“Kenguri” za bebe, nosiljke sa uskom bazom između bebinih nogu. Malo-malo pa se u nekoj od grupa za nošenje dece, domaćoj, regionalnoj ili internacionalnoj, povede žustra rasprava na temu kengur-nosiljki, a nije retkost i da mame koje zatraže savet budu kritikovane, pa i isprepadane da će, u najmanju ruku, osakatiti dete ako ga nose u nosiljkama sa uskom bazom, pa još okrenuto unapred.

Čak i osobe koje postavljaju pitanja bojažljivo pitaju “Da li je ova nosiljka ispravna?” – pa i kad ne pitaju tako, na upit o nosiljci odgovara im se  sa “Ta nosiljka vam nije ispravna”.

Šta je ispravna, a šta neispravna nosiljka?

Svaka nosiljka koja je na tržište došla legalnim putem, dakle, napravljena je od strane legalnih proizvođača, koji prema zakonima moraju koristiti sertifikovane materijale, konce i kopče te sve to testirati na tačno određene načine smatra se ispravnom. Bila to nosiljka sa uiskom bazom iliti kengur (klokanica, hr.), ili ergonomski optimalna nosiljka.

U prethodnoj izjavi, naglasak je na -> legalno. U ovo, dakle, ne spadaju nosiljke poručene sa kineskih prodavnica, ili kupljene od teta-šivalica koje nemaju dozvolu za rad i/ili ateste za nosiljke. U vezi sa ovom drugom kategorijom dužna sam da kažem i ovo: ja lično imam nosiljku koja nema nikakav zvaničan “papir” niti atest – i svesna toga sam je kupila, jer imam poverenja u osobu koja ju je šila. Kao savetnica za nošenje, ali i kao odgovorna majka, ne mogu da vam preporučim da to radite i vi. Jednostavno, to je odluka koju donosite isključivo u svoje ime i po svojoj savesti.

Što se tiče kineskih nosiljki, tzv. Fergo (eng. fake – lažno, Ergo, skraćenica od Ergobaby), u posebnom tekstu u kojem sam poredila Ergobaby Original i kinesku kopiju iznela sam šire objašnjenje zašto ne smatram dobrom kupovinu kineskih nosiljki (ili bilo čega za bebe, kad smo već kod toga). U najkraćem: pojma nemate ni ko ni kako ni od čega pravi tu nosiljku. Nemate nikakvu garanciju na to što kupujete. Možda u materijalu ima olova. Možda je bojeno (i) drugim teškim metalima. Možda će kopča pući i beba će vam ispasti. Previše rizika, ako mene pitate, pogotovo što postoje i polovne nosiljke proverenih proizvođača, kao i nove nižeg cenovnog ranga.

Koja je razlika između ergonomski oblikovanih nosiljki i nosiljki sa uskom bazom?

Ergonomski struktirirane nosiljke, bilo da su one sa kopčama – tzv. meke strukturirane nosiljke (eng. soft structured carriers) ili nosiljke azijskog tipa – mei tai, podaegi, onbu(himo) i slične, smatraju se optimalnim nosiljkama za nošenje dece, jer im omogućavaju bolji položaj za razvoj kukova i kičmenog stuba. To je ono čuveno M koje potenciramo: da su kolena uvek iznad kukova, kao kod žabice.

Položaj bebe od rođenja do 3 meseca - hvala Milili Wraps & Slings za ustupljene ilustracije

Položaj bebe od rođenja do 3 meseca – hvala Milili Wraps & Slings za ustupljene ilustracije

Kada uzimate u ruke novorođenče, primetićete da se ono i samo postavlja u sebi prirodan, urođeni položaj: zgrčiće nožice baš u onaj položaj koji želimo da nosiljke omoguće. Tako su se bebe kačile na nas dok smo bile primitivne majke bez ikakvih pomagala, nosiljki i marama, i imale samo dlake za koje su se bebe držale.

Bočni pogled na položaj u nosiljci od rođenja do 3. meseca

Bočni pogled na položaj u nosiljci od rođenja do 3. meseca

Nosiljke sa uskom bazom ne pružaju bebi željenu potporu od kolena do kolena, već noge u njima slobodno vise. Zbog položaja u kojem se nalaze noge nije moguće postići traženi C oblik kičme – naprotiv, nosiljke sa uskom bazom imaju tvrde panele koji ispravljaju bebama leđa kako bi se smanjilo opterećenje na kukove i kičmu. Ovo su dve osnovne razlike, i dva osnovna razloga zašto se ovaj tip nosiljki ne smatra ergonomski optimalnim.

tomy kengur nosiljka sa uskom bazom

Nosiljke sa uskom bazom ne pružaju željenu potporu od kolena do kolena, noge nisu u ergonomski optimalnom položaju “M” (kolena iznad kukova).

 

Šta ukoliko imate ergonomski “nepoželjnu” nosiljku – kengura?

Nosiljke sa uskom bazom, u tome su brojni stručnjaci saglasni, neće naštetiti bebi koja nema probleme sa kukovima, karlicom i slično. To znači da je nošenje u ovakvim nosiljkama najranije preporučljivo tek nakon prvog pregleda kukova, kada doktor da “zeleno svetlo” i kaže da je sa bebinim kukovima sve u redu.

Postoji veoma jednostavan način – trik na koji se nosiljka sa uskom bazom može “popraviti” tako da ipak da je potporu od kolena do kolena. Sve što vam je potrebno je još jedna marama ili šal, koji ćete vezati preko nosiljke tako da ide od kolena do kolena bebi, kako je pokazano na fotografiji:

kako popraviti nosiljku kengura sa maramom

Kenguri za bebe i nošenje ka napred

Nošenje unapred u ovom tipu nosiljki se ipak ne preporučuje. Ne samo zbog “visećeg” položaja bebe, i jer su zaista neudobne za onog ko nosi, s obzirom na to da težina nije raspoređena na ramena i bokove već ćete stalno imati utisak da vas beba vuče unapred. Poseban tekst sam posvetila ovom pitanju, pa više o tome možete pročitati u odgovoru na pitanje Zašto se ne preporučuje nošenje deteta okrenutog unapred.

Umesto zaključka

Neka vas cena ne odbije od kupovine ergonomski ispravne nosiljke. Tačno je da na tržištu postoji veliki izbor kengura za bebe ispod 30€, ali u ovom, kao i u svim drugim slučajevima, zaista važi pravilo “koliko para – toliko muzike”, s obzirom na to da udobnost ergonomski optimalne nosiljke daleko prevazilazi bilo kog “kengura“.

Potražite polovne nosiljke u grupi Nosiljke i marame za nošenje beba, ili se odlučite za novu, koju ćete nakon korišćenja uspešno prodati po 20-30% nižoj ceni. Pitajte za savet, mišljenje i pomoć – babywearing zajednica će vam uvek izaći u susret ;)