Beba neće da se nosi, upomoć! Postoji period (kod nekih beba kraći, kod nekih duži) kada bebe jednostavno neće da se nose okrenute “unutra”, jer su najzad počele da otkrivaju svet, a nosiljka ih donekle u tome sputava. Razumem ih, ko ne bi bio ljut :) Međutim, to što one nešto žele ne znači i da im je potrebno (drugim rečima: super je što želiš baš tu loptu od 50€, ali ti zaista nije potrebna. Razumemo se? :).

Hajde da im pomognemo da nauče da to što su u nosiljci ne znači da neće nastaviti da upoznaju svet!

Savete date u ovom tekstu možemo iskoristiti za “učenje” na nošenje uopšte, pa i za nošenje tako da su okrenuti ka nama.

Kako pomoći bebi da zavoli nošenje “unazad”, odnosno, da je okrenuta ka osobi koja je nosi?

Bebe su veoma radoznala mala bića, i potrebno ih je zabavljati i animirati, jer žele da uče, žele da gledaju nove predmete, da upoznaju svet oko sebe.

Izađemo napolje, ubacimo ih u nosiljku (može i obrnutim redom, ali je u prvom slučaju manja verovatnoća da će se odmah pobuniti) i odmah krenemo u šetnju. Ako mama (tata, tetka, ko god da nosi) ima i neku super zabavnu ogrlicu za glockanje – tim bolje!

Pevamo, pričamo, cupkamo dok hodamo, skrećemo im pažnju kratkim rečenicama i veselim tonom “Vidi ovo! Pogledaj ono! Ijaooo! Diiivno! Super je!” Bebe vole te promene u tonu govora, zaista im skreću pažnju i pomažu da se fokusiraju na nešto.

Ako beba negoduje i dalje, zastanemo, izvadimo, nosimo malo na boku (bilo na rukama ili ako je moguće u nosiljci), šetamo, pa pokušamo opet. I opet, i sve dok se ne uhodamo, i mi i beba.

Ni moja beba neće u nosiljku baš uvek :)

Znate, ja sam tamo neka savetnica za nošenje, što nijednoj jednoj bebi baš ništa ne znači, pa ni mojoj “ličnoj” – moje rođeno dete je imalo štrajk nošenja :) Ma, nije htela ni da čuje za nosiljke – ja je ubacim, ona krene da se zacenjuje od plača. I, šta sad? Ništa, čekaš da prođe :)

Taj (srećom, kratak) period nosila sam je u ring slingu na bok, u maramama, malo (OK, malo više:) i na rukama i eto, ponovo šetamo srećne.

Nekoj bebi će biti dovoljna jedna šetnja, nekoj tek deseta. Ne odustajte od nošenja zbog toga!

nosime artipoppe leopard candy ring sling

Ništa ne pomaže, beba i dalje želi samo “na napolje”

Nošenje bebe okrenute da gleda unapred neka vam zaista bude poslednja opcija, ako baš, baš ništa drugo ne ide, i to samo u nosiljkama koje podržavaju ergonomski optimalne položaje deteta u toj pozi, i tek kad beba počne samostalno da sedi (dakle: leži, podigne se sama i postavi se u sedeći položaj sama, a ne tako da je mi “posadimo” da sedi s jastucima ili drugom potporom).

Zašto je samostalno posedanje važno? Jer beba doslovno sedi u ovim nosiljkama, kada je okrenuta unapred. One, ponovićemo, pružaju optimalan položaj, a za nošenje unapred je to – sedeći. Da bi se beba tako nosila, mora biti spremna na to: kičmeni stub joj mora biti na dovoljnom stepenu razvoja, kao mišići. Zato se traži da se ona već sama postavlja u taj položaj.

Molim, ne mešati nošenje na ruke (posebno: baby handling), sa nošenjem u nosiljkama ili maramama! Važe potpuno drugačija pravila, a zbog načina na koji se bebi daje potpora. U nekom od narednih tekstova će biti više reči o baby handlingu, obećavam.

Koliko dugo smem nositi bebu okrenutu od sebe?

Zaboravite na preporuke za minute i tačno vreme, da li je 30 minuta ili je 15 – vaša beba nema časovnik na ruci. Nije uopšte važno šta proizvođač piše, jer on ne vidi vašu bebu. Proizvođači navode samo preporuke.

Gledajte svoju bebu i pratite njene znake, to je jedino merodavno. Na prvi znak nervoze okrenite bebu ka sebi ili je izvadite skroz iz nosiljke i umirite.

Nikako nećemo ići s bebom okrenutom da gleda ka napred u tržne centre i veliku gužvu, pogotovo ne prvi put (prvo nošenje). To je ipak previše stimulacije za mozak jedne bebe, a upravo to želimo da izbegnemo.

Možete sačekati da se beba uspava dok je okrenuta da gleda unapred, ali je potom okrenite čim pre ka sebi.

Ne nosimo bebe koje spavaju okrenute od sebe iz brojnih razloga, a opasnost od gušenja je samo jedan od njih.

Šta je problem sa nošenjem bebe okrenute unapred?

Previše stimulansa koji mogu negativno uticati na bebino ponašanje, neudoban položaj, loša termoregulacija tela samo su neki od razloga zbog kojih se nošenje unapred ne preporučuje.

Moram još jednom da naglasim: ne preporučuje. Dakle: nije zabranjeno. Nije štetno (uz uslov da to radite po svim pravilima sigurnog nošenja), ali u poređenju benefita i negativnih stavki preovlađuju one negativne. Detaljnije je objašnjeno u tekstu zašto se ne preporučuje nošenje unapred.

Isprobavajte različite tehnike, doba dana, nemojte odustati nakon prvih par puta, a posebno ne samo zato što beba u naručju voli da se nosi isključivo tako da je okrenuta ka van – jer ponovo navodim primer sopstvenog deteta: u trenutku pisanja ovog teksta ona ima pet meseci, i sve ređe nam dozvoljava da je u naručju nosimo tako da je okrenuta ka nama, insistira da bude okrenuta tako da razgleda svet – a u nosiljci se i dalje nosi bez problema okrenuta ka onome ko je nosi :)