9.6
Ocena
Poručite ovde

LIMAS nosiljka je jedina nosiljka sa kopčama koju sam do sada lično probala, a za koju mogu da kažem: “Hej, u ovo je sasvim u redu staviti tek rođenu bebu”. Ruku na srce, vodi se kao nosiljka sa kopčama, a zapravo je “half buckle”: pojas ima kopču, dok su naramenice trakaste. Ovo daje veliku mogućnost podešavanja, i verujem da bi se čak i oni najtvrđi nosiljkoljupci mogli pronaći u toj kombinaciji.

Oko struka je kopča, ali nema klasične naramenice kao što imaju druge nosiljke, već ima trake kao mei tai. Pri tom, pojas je uzan i mekan, punjen tanjim sunđerom, nije kao npr. Fidela Fusion.

LIMAS nosiljka se pravi od tkane marame, a imaju i saradnju sa Didymosom, pa u ponudi imaju i “wrap conversion“, odnosno, nosiljke napravljene od tkane marame.

LIMAS Baby Carrier Didymos Ada Malachit

LIMAS Baby Carrier, Didymos Ada Malachit

Specifikacije: Limas Baby Carrier (Babytrage)
Tip nosiljke: meka strukturirana, sa kopčom na pojasu
Veličina: univerzalna
Visina panela: 30-38 cm
Širina panela: 20-45 cm
Panel podesiv po visini: Da
Panel podesiv po širini: Da
Kapuljača: Da (ne skida se)
Moguće poze: napred, na leđima

Preporučena visina/težina deteta

Prema proizvođačkim preporukama, LIMAS nosiljka ide od 3 do 15 kg. Napravljena je od materijala od kojeg se prave tkane marame. Dakle, mekana je i maksimalno moguće prati liniju bebinog tela. Ovo je izuzetno važno za te prve mesece po bebinom rođenju, kada im kičma ima C oblik.

Lako se sužava i omogućava ergonomski optimalan položaj bebinih nogu u odnosu za kukove (kolena iznad kukova, čuveno “M”).

NAPOMENA: Zvanične preporuke proizvođača (i moje, takođe) odnose sa na tzv. terminske bebe, odnosno sve one rođene nakon 38. nedelje trudnoće. Za prevremeno rođene bebe važe neka druga pravila, koja je vrlo teško jednoobrazno i uopšteno postaviti na internet. Zbog specifičnosti razvoja, najbolje je da se obratite savetnici. Meni možete putem emaila ili Facebook poruke, ili pogledajte spisak regionalnih savetnica za nošenje.

Udobnost

Poznata sam kao ljubiteljka konkretnih nosiljki, koje imaju debele pojaseve i naramenice. S druge strane, jedna od mojih najdražih nosiljki je Fidella Flytai. Za LIMAS nosiljku bih mogla da kažem da je idealna kombinacija ova dva tipa nosiljki.

Half buckle tip nosiljki (doslovan prevod je “pola kopče”) imaju jednu kopču, uglavnom je to na pojasu oko struka. Druga, ređa opcija je da se pojas vezuje, a naramenice imaju kopče (eng. reversed half buckle).

Half buckle spaja najbolje iz dva tipa nosiljki. Jednostavno ćete ga zakopčati oko struka, a zatim vezati trake. Nedostatak mogu biti upravo te trake koje se vuku po podu dok ih ne vežete. No, uz malo vežbe i to se da savladati.

limas baby

 

Pojas

Pojas na LIMAS nosiljci je punjen, ali je nešto uži nego što smo navikli svi koji volimo Isare i Tule. Udoban je i ne žulja. Sa unutrašnje strane se nalazi čičak traka uz pomoć koje se panel može podešavati. Sužavanje je jednostavno, ali obratite pažnju da ste podjednako suzili obe strane.

limas baby carrier collage

Sužavanje je uz pomoć čičak trake sa unutrašnje strane pojasa

Naramenice

Umesto klasičnih debljih naramenica, LIMAS nosiljka ima trakaste naramenice. Ovo je zaista odlično rešenje za nošenje manjih beba, jer se sve može mnogo preciznije zategnuti i podesiti. Naramenice se lepo ukrštaju preko leđa, ne gužvaju se i ne usecaju na ramena.

Nošenje na boku i leđima

Nošenje na boku u LIMAS nosiljci sam isprobala nekoliko puta do momenta pisanja recenzije. Udobnije je nego kod klasičnih nosiljki sa kopčama, ali je za mene ipak nošenje na boku = ring sling ili kratka tkana marama.

limas baby carrier

Nošenje na leđima još uvek nismo isprobali, dopisaću taj deo u recenziji kad beba M stasa dovoljno.

LIMAS Brustgurt e1506344761699

Traka za lakše nošenje na leđima (Burstgurt)

Možete dokupiti i posebnu traku koja se kopča čičkom, a služi da omogući nošenje naramenica paralelno kada nosite bebu na leđima. Odlična stvar za nas koji nismo ljubitelji ukrštenih naramenica preko grudi.

Ukupan utisak

LIMAS nosiljka nam je stigla kad je beba M imala mesec i po dana, i do sada (6 meseci) je ostala nosiljka za koju se prvo uhvatim kad idemo negde. Trenutno je “na odmoru” kod druge mame, i jaako mi nedostaje! Ako me pratite na mrežama, znate šta sve prolazi kroz moje ruke, a posebno od kako se rodila beba M. Kad zamislite svu tu hrpu na gomili iz koje ja najčešće izvlačim upravo ovu nosiljku, verujem da je jasno moje oduševljenje.

Ono što ne znam još uvek je kako se ponaša sa težom decom. Deluje da je jednako udobna kao do 7 kg. Namerno sam je poslala na odmor da bih imala pauzu u korišćenju, radi boljeg ukupnog utiska.

Nedostatak su relativno kratke trake – naramenice. Predviđeno je da se vezuju ispod bebine zadnjice, i zbog toga su kraće nego što inače imaju klasične mei tai nosiljke.

Iz kompanije LIMAS mi je nedavno najavljeno da pripremaju i toddler veličinu nosiljke, kojoj se zaista unapred radujem. Posebno ako i njih budu pravili kao wrap conversion od Didymos marame :)

Pogledajte i video uputstvo (uskoro dodajem i verziju koja nije ubrzana, obećavam :)

Održavanje

Kao i sve nosiljke sa kopčama, i LIMAS traži nešto više pažnje prilikom pranja. Kako je ovo nosiljka od tkane marame, idealno je da je po potrebi perete na ruke, samo onaj deo koji je uprljan. U veš-mašini se pere onda kad je to zaista neophodno, zakopčanih svih kopči, ubačena u jastučnicu na programu za osetljivo rublje. Dakle, temperatura ne preko 40°C, a broj obrtaja ne veći od 400, tzv. „ručno pranje“I vodite računa da ta jastučnica u kojoj perete ne pušta boju :)

Pri pranju nosiljki i marama nemojte koristiti praškaste deterdžente, već isključivo tečne, najbolje one za osetljivo rublje. Nikako ne koristiti omekšivač, niti izbeljivač!

Uvek čitajte preporuke proizvođača o održavanju! Samo tako svojoj nosiljci pružate negu koju zaslužuje, i koja joj neće skratiti životni vek.

Naše fotografije u LIMAS Baby nosiljci možete pogledati na Instagramu pod oznakom #nosimelimas.

limas baby 1
LIMAS Baby Carrier
Ukupan utisak
Mekana i udobna nosiljka, jedna od retkih koja zaista može "od rođenja"; pravljena od tkane marame; kvalitetna.
Održavanje9
Jednostavnost korišćenja10
Izbor dezena10
Udobnost pojasa10
Cena9
Udobnost naramenica9.5
Nošenje napred10
Vaš utisak?4 Votes8.9
Za
Napravljena od tkane marame
Jednostavno se sužava panel
Pruža optimalnu potporu bebinoj glavi
Omogućava pravilan položaj kukova
Protiv
Trake se vezuju samo napred (kratke su)
9.6
Ocena
Poručite ovde