Sastav marama je od velikog značaja prilikom izbora kojom maramom ćete se služiti. Tkane marame se uglavnom proizvode od ovih šest sirovina: pamuk, lan, konoplja, svila, vuna, bambus. Najčešće ćete se susresti sa tkanom maramom napravljenom od 100% pamuka. Sledeća je kombinacija pamuka i drugih materijala u različitim odnosima, od kojih zavise i “performanse” marame (da li je bolja za lakše bebe ili težu decu, za zimu ili jesen, da li može izazvati alergije i slično). U ovom tekstu želim da vam pomognem da razumete materijale i za sebe izaberete onaj koji najviše odgovara vašim potrebama.

Pamuk

Kao što sam u uvodu navela, pamuk je najčešće korišćena sirovina u izradi tkanih marama (uopšte u tekstilnoj industriji), a to nije bez razloga. Ima veoma izdržljivo vlakno, lako se održava, alergije na ovu sirovinu su retke (veća je verovatnoća alergije na boju kojom je bojen, nego na sâm pamuk).

Međutim, u gajenju pamuka koristi se mnogo (previše…) pesticida i herbicida, zbog toga se tkane marame najčešće prave od organskog pamuka (svaki proizvođač koji “drži do sebe” bira organski pamuk, što jasno ističu na svojim stranicama), i to na bih vam od srca preporučila da obratite pažnju.

Tačno je da je (nekome zaista značajna) razlika u ceni između organskog i “običnog” pamuka, ali kada uzmete u obzir da ćete nositi svoje dete upakovano u taj materijal dosta vremena, vredi dodatnog novca – a i pri prodaji zadržava višu cenu.

Izvor: edgarpierce

Cvet pamuka. Izvor: edgarpierce

Svojstva marame od pamuka

Ukoliko želite jednu maramu “za zauvek”, odaberite 100% pamuk srednje gustine tkanja, dakle barem 210 do 250 g/m² (više o ovome u posebnom tekstu) i sigurno nećete pogrešiti. Tanje marame su idealne za novorođenčad i manje bebe (i od njih se prave oni savršeno lepi čvorovi), dok su deblje namenjene težoj deci, međutim – deblje marame će vam uvek biti udobnije za nošenje od tanjih, pogotovo ukoliko vam se u brzini zgužvaju trake preko ramena ili oko struka. Tanja marama se useca, i osetićete svaki njen deo (posebno ukoliko nosite teže bebe), dok deblje trpe skoro pa sve.

Pamuk ima veliku prednost u odnosu na sve druge materijale, a to je – cena. Iako, svakako, ima i pamučnih marama čije cene se graniče sa nerealnim, novu pamučnu maramu neke standardne veličine 4,6 m i srednje gramaže možete naći i za 55-65 evra (Little frog ili Yaro, npr.).

Lan “rashlađuje” tokom leta, konoplja greje zimi, vuna najbolje zadržava temperaturu tela, a svila ima najčvršće vlakno. No, neka vas ovo ne obeshrabri – pamuk je i dalje najoptimalnija sirovina koju možete odabrati, i sa njime sigurno nećete pogrešiti.

Održavanje

Za održavanje svake marame (i nosiljke) ponaosob vredi pravilo: poštuj uputstvo proizvođača!, međutim, iste sirovine imaju neke osnovne zajedničke karakteristike pa je moguće dati uopštene smernice. Ovo nikako ne znači da se oslonite na ovaj tekst prilikom pranja svoje marame – namena je samo da vam pomogne pri izboru materijala.

Pamučne marame se često mogu prati i do 60°C, ali obavezno to činite na programu za osetljivo rublje (vuna, svila, ručno pranje), i sa što manjim brojem obrtaja – centrifuge (idealno bi bilo da ne prelaze 400 obrtaja u minuti). Birajte tečni deterdžent pre nego prašak, i nikako ne koristite ni izbeljivače niti omekšivač – marama se omekšava upotrebom, ne omekšivačem!

Sušenje u mašinama za sušenje veša je uglavnom moguće, ali nikad nije preporučljivo, jer ono utiče na vek trajanja. Radije birajte prirodno sušenje, a maramu pokušajte da raširite celom dužinom, ili sa što manje savijanja. Peglajte na srednjoj temperaturi, ne mokre marame da ne bi ostajali žuti tragovi, ali ni presušene jer će ostati tragovi savijanja.

Uvek sačekajte da se marama (bilo kog materijala) potpuno osuši i ohladi pre nego što je savijete, tako ćete izbeći formiranje trajnih tragova prevoja.

Pamuk ima svojstvo koje nam je svima dobro poznato, a to je da se skuplja nakon pranja. No, budite bez brige: zbog ovog proizvođači prave marame nešto duže od standardnih dimenzija kako bi se nakon nekoliko pranja skupile na pravu dužinu, ili jednostavno obave posao umesto vas i operu tkanje pre sečenja (ovo je uglavnom napomenuto na stranicama proizvođača, i o tome nema potrebe da brinete).

Lan

Kad iskusnije “nosače” upitate za savet koji materijal vam preporučuju za toplije vreme i/ili za teže bebe i decu, sigurno je da će vam jednoglasno odgovoriti – lan. Zbog svoje izdržljivosti vekovima se i na ovim prostorima koristi kao tkanina za sve – od posteljine, preko odeće do džakova i torbi. Lan je po popularnosti odmah iza pamuka, ne samo u proizvodnji tkanih marama već uopšte tekstilnoj industriji.

Cenom je iznad pamuka, a na cenu utiče procenat učešća drugog materijala (najčešće pamuka).

Izvor: Evelyn Flint Photography

Laneno tkanje. Izvor: Evelyn Flint Photography

Svojstva marame od lana

Sigurna sam da u svojoj kući, ili roditelja, bake, deke imate makar jednu krpu, posteljinu ili neko drugo parče tkanine od lana. Što je stariji i duže se koristi, lan je mekši.”Sveže” istkan lan je poprilično grub i zahteva dosta truda. Nemojte da vas to odvrati, jer će vam  se ovako uloženi rad zaista isplatiti. Ukoliko ne želite da se bakćete time, potražite polovne – no, imajte na umu da polovne lanene marame neretko koštaju isto ili vrlo često više nego nove, upravo zbog potrebnog lomljenja. Neko je obavio vaš posao umesto vas, i traži naknadu za obavljen posao ;)

Lan je jedan od retkih materijala koji je čvršći kad je mokar nego suv, a kad dodate tome i da upija do 20% tečnosti bez da se vlažnost oseti, razumljivo je zbog čega je to jedan od najboljih materijala za leto.

Pri rukovanju s lanom morate biti oprezni oko jedne stvari: njegova grubost i čvrstina potpomažu stvaranje trajnih tragova savijanja. Zbog ovoga se lanene marame ne savijaju (kao kada biste, npr. slagali tetra-pelene) nego umotavaju – rolaju, kao da pravite štrudlu.

Česta je kombinacija lan-pamuk, u različitim odnosima.

Što je veći procenat određene sirovine, marama će imati istaknutije te osobine. Ovo imajte na umu kad kupujete marame koje su mešavina više materijala. Što je više pamuka, marama će se ponašati više “pamučno”, što je više svile, imaće više karakteristika svile.

Kada je u pitanju održavanje marama različitog materijala, obavezno je tretirajte kao da je od onog materijala koji je osetljiviji, nebitno koliko procenta sadrži. Čak i 10% svile je dovoljno da upropastite maramu pogrešnim pranjem.

Održavanje

Lan biste sigurno mogli i da iskuvate na 95°C, a da mu se ne desi ništa strašno – ali ipak to nemojte raditi. Poštujte napomene proizvođača.

Generalno pravilo je da se ne pere na više od 60°C (idealno je ne prelaziti 40°bez preke potrebe), te koristiti tečni deterdžent, a ne upotrebljavati izbeljivače niti omekšivač.

Sušenje u mašini sušilici je moguće, ali utiče na vek trajanja. Ukoliko iz nekog razloga morate da lanenu maramu osušite u mašini, neka ostane poluvlažna, zbog lakšeg peglanja.

Peglanje lana je poseban izazov. Ukoliko vam se ovaj materijal presuši, imaćete dosta posla da ga ispeglate. Slobodno koristite paru i “fajtalicu”, ali marama nikako ne bi trebalo da bude skroz mokra, već poluvlažna.

Konoplja

Konopolja (kudelja) je materijal koji je zaista nepravedno zapostavljen, a ako bi trebalo da izabrem teoriju zavere zbog čega je to tako, možemo optužiti velike svetske proizvođače pamuka zbog toga. Obratite pažnju na njene karakteristike: biljka konoplje je brzorastuća, trpi duge periode suše, otporna je na plesan, i potrebno joj je mnogo manje pesticida i đubriva od pamuka. Materijal istkan od konoplje traje i do četiri puta duže od pamučnog!

Zanimljivo: (industrijska) konoplja jeste iz porodice biljaka u kojoj je i kanabis – marihuana (lat. cannabis sativa), ali ima zanemarljivo mali nivo THC-a da bi se smatrala opojnim sredstvom. Ipak, to nije sprečilo Sjedinjene Američke Države da zabranje njen uzgoj na svom tlu :)

Izvor: Luciano Ghersi

Sirovo istkana konoplja. Izvor: Luciano Ghersi

Svojstva marame od konoplje

Marama napravljena od industrijske konoplje zahtevaće malo truda prilikom omekšavanja – mnogo manje nego lan, ali svakako nešto više od pamučne. Međutim, za razliku od grubog lana, konoplja je mekša, ravnija (ima manje vidljivih čovorića) i prirodno se presijava (ne toliko kao svila, ipak).

Konoplja zadržava temperaturu tela, i još dodatno greje, pa nije dobar izbor za velike vrućine. Ali je zato najbolji izbor za hladnije vreme – dakle, na ovim prostorima nosiva je od otprilike kraja septembra do sredine maja.

Za konoplju se uvek navodi da nije sklona cepanjima i poderotinama (naravno, misli se na uobičajeno korišćenje).

Konoplja može nositi i manje bebe, a idealna je za teže jer je čvrsta i pruža odličnu potporu.

Zbog toga što se ne koristi često kao materijal za tkane marame, a iskusni “nosači” je zaista vole, marama od konoplje je nešto višeg cenovnog ranga. Međutim, kada uzmete u obzir sve navedene karakteristite – koje zadržava dugo vremena – te dodate da se polovne prodaju po ceni nove ili tek neznatno nižoj, biće jasnije zašto se ulaganje u konoplju zaista isplati.

Održavanje

Konoplju možete prati i do 60°C (imajte na umu ipak da se skuplja), ali na programu za osetljivo rublje (niži broj obrtaja, ne preporučuje se više od 400). Koristite tečni deterdžent, bez omekšivača i bez izbeljivača.

Kao i u slučaju lana, konoplju možete sušiti u mašini za sušenje, ali je ostavite vlažnu, zbog peglanja. Potpuno suvu konoplju biće nemoguće ispeglati.

Važno za napomenuti kod konoplje je da je i ona podložna trajnim tragovima savijanja (lomljenju tkanja), kao i lan, zbog toga je bolje da je uvijate (rolate) kao štrudlu, nego savijate kao krpu ili tetra-pelenu. Nikad ne pakujte i odlažite vlažnu i/ili vruću maramu od konoplje.

Poštujte napomene proizvođača prilikom održavanja marama.

Svila

Svila je zbog svoje nežnosti, sjaja i čvrstine (te načina dobijanja) oduvek smatrana posebno luksuznim materijalom. Sigurna sam da je i vama prvo što pomislite kada čujete “svilena marama” nešto tanko, meko i sjajno. Zbog svoje lepote (i cene), svila se u slučaju marama za nošenje dece gotovo uvek javlja u dezenima koji ostavljaju bez daha.

Izvor: Muffet

Izvor: Muffet

Svojstva marame od svile

Svila, kao i konoplja, važi za materijal koji se izuzetno teško cepa (prilikom normalnog i uobičajenog rukovanja). Zbog svoje nežnosti i tankoće marama od svile, preporučuje se za novorođenčad i manje (lakše) bebe.

Idealan je materijal kako za leto, tako i za zimu, jer zadržava temperaturu tela – niti greje dodatno, niti hladi.

Važna napomena: svila gubi i do 80% svoje jačine kad je mokra! Imajte na umu to prilikom korišćenja sa manjim bebama koje imaju naviku da sisaju sve što im dođe pred usta, kao i prilikom održavanja.

Održavanje

Dakle, svila je poprilično osetljiva kad je mokra, zbog toga zahteva zaista posebnu pažnju prilikom održavanja. Za svilu se preporučuje ručno pranje u hladnoj vodi, i to kada je zaista neophodno potopiti je celu.

Najbolje je koristiti tečni deteržent posebno namenjen pranju svile. Nikako ne koristiti omekšivače, niti izbeljivače.

Ne sušite maramu od svile u sušilicama za veš. Takođe, nemojte je sušiti ni na direktnoj sunčevoj svetlosti.

Prilikom održavanja bilo koje marame, a posebno marame osetljivih materijala kao što je svila poštujte napomene proizvođača.

Vuna

Vuna je prirodni materijal koji je gotovo sigurno među materijalima koji su najduže u upotrebi čoveka. Nažalost, vuna je i čest alergen, te pre kupovine skupih marama od vune proverite da li ste vi ili beba možda alergični.

Svojstva marame od vune

Vuna vam je poznata kao idealan materijal za tople zimske bluze, pulovere, kapute, šalove, kape i rukavice. No, sve češće vunu možete naći i kao letnju garderobu, zbog njenog svojstva da održava temperaturu tela, niti greje dodatno, niti hladi. No, za vunene marame važi da su bolje za zimu i hladnije vreme.

Kao što vam je i iz iskustva poznato, neki predmeti od vune su nežni, dok su neki “bockavi” i nekima neprijatni. Ovo zavisi ne samo od vune, već i od načina tkanja – a za tačnu informaciju da li vaša potencijalna marama grebe ili je nežna obratite se proizvođaču.

Marame od vune su dobre kako za male bebe, tako i za veću decu. No, ponovo podsećam da pre kupovine proverite eventualnu alergičnost kako vas koji ćete nositi, tako i bebe – za to je dovoljno da prislonite neku rukavicu ili kapu na golu kožu, ukoliko se jave bilo kakve promene (crvenilo, tačkice i slično) ne preporučujem korišćenje pre savetovanja sa dermatologom.

Cene vunenih marama su uglavnom visoke, ali tu cenu zadržavaju i polovne, tako da se kupovina isplati (ukoliko imate vremena i volje za posebnim održavanjem koje vuna zahteva).

Održavanje

Od svih materijala koji su vam na raspolaganju za tkane marame, vuna definitvno zahteva najviše pažnje i nege.

Pranje je gotovo isključivo na ruke, u hladnoj vodi (eventualno u veš-mašini na programu za vunu), sa deterdžentom posebno pravljenim za pranje vune. Naravno, korišćenje omekšivača ili izbeljivača ne dolazi u obzir.

Međutim – voda u kojoj perete maramu od vune ne sme biti ni previše hladna, posebno ne ukoliko vam je stan dobro ugrejan, jer vuna ne podnosti dobro drastične promene temperature.

S prethodnim u vezi, ukoliko ste bili u šetnji po snegu ili niskim temepraturama i velikoj vlažnosti vazduha, važno je da odmah po povratku kući raširite maramu (najbolje na punu dužinu, dakle negde na pod, u hodnik npr.), nežno je obrišete peškirom (tapkajte po njoj, pre nego da vučete i pritiskate) kako biste upili vlagu, i ostavite da se osuši.

Vunenu maramu nikako i nikada nemojte sušiti u sušilici za veš, niti na direktnoj sunčevoj svetlosti. Marame od vune se suše tako što ih stavite u “sendvič” između dva peškira i pritiskate blago, umotavate, zatim raširite da se osuše.

Vuna, dakle, zahteva mnogo truda, i zbog toga se ne preporučuje početnicima.

Bambus

Bambus je materijal dobro poznat mamama i tatama koji za svoje bebe koriste platnene pelene. Ne samo da je hipoalergen (verovatnoća alergije je izuzetno niska), mekan i 100% biorazgradiv, već ima i antibakterijska svojstva (zbog kojih je sve popularniji u proizvodnji garderobe za bebe).

Svojstva marame od bambusa

Marame od bambusa su mekane i nežne “po otvaranju iz kutije”, dakle ne zahtevaju dodatni trud oko omekšavanja poput lana ili konoplje. Idealne su za novorođenčad i lakše bebe, dok za težu i veću nisu optimalan izbor.

Jedna od primedbi koju manje iskusni “nosači” imaju je utisak klizanja materijala, zbog čega se i ne preporučuje novajlijama.

Vlakno bambusa ima oku nevidljive rupice u koje prikuplja vodu, što marame od ovog materijala čini odličnim za leto, kao i nosilicama i nosačima koji se znoje više nego što je uobičajeno.

Održavanje

Održavanje marama od bambusa je jednostavno: možete je prati i u veš-mašini, ali na ne više od 30°C sa niskim brojem obrtaja, i obavezno na kratkom programu (bambus ne voli da je dugo u vodi) za osetljivo rublje.

Možete ih peglati na niskoj ili srednjoj temperaturi.

Uvek proverite preporuke proizvođača o održavanju marame.

Ostali materijali

Kašmir

Kašmir je veoma nežan i mekan materijal, koji se dobija od poddlake kašmirske ovce. Spada među najskuplje i najvrednije prirodne materijale. Nošenje kašmirske marame pruža osećaj toplote i mekoće, marame su lagane i često veoma posebnih šara i dizajna.

Održavanje je zahtevno, isto kao i sa vunom, tako da nije dobar izbor za one koji ne vole da posvećuju vreme (ili ga jednostavno nemaju dovoljno) negovanju marama.

Repreve®

Repriv je materijal nastao preradom PVC boca (isključivo onih namenjenih ljudskoj ishrani, te bez BPA), a za tkane marame ga koristi veoma popularna američka firma Tekhni; Yaro je takođe koristio ovaj materijal.

Ne zadržava vodu (zbog toga se veoma brzo suši) ni fleke, prijatan je za nošenje, posebno pri toplijem vremenu, i već nakon jednog pranja potpuno je omekšan i spreman za korišćenje.

Tencel®

Tencel se proizvodi od pulpe eukaliptusa i sve više dobija na popularnosti i značaju zbog svog ekološkog značaja.

Marame od ovog materijala su mekane, i preporučljive za novorođenčad i lakše bebe, jer ne pružaju dovoljno potpore za težu decu (među iskustvima na internetu često su se mame žalile da im je posebno neudobno nositi teže bebe u ring sling maramama od tencela).

Pomenuti brend Tekhni, kao i Tula, koriste tencel za svoje marame.

Veličine tkanih marama

Umesto p.s.-a, dodatak – ilustracija o veličinama marama. 

Napomena: proverite pre kupovine sa proizvođačem, jer mnogi imaju nestandardne veličine, neke marame su kraće ili duže

velicine tkanih marama

Ceo poseban tekst posvećen je temi veličina tkanih marama.

Za tekst sam se na više mesta, a uz dozvolu autorke, služila tekstom sa stranice It’s a sling thing.