Vrste nosiljki za bebe? Kako to mislite vrste nosiljki za bebe?! Valjda postoji jedan tip nosiljke i bezbroj brendova? Ne?

Kada se upustite u svet nošenja beba i dece, shvatite da to nije samo jedna vrsta nosiljke (kengur) i tri poznata brenda. Nakon nekoliko tekstova sve počinje da izgleda kao jedan nepregledni univerzum u kojem, čini se, nema ni početka ni kraja. Nije sve baš tako komplikovano, srećom. U ovom tekstu objasniću osnovne vrste nosiljki, najjednostavnije što umem .

Počinjemo od osnovne podele: pre svega, razlikujemo marame i nosiljke.

Šta je marama za nošenje bebe?

Marama je pravougaoni komad platna, pomoću kojeg vezujemo bebu za onog ko je nosi. Marama može biti tkana, elastična ili hibridna.

Ako uporedimo sa svakodnevnim predmetima, tkana marama je stolnjak, a elastična marama je rastegljiva majica. Hibridna marama je nešto između to dvoje: pravi se od materijala od kojeg bismo mogli napraviti majice, ali ne sadrži elastin.

Recenzije možete čitati na sledećim linkovima:

Tkana marama može biti vaša jedna nosiljka za ceo period nošenja, i to je doslovno jedina takva opcija. Samo i jedino u tkanu maramu možete montirati i prevremeno rođenu bebu, i dete od 17-18 kg, a da oboje ima željeni (potreban) položaj tela.

Iako se brojne nosiljke mogu sužavati i podešavati tako da se nose od rođenja (zapravo, uglavnom od najmanje 3,5 kg, ja bih rekla ne manje od mesec dana) pa sve do testiranih 20 kg, činjenica je da se one prerastu negde oko 12. do 15. meseca. A ma šta vi kao neiskusni bebonosci mislili, deca ne prestaju da se nose onda kad nauče da hodaju :) Nažalost, ili na sreću – kako za koga ;)

U tkanoj marami bebu možete nositi napred, na boku, na leđima, na gotovo bezbroj načina. Prave se najčešće od pamuka, a u posebnom tekstu imate detaljnije o svojstvima sirovina od kojih se prave tkane marame. Dolaze u različitim veličinama, a tome je takođe posvećen poseban tekst.

Elastična marama odličan je način da započnete nošenje svoje tek rođene bebe. U njoj se beba može nositi isključivo napred ili na boku, isključivo sa tri sloja preko bebe.

Hibridna marama takođe ide u tri sloja, ali kako nema elastina, u njoj je moguće nošenje bebe i na leđima.

Šta je ring sling?

Ring sling je tkana marama sa obručima (prstenovima). Dugačak pravougaoni komad platna na jednom kraju ima dva prstena kroz koja se provlači drugi kraj marame. Omogućava nošenje napred ili na boku, a za izuzetno iskusne i nošenje na leđima.

artipoppe ring sling leopard candy

Artipoppe Leopard Candy ring sling

Ring slingovi se prave različitih dužina, ali najčešće su između 1,7 m i 2,2 m. Razlikuju se i u vrsti “ramena”, odnosno načinu na koji je marama nabrana oko prstenova.

vrste ramena ring sling marama s obrucima nosi me

Različite vrste “ramena” na ring slingu

Ring sling je odličan kako za početak nošenja tako i za bebe koje već hodaju. Najbrže se montira, jednom kad se uhodate, a zauzima vrlo malo mesta kad je savijen, pa ga to čini idealnom nosiljkom “za usput”.

Šta je (strukturirana) nosiljka za nošenje bebe?

Nosiljka za nošenje bebe (kengur, klokanica) je komad platna koji ima trake – naramenice i pojas – uz pomoć kojih vezujemo bebu za onog ko je nosi. Trake se mogu vezivati, kao što je slučaj kod tzv. azijskog tipa nosiljki, ili se mogu kopčati, što je poznato kao zapadnjački stil.

Pun naziv koji se koristi za nosiljke za nošenje beba je meka strukturirana (oblikovana) nosiljka, odnosno na engleskom soft structured carrier.

Nosiljke sa kopčama nazivaju se full buckle carriers (doslovni prevod bi bio nosiljka sa svim kopčama), i pod ovim pojmom podrazumevamo nosiljke koje imaju kopče i na pojasu i na naramenicama, poput Ergobaby nosiljki.

Ukoliko se pojas kopča, a naramenice vezuju, to je half buckle carrier (doslovni prevod: nosiljka sa pola kopči), kakva je naprimer Limas baby nosiljka.

Limas-babytrage

Limas Baby Carrier ima kopču oko struka, a naramenice vezujete ispod bebine zadnjice

Ređa varijanta je pojas koji se vezuje, dok naramenice imaju kopču, a zove se reverse half buckle carrier (doslovno bismo mogli prevesti kao: nosiljka sa drugom polovinom kopči). Na fotografiji ispod možete videti kako izgleda. Izvor fotografija je Hipababy proizvodnja nosiljki po meri, na kojoj možete pogledati kako sve može izgledati jedna nosiljka.

custom carriers hipababy reverse full buckle

“Reverse half buckle carrier”

Nosiljke kod kojih se i pojas i naramenice vezuju zovemo nosiljke azijskog tipa, jer su izvedene od nosiljki kakve se koriste u Aziji. Najčešće se koriste mei tai (pravilan naziv je meh dai ili bei dai – ova razlika zaslužuje poseban tekst), te podaegi (izgovara se podegi) i nyia (izgovara se nia).

Na naslovnoj fotografiji ovog teksta je tradicionalna nia. One su uvek šarene i sa brojnim ukrasima.

notyourpodbutai

Različiti tipovi azijskih nosiljki

Još jedna nosiljka poreklom iz Azije, preciznije Japana, je onbuhimo. Karakteristika ove nosiljke je da nema pojas, i izgleda kao ruksak (a tako se i nosi: isključivo na leđima). U ovim nosiljkama možemo nositi bebu najranije od kako počne samostalno da sedi. Samostalno sedenje ne znači da je vi postavite s jastucima iza leđa, nego da se ona samostalno podigne iz ležećeg u sedeći položaj i tako ostane.

sakura bloom onbuhimo back photo

Sakura Bloom Onbuhimo (fotografija preuzeta za zvanične web stranice)

Postoje i one nosiljke koje viđamo svuda unaokolo, a koje nazivamo kengur ili klokanica. To su nosiljke sa uskom bazom, koje ne podržavaju optimalan položaj tela bebe. Nisu nužno neispravne (Šta su neispravne nosiljke?), ali nisu udobne ni bebi, ni onome ko nosi.

sheffield sling surgery hip

Razlika u položaju nogu i kukova u nosiljkama sa uskom bazom (prve dve ilustracije) i nosiljkama koje omogućavaju ergonomski položaj tela (ilustracije 3 i 4)

Podesive, i nosiljke sa umetkom za manje bebe

Neke nosiljke, poput TULA Standard ili TULA Toddler nosiljki, imaju fiksnu bazu, odnosno panel nije moguće suziti.

tula standard toddler nosi me

TULA standard (crvena sa šarenim krugovima, od gore) i toddler (beli panel sa šarenim životinjama, ispod)

Druga varijanta su nosiljke poput ISARA nosiljki, čiji panel može da se suzi i tako prilagodi različitoj visini bebe. Ove nosiljke su duže nosive od nepodesivih, jer ih možete početi ranije koristiti.

ergobaby adapt tula free to grow isara half wrap conversion nosime 6

Uporedni prikaz unutrašnje strane pojasa: ISARA v3, TULA Free to grow, Ergobaby ADAPT

Treća opcija jesu nepodesive nosiljke koje imaju poseban umetak za manje bebe. Umetak mogu biti posebni jastučiči kakve imaju Ergobaby, TULA ili Boba.

Drugom tipu rešenja pribegli su Manduca i Liliputi, na primer, koji imaju posebne “gaćice” u koje se stavljaju bebe dok ne porastu dovoljno da im nosiljka ne prelazi širinu između kolena.

manduca-infant-seat-manual

Uputstvo kako se stavlja novorođenče u Manduca nosiljku, u deo za manje bebe

Manduca takođe ima i opciju za sužavanje nosiljke uz pomoć posebnog kaiša / remena. Nije u pitanju obična traka (dakle, ne može baš “Uradi sam”), već je podebljan pojas na mestu gde beba “sedi”. Napominejm da novorođena beba ne sme doslovno sedeti u nosiljci, kolena joj uvek moraju biti iznad kukova.

Kako znamo da je nosiljka prevelika za bebu?

Bebine noge se moraju slobodno savijati u kolenima. Ukoliko nosiljka prelazi rub kolena i ispravlja bebi noge, beba je još premala za nju.

https://i2.wp.com/media.nosi.me/2017/09/tula-ftg-instructions.jpg?resize=564%2C443&ssl=1

Kako izabrati odgovarajuću vrstu nosiljke?

Pre odluke o vrsti nosiljke koju ćete izabrati za sebe morate odgovoriti na par osnovnih pitanja:

  • Koliko je stara beba koja će se nositi?
  • Da li želite nešto jednostavnije ili biste isprobali i nešto komplikovanije?
  • Koliko novca želite da izdvojite?

Odgovori na ovo pitanje pokazuju smer u kojem bi trebalo da ide vaša odluka. Za konačan izbor preporučujem čitanje posebnog teksta posvećenog izboru vrste nosiljke.

Nošenje mora biti bezbedno i udobno. Oko ove dve stvari se ne prave kompromisi. Sve ostalo je stvar ličnog izbora i ukusa.

Naslovna fotografija: Linda De Volder