Nošenje beba zimi ima svoje prednosti. Čari šetnje po snegu koji tiho pada vrlo dobro znaju svi bebonoseći roditelji. Za sebe imate privezano pravo malo grejno telo, koje greje na približno 37 °C, može li biti lepše? :) Ono što nam leti zadaje toliko muka, po hladnom vremenu i te kako dobro dođe.

No, upravo to grejanje zbunjuje roditelje kada krenu u oblačenje sebe i bebe za nošenje po zimskom vremenu. Koliko garderobe je previše, koliko čarapa je premalo? Kako zaštititi nosić, a poštovati pravila bezbednog nošenja?

Krenimo redom.

Nosite li novorođenče, bebu nehodača ili trčkaralicu?

Od starosti bebe najviše zavisi način na koji ćete se obući. Novorođenče sigurno neće tražiti da trči, pa ga slobodno možete staviti pod zajedničku jaknu.

hoppediz babywearing jacket 4in1

Spremni za sneg :)

Dete koje zna da hoda verovatno će u nekom momentu biti van nosiljke. Ovo znači da u tom datom momentu mora biti potpuno obučeno i obuveno.

Novorođenče ni u kom slučaju ne nosite obučeno u skafandere ili debele “pajace”. Tek rođene bebe nemaju dobru (skoro nikakvu!) termoregulaciju tela. Ili ćete ga pretopliti, ili će mu biti hladno, a u svakom slučaju neudobno.

Postići pravilan položaj kičme, kukova, karlice i nogu je od izuzetnog značaja posebno za taj prvi, osetljivi period života. To je, međutim, gotovo nemoguća misija kada je beba obučena u skafander.

Hodače možete potpuno obući, pa nositi u marami s prstenovima (ring sling), ili nosiljci s kopčama.

didymos tom streat nosi me e1499199190797

Bebe hodači mogu biti potpuno obučeni, ali pazite da ih ne pretoplite (a da im se noge ne smrznu)

Ako idete na sneg, eto nove namene za “vodeni” ring sling :) Boba Air takođe može biti dobar izbor, jer je od najlona i brzo se suši. Imajte na umu i to da je najlon klizav, i da morate biti posebno pažljivi sa kombinacijom klizavo ski odelo + nosiljka od najlona.

Nosiljke i marame: nije isto u čemu se nosite

Svakako da nije svejedno u čemu nosite bebu kada planirate oblačenje. Nije isto da li beba preko leđa ima jedan sloj tkane marame, ili nosi tri sloja debele elastične. Nije isto ni da li je nosite u nosiljci od tkane marame ili kepernog tkanja u dva sloja.

Imajte na umu da je svaki sloj preko bebinih leđa najmanje kao dodatna majica bez rukava. Ukoliko nosite bebu u elastičnoj marami, tri debela sloja koja idu preko bebe računajte kao flis jaknu. Ako nosite jedan sloj tkane marame, to je mantilić. Nosiljka od kepera je jesenja jakna.

Uračunajte i ove “jakne” kada planirate oblačenje bebe. Pretopljavanje je jednaka opasnost zimi koliko i opasnost od toplotnog udara leti.

Ono što je važno jeste ugrejati bebina stopala i noge, te ruke ukoliko ih drži van nosiljke i/ili jakne.

Da li vam je potrebna posebna “bebonoseća” jakna?

Jakne koje su posebno pravljene za nošenje beba su super stvar, ali ne i neophodne. Kao “babywearing” jaknu možete koristiti i bilo koju veću jaknu (npr. tatinu, dekinu, bakinu…).

Odlična stvar su i poslednjih godina moderni džemperi i kaputi koji se umotavaju oko vas. Kreatori kao da su imali na umu baš trudnice i nosiljke kada su ih kreirali :)

Mi imamo i tanju i deblju: Hoppediz 4in1 i I Love Mum MADEIRA 3in1. Dosta vremena provodim napolju sa decom, i smatram to dobrom investicijom. Bebonoseće jakne biram tako mogu da ih nosim i sa i bez bebe, jer da se ne lažemo – jakne ne kupujemo za jednu sezonu. Posebno ne one koje koštaju više od 100 evra…

No, kao što rekoh, to uopšte ne mora biti vaš izbor. Možete od šnajderke naručiti umetak za vašu normalnu jaknu, ili kupiti “pokrivač” za nosiljku.

Ne zaboravite na sigurnost!

Nošenje beba po različitom vremenu ima određene specifične karakteristike. Ipak, za sve vremenske uslove sigurnost bebe na prvom mestu.

Pravilo bebinih otvorenih disajnih puteva, pravilo da možete poljubiti bebu u glavu, te pravilan položaj ostaju uvek isti. Menja se samo količina garderobe koja se nalazi na nama.

Ukoliko nosite ešarpu, obratite pažnju da je zavezana tako da ni slučajno ne ometa bebino disanje. Ako nosite vrlo male bebe, bolji (bezbedniji) izbor za vaš vrat je “rolka”, odnosno rol-kragna.

Novorođenčad traže posebnu pažnju, i molim vas da to imate na umu. Bebino lice morate videti u svakom trenutku (zbog ovog, između ostalog, važi pravilo da se bebe pre oko 4. meseca ne nose na leđima).

Nosite s ljubavlju, i uživajte u zimskim čarolijama!