Bezbedno nošenje beba podrazumeva da neke svari, ma kako primamljive bile, ne možete raditi s bebom u nosiljci. Prilikom nošenja beba u nosiljkama i maramama moramo poštovati određena pravila kako bi bezbednost bila zagarantovana.

Ili nosiljka, ili sigurnosna oprema!

Prvo pravilo bezbednog nošenja je: ukoliko vam je potrebna sigurnosna oprema, nošenje bebe nije dozvoljeno prilikom te aktivnosti. Ni na 10 m, ni na 100 m, ni na 2 km.

Obične nosiljke s kopčama, nosiljke azijskog tipa i marame nisu namenjene nošenju u posebnim okolnostima, niti nošenju prilikom sportskih aktivnosti!

Ovo upozorenje ćete pronaći na unutrašnjoj strani pojasa svake nosiljke, a od 1.1.2018. i na svakoj tkanoj i elastičnoj marami koja je namenjena tržištu Sjedinjenih Američkih Država. Evropski standardi za sada ne insistiraju na tome za marame, samo za nosiljke.

Drugo pravilo je: ono što ne možete raditi s bebom koju nosite u rukama, ne možete ni s bebom u nosiljci. 

Aktivnosti koje NISU DOZVOLJENE prilikom nošenja beba u nosiljkama ili maramama

Bezbedno nošenje NE podrazumeva vožnju bicikla sa bebom u nosiljci ili marami.

Nije važno koliko ste spretni, nesreće se dešavaju nezavisno od vašeg iskusnog voženja. Ne postoji dovoljno dobar razlog da rizikujete život svog deteta tako što ga nosite u nosiljci ili marami dok vozite bicikl. Detetu na biciklu je mesto u svom sedištu (sa kacigom na glavi).

Da, sigurna sam, videćete fotografije mama i tata iz Holandije, recimo, koji bezbrižno voze bicikle sa bebama u nosiljkama ili maramama. Ali, to što nešto svi rade ne znači da je bezbedno.

Bezbedno nošenje NE podrazumeva vožnju automobilom sa bebom u nosiljci ili marami.

U slučaju sudara beba u nosiljci ili marami (ili vašem krilu!) postaje vaš vazdušni jastuk!

Za slučaj da vam nije jasno objašnjeno, pogledajte ovaj mini video i zamislite da neka od ovih lutki ima bebu u nosiljci, ili krilu:

airbag car seat gif

Bezbedno nošenje NE podrazumeva ići u čamac sa bebom u nosiljci ili marami.

Svako od vas mora imati sopstveni sigurnosni prsluk, kako vi, tako i beba. To što ga ne nosite, i dalje ne znači da je u redu da rizikujete život sopstvenog deteta tako što ćete ga vezati za sebe.

Brodovi i trajekti su relativno bezbednija kategorija od čamaca. Potrebno im je više vremena da potonu, pa uglavnom imate dovoljno vremena da skinete bebu iz nosiljke i sebi i njoj stavite zaštitni pojas. Klonite se, ipak, otvorenih paluba i ivice broda – ograde.

Bezbedno nošenje NE podrazumeva klizanje na ledu sa bebom u nosiljci ili marami.

Opasnost od pada postoji, ma koliko da ste iskusni klizač, a povrede mogu biti opasne po život deteta. Ukoliko nemate kome da ostavite bebu na sigurnom, preskočite klizanje – makar to značilo i celu sezonu.

Bezbedno nošenje NE podrazumeva skijanje sa bebom u nosiljci ili marami.

Skijanje i nošenje ne idu zajedno iz istih razloga kao i klizanje, i sve ostale sportske aktivnosti.

Opcija koju sam viđala, a koja nije ništa manje opasna je beba u planinarskoj nosiljci – to nije dovoljna zaštita za bebu!

Emeibaby Trage für die größere Kinder

Nosiljka: Emeibaby Toddler

Da li je planinarenje bezbedno sa nosiljkom za bebe?

Planinarenje je DA, ukoliko podrazumeva šetnju, ali ne i pentranje po liticama. Za planinarenje postoje posebne nosiljke, o kojima će biti reč u jednom od narednih tekstova. Posebne planinarske nosiljke su važne pre svega zbog zaštite koju pružaju bebi u slučaju pada. Nije zanemarljiva ni udobnost: imaju ergonomski oblik i za nosače, i smanjuju znojenje na minimum.

IGI Baby protector koncept: zaštita za bebe u nosiljkama

Dizajnerka iz Nemačke Constanze Hosp osmislila je prototip zaštite za bebu u nosiljci ili marami. Za dizajn je dobila brojne nagrade, ali je za sada sve ostalo samo na konceptu.

igi-baby-protector-while-cycling-by-constanze-hosp3

IGI Baby protector, izvor: zvanična web prezentacija

Dok se ova ili neka slična ideja ne pojavi u obliku proizvoda koji možemo kupiti i tako zaštititi bebu, bezbedno nošenje podrazumevaće sve ovo navedeno u tekstu.