Nošenje ka napred, čemu sva farsa i buka oko toga? Da li je zaista škodljivo i nebezbedno? Hoćemo li nauditi deci ako ih nosimo okrenute unapred? Mišljenja su podeljena, roditelji takođe. Poželela sam da sa svojom bebom isprobam i ovaj način nošenja, da bih imala iskustvo iz prve ruke.

Interesovalo me je kakav će biti osećaj za moja leđa. Navikla sam na nošenje u nosiljkama, ali sa nešto drugačijim rasporedom težine. Najviše me, međutim, zanimalo kako će se ponašati moja devojčica. Beba M uživa u svakodnevnom nošenju, ali nikad do sad nije nošena u nosiljci tako da gleda ispred sebe. Zbog toga je novi letnji Ergo Omni koji nam je stigao u posetu bio odličan izgovor da isprobamo i to.

Pre svega, uvod. Ako ne želite da čitate ceo tekst, kliknite na naslov koji vas zanima i čitajte samo taj deo:

Šta to američke bebe smeju i zašto, a evropske ne?
U čemu je problem s nošenjem bebe tako da gleda ka napred?
Ergobaby Omni 360 Cool Air

Šta to američke bebe smeju i zašto, a evropske ne?

Neki stručnjaci kažu “Slobodno nosite decu okrenutu da gledaju ispred sebe.” Na drugom mestu ćete pročitati reči savetnica koje upozoravaju da se bebe nikako ne bi smele nositi u ovom položaju, ni u kojoj nosiljci. O čemu je tu reč? Zašto američke bebe nešto mogu, a to isto ne smeju evropske bebe? U ovom tekstu pokušaću da obrazložim stavove obe grupacije.

Razlikuju se, u osnovi, američkaevropska škola nošenja. Pa čak i unutar evropske postoje one strože i one nešto liberalnije.

Strože evropske škole nošenja ne samo da ne savetuju nošenje beba okrenutih ka napred, nego ne preporučuju ni upotrebu nosiljki sa kopčama sve dok beba ne počne samostalno da sedi. O korišćenju nosiljki s uskom bazom da i ne govorimo – naravno da su “nepoželjne”, iz njihovog ugla.

Na drugoj strani sveta, u Sjedinjenim Američkim Državama, nailazimo na potpuno drugačije stavove. Sve dok je beba bezbedna, i nošenje je udobno – sve je okej.kenguri, i nošenje ka napred u bilo kojim nosiljkama, pa čak i u elastičnim i tkanim maramama. Bitno je jedino nošenje, a u čemu ćete da nosite bebu je vaš izbor.

ergobaby omni 360 cool air

Ko je ovde u pravu?

Ovo sam se i sama pitala, s pravom. Svakodnevno se susrećem s pitanjima roditelja i staratelja o nosiljkama sa uskom bazom, kao i o nošenju ka napred. Da li sam onda ja pogrešno govorila da se nijedno od to dvoje ne preporučuje? I jesam, i nisam.

Razlika je u dva termina: idealnooptimalno.

Kada bi svet u kojem živimo bio idealan, sve bebe bi se nosile u idealnim nosiljkama i maramama. Sve bebe bi imale svoje idealne roditelje. Svi roditelji bi imali novca za idealne nosiljke i marame.

Međutim. I vi i ja znamo da je ovaj svet daleko od idealnog. Više je optimalan za život.

U tom optimalnom svetu neki roditelji i staratelji nemaju mogućnost da svoje bebe nose u idealnim nosiljkama. Iz bilo kog razloga, potpuno je nevažno zašto. Da li da im uskratimo lepotu uživanja u bebi koja mirno spava u nosiljci samo zato jer je ta nosiljka nije idealna? Evropa kaže da. Amerika kaže ne. Ja kažem: naoružajte se informacijama, i odlučite sami za sebe.

U čemu je problem s nošenjem bebe tako da gleda ka napred?

Kao što sam detaljno obrazložila u tekstu posvećenom nošenju bebe ka napred, više je razloga za to. Da ne bih ponavljala ceo tekst, ukratko ću se osvrnuti na najvažnije stavke.

Prvi navedeni razlog je neidealan položaj bebinog tela u nosiljkama sa uskom bazom. Njega rešavaju nosiljke koje pružaju ergonomski optimalan položaj tela, kao što je Ergobaby Omni 360. U ovim nosiljkama beba doslovno sedi, pa je neophodno da počne samostalno da sedi pre nego što počnete s nošenjem ka napred. Zašto? Zbog opterećenja na bebinim kukovima, kičmenom stubu, karlici.

Tek kad beba sama počne da se postavlja u sedeći položaj znači da je za njega fizički spremna. Da li će to biti sa šest meseci ili osam, pustite svoju bebu da odluči.

Da, znam da viđate i bebe koje sigurno ne sede samostalno kako se nose okrenute ka napred. Ali ljudi rade sve i svašta, što ne znači da je baš sve što radi neko drugi bezbedno i za vas.

Glavni razlozi protiv nošenja ka napred su nemogućnost da aktivno posmatrate bebu i pratite njene znake, te njena moguća preterana stimulacija. Ovo sam potvrdila i u sopstvenom primeru, o čemu ćete čitati u nastavku teksta. Ovo je još dodatnih razloga protiv nošenja ka napred malih beba. Ne vidite bebu sve vreme, ne primećujete njene znake nelagodnosti i možete pogrešno protumačiti neke reakcije.

Ako i zanemarite sve prethodno navedene stavke, molim vas da ne zanemarujete napomenu da beba ne sme da spava okrenuta ka napred. Ovde nije stvar u komoditetu i nečijem komforu, već u bezbednosti. Beba koja spava okrenuta ka napred nalazi se na korak od mogućeg gušenja! Bebina glava koja je pala na njene grudi vrlo lako dovodi do prekida disanja! Onog momenta kada vam beba zaspi okrenuta ka napred izvadite je i prebacite tako da gleda ka vama.

Naši utisci o nošenju ka napred

Nisam imala u planu da nosim bebu M okrenutu ka napred kad smo krenule iz kuće. Imamo Ergobaby Omni 360 skoro godinu dana, koristili smo ga vrlo često, ali nekako nikad nisam imala potrebe da isprobam nošenje ka napred.

Kad smo ovaj put ušle u autobus, po običaju sam je izvadila iz nosiljke i stavila u krilo okrenutu ka napolje. Shvatila sam da nosim nosiljku u kojoj je mogu zakopčati za sebe tako. Tad sam rešila da je pravi trenutak da i mi isprobamo taj facing forward.

ergobaby omni 360 cool air

Podešavanje nosiljke je veoma jednostavno, detaljno je objašnjeno u delu teksta o samoj nosiljci.

Dok smo sedele, nikakav poseban osećaj nisam imala, očekivano. Isto je kao kada vam dete sedi u krilu, naravno. Međutim, kad sam ustala da se pripremim za silazak na stanici osećala sam se kao da prvi put nosim bebu u nosiljci. Sve mi je bilo čudno i drugačije. I taj utisak nisam imala samo ja. Moja beba je bila potpuno zbunjena.

Navikla sam da su njene ruke i noge oko mog tela, a ne da štrče ispred mene, i nje. Trebalo je, dakle, izaći iz autobusa, pazivši pri tom da beba nešto/nekog ne udari, počupa, ogrebe. Okej, nešto novo. Ne dopada mi se nošenje ka napred kada smo u autobusu, posebno ne bih želela da smo tako negde u gužvi.

Ruku na srce, isti problem imam i sa nošenjem bebe na leđima. Zato je i ne nosim na leđima kad idemo u prevoz. Možda sam control freak, možda sam samo smotana, ali mi ne prija osećaj da nemam skoro uopšte kontrolu nad bebinim udovima.

Ona je, kao što rekoh, bila potpuno zbunjena, i razumem je :) odjednom joj se otvorio potpuno novi svet. Nije to baš kao u kolicima, sa kojima često porede nošenje ka napred. Kolica su mala školjka iz koje beba viri u svet. U nosiljci je ipak na izvol’te.

ergobaby omni 360 cool air

Zbunjeni izraz lica bebe dok upoznaje svet iz nove perspektive :)

Shvatila sam i u praksi zašto uvek naglašavamo da se bebe ne nose ka napred u novim i nepoznatim sredinama, kao i u velikim gužvama i slično. Izložene su svima i svemu, i nije im prijatno. Verujte da nije. Možda vaša beba neće reagovati plačem, već preteranim smehom. Međutim, ovakva stimulacija im sigurno nije dobra vežba za svaki dan.

Izašle smo na stanici, ja sam otišla do pošte – i opet sam se našla u problemu. Moja beba je sad imala ne samo dobar pogled na sve što radim, nego joj je sve bilo na dohvat ruke. Otimala mi je hemijsku olovku, dirala novčanik, vadila kartice. Sve to za ni par minuta koliko mi je trebalo da predam pakete i potpišem se na priznanice. Otvorio joj se jedan potpuno novi svet u kojem može sve i svašta iz (ne)uobičajene perspektive.

Iz ovog našeg eksperimenta bih do ovog dela teksta podvukla sledeće:

  • Ne isprobavajte nošenje ka napred u nepoznatim sredinama, i
  • Naviknite se na nošenje beba pre prvog korišćenja nosiljke ka napred.

Da li je nošenje ka napred udobno?

Što se tiče udobnosti za onog ko nosi, moje iskustvo kaže da nije posebno udobno na duže od recimo pola sata do 45 minuta.

Da se razumemo: Ergobaby pravi fenomenalne nosiljke koje su vrlo udobne i retko ko se javio da kaže da mu je bilo neudobno nositi bebu u njoj. Međutim, nošenje ka napred je jedna potpuno drugačija postavka.

Vaše težište tela se pomera, na sebi i ispred sebe imate mlatarajuću bebu, čija težina je vuče ka dole. Samim tim, težina bebe se drugačije raspoređuje, veće je opterećenje na ramenima i posle dvadesetak minuta ćete verovatno početi da osećate težinu deteta.

Desilo mi se ono što mi se nikad pre nije desilo u šetnji sa Ergobaby Omni 360 nosiljkom, a to je da sam osetila bol u donjem delu leđa. S obzirom na to da sam prvi put nosila bebu na ovaj način, ostavljam i mogućnost da moje držanje nije bilo dobro. Jednostavno, nenaviknuta sam na taj položaj i raspored težine, ma koliko da sam navikla na nošenje.

Važno je da napomenem i to da beba M sad ima blizu 10 kg i 14 meseci. Sa lakšim bebama je, pretpostavljam, lakše. Opet, imajte na umu da se u ovom položaju ne nose bebe koje ne sede samostalno.

Pozitivne strane nošenja ka napred

E sad, par dobrih stvari koje su se desile. Prvo, preskočili smo standardnu nervozu pred kraj šetnje. Na delu puta pri povratku kući na kojem se obično unervozi (jer tad bude već oko sat vremena u nosiljci) primetila sam da je nervoza ovog puta izostala. Razgledala je unaokolo i bilo joj je zanimljivo. Ne garantujem, međutim, da joj ne bi posle nekog vremena i to dosadilo. Možda bi se nervoza na tom delu puta vratila, možda i ne bi. No, bilo mi je drago da smo je najzad izbegli.

Drugo, beba i brat su bili u mnogo većem kontaktu. On ju je lepo video i mogao je da je golica i zabavlja, imali su bolju interakciju nego kada je okrenuta ka meni. Bilo je kao kad je vozim u kolicima, pa on skakuće oko nje i glupira se, a ona se smeje non-stop. Ovo mi je baš bilo zabavno, i lepo za videti.

Gledanje ka napred: finalna presuda

Ovaj način nošenja bebe nije nešto što meni lično odgovara na svakodnevnom nivou. Nama nosiljka služi kako bi nam olakšala kretanje, a to mi ne deluje jednostavno kada je beba okrenuta tako da joj je na dohvat ruke sve ono što i meni. Drugi najčešči razlog zbog kojeg nosim bebu je da bi ona spavala, a ja nešto radila – a to nam nošenje ka napred ne omogućava.

Međutim, to što se nošenje ka napred ne uklapa u naš lifestyle, iliti način života, ne znači automatski da to nije za svakog.

Ako poštujete pravila ispravnog nošenja ka napred (navedena su u pasusu ispod), i želite da nosite bebu ka napred – samo napred.

Da li je bitno da vaša nosiljka ima opciju gledanja na napred? Ne, zaista. Beba će vam možda poslati signale koje biste mogli protumačiti tako da ona ne želi više da se nosi okrenuta ka vama. Međutim, uglavnom je u pitanju samo prelazna faza za koju pomoć potražite u tekstu o navikavanju bebe na nošenje.

Pravila bezbednog nošenja ka napred

Za kraj, da sumiramo koje nošenje na napred je okej:

  1. Ergonomski optimalna nosiljka, u kojoj će beba biti u sedećem položaju kako joj noge ne bi visile
  2. Beba već samostalno sedi – samostalno se postavlja u sedeći položaj
  3. Poznata i/ili mirna sredina, bez previše podražavajućih faktora sa strane (Tržni centri nisu mirna sredina! Buka, svetlost, nepoznata lica… previše svega na jednom mestu za nerazvijeni mozak jedne bebe.)
  4. Beba je budna, a vi neprestano pratite njeno ponašanje (Možete se pomoći ogledalcem ili kamerom na telefonu; ako šetate sa još nekim, zadužite tu osobu da kontroliše bebu)
  5. Mislite na sebe:  ne forsirajte ovaj tip nošenja na uštrb svojih leđa. Nošenje beba mora biti udobno ne samo bebi nego i onome ko nosi.

ergobaby omni 360 cool air

Ergobaby Omni 360 Cool Air

Ergobaby Omni 360 imamo oko deset meseci, a pre par dana nam je stigao još jedan na testiranje. U pitanju je unapređena verzija, i to tzv. “Cool Air”. Cool Air modeli imaju mrežicu umesto platna na panelu, a zbog nošenja po toplijem vremenu.

Druga stvar koja se razlikuje od prethodnog Omni 360 modela je podešavanje nosiljke za nošenje unapred. Ergobaby Omni 36o u standardnoj verziji ima dva para dugmadi, crna i siva. Jedan stepen je za nošenje bebe “na unutra”, a drugi kada se beba nosi okrenuta da gleda ispred sebe. U novoj verziji umesto dugmadi postoji klizeća traka, poznata svima koji su imali prilike makar da vide bilo koju Boba nosiljku. Na njoj se leđna kopča na taj način pomera gore-dole po naramenicama. Da budem iskrena, bila sam sigurna da su patentirali to i da zbog toga niko drugi od proizvođača nema to rešenje, jer je najbolje ikada.

Podešavanje – sužavanje panela je jednostavnije nego ikad. Samo spustite klizeće kopče na dole, i nosiljka je spremna. Izvadite bebu i okrenite je da gleda ka spolja.

Mrežica je odlična opcija za vruće letnje dane, jer beba ima jedan sloj manje preko svojih leđa. Vama će biti isto, jer i dalje imate zalepljeno malo grejno telo na sebe :) Bebi će biti nešto lakše, jer ima ventilaciju.

Ako razmišljate između “običnog” i “letnjeg” Erga, uvek birajte letnje varijante. Za nošenje po zimi je ionako svejedno, a leti svaki sloj materijala znači mnogo. Obavezno poštujte pravila bezbednog nošenja leti, nebitno u kojoj nosiljci ili marami nosite svoju bebu.