), te sa debelim jastučićima na bebinoj guzi.

Ako i vama ovo bude smetalo, uvucite ruke u nosiljku kod bebinih nogu i mazite je tu. Ja jesam :)

Naramenice

Naramenice su iste kod svih Ergobaby nosiljki: dobro postavljene, ali ne predebele i ne žuljaju. Moguće je nositi ih i ukršteno preko leđa, kao i paralelno.  Preporučujem da isprobate oba načina, kako biste izabrali udobniji za sebe.

ergobaby omni 360

Pojas

Pojas je zaobljen, podebljani deo pokriva manji deo tela onog ko nosi u odnosu na druge nosiljke. Imate, međutim, dodatnu potporu za leđa (eng. lumbar support).

Kao što sam objasnila i u recenziji ADAPT nosiljke, delovalo mi je logičnije da se ta potpora slobodno pomera po pojasu. Međutim, iz kompanije rekoše da su testirali i ovaj način, ali se nepričvršćena potpora šetala po leđima onog ko nosi, te su odabrali drugo rešenje.

ergobaby omni 360 adapt panel inside

Ergobaby Omni 360 (crna) i Ergobaby ADAPT (siva). Iako deluje da je ADAPT znatno širi, u pitanju je samo zaobljenost nosiljke. Razlika u širini panela je zanemarljiva.

Opšti utisak

Omnia mea mecum porto, iliti sve svoje sa sobom nosim realan je moto svih bebonosaca. Omni 360 omogućava da to sve svoje nosite na sve ergonomski optimalne načine.

Nošenje na boku i na leđima nismo još isprobali u ovoj nosiljci, čim budemo biće dodato u tekst. Iako bebu M u ring slingu nosim već neko vreme na boku, i poprilično je čvrstog držanja, procenujem da nije spremna za takvo nošenje u nosiljci sa kopčama.

Održavanje

Kao i sve nosiljke sa kopčama, i Ergobaby Omni 360 traži nešto više pažnje prilikom pranja. Idealno bi bilo da je tek po potrebi perete na ruke, i to samo onaj deo koji je umazan. U veš-mašini se pere onda kad je to neophodno, zakopčanih svih kopči, ubačena u jastučnicu (koja ne pušta boju!) na programu za osetljivo rublje. Dakle, temperatura ne preko 40°C, a broj obrtaja ne veći od 400, tzv. „ručno pranje“.

Pri pranju nosiljki i marama nemojte koristiti praškaste deterdžente, već isključivo tečne, najbolje one za osetljivo rublje. Nikako ne koristiti omekšivač, niti izbeljivač!

Uvek čitajte preporuke proizvođača o održavanju! Samo tako svojoj nosiljci pružate negu koju zaslužuje, i koja joj neće skratiti životni vek.

Naše fotografije u Ergobaby ADAPT nosiljci možete pogledati na Instagramu, pod oznakom #nosimeErgobaby.

Zahvaljujem kompaniji Ergobaby Hrvatska na ustupljenoj nosiljci. Opisano mišljenje podrazumeva lični stav i nije, niti može biti, plaćeno.

ergobaby omni 360
Ergobaby Omni 360
Ukupan utisak
Nošenje napred je udobno, nosiljka se jednostavno podešava, laka je za održavanje i sigurna sam da ćete i vi koji ste je odabrali biti zadovoljni.
Jednostavnost korišćenja10
Održavanje8
Izbor dezena6
Cena9
Udobnost pojasa10
Udobnost naramenica10
Nošenje napred9
Vaš utisak?139 Votes2.4
8.9
Ocena