Veličine tkanih marama?! Kako to misliš VELIČINE? Zar one nisu sve iste?! Nažalost – ili na sreću, ne :)

Tkane marame dolaze u različitim veličinama, kako po dužini, tako i po širini, i iako ne postoji zvanična standardizacija, kada vam neko kaže da je određena marama, primera radi, veličine 6, možete pretpostaviti da je dužine oko 4,6 metara. Manje-više standardna širina je 70 cm, uže se retko kad rade, a šire vrlo često podrazumevaju i veću gustinu tkanja, jer su namenjene prvenstveno nošenju veće dece, čiju težinu bolje nose deblje marame.

Standardne veličine tkanih marama

Tkane marame ćete najčešće sresti u ovim veličinama:

vel. 1 = 2,0 – 2,2 m
vel. 2 = 2,5 – 2,7 m
vel. 3 = 3,1 – 3,3 m
vel. 4 = 3,7 – 3,9 m
vel. 5 = 4,2 – 4,3 m
vel. 6 = 4,6 – 4,9 m
vel. 7 = 5,2 – 5,4 m
vel. 8 = 5,5 – 5,8 m

Ovde nije kraj, jer se marame prave i u veličinama 9 i 10, naleteh par puta i na 11, ali se to najčešće tiče tržišta Sjedinjenih Američkih Država. Kod nekih proizvođača (uglavnom su u pitanju marame višeg razreda i ručno tkane) kupovina ide na metar dužine, te sami možete odabrati koliko vam tačno treba.

Šta je sa maramama koje su dužine između dve standardne veličine?

Recimo da imate maramu koja je 2,4 m dužine. To se zove “duga jedinica”. Marama koja je 4 m dužine je duga četvorka. Ako je 5 m onda je u pitanju duga petica. Razumeli ste: od 2,5 kreće veličina 2, sve ispod toga je jedinica. Od 4,2 m kreće petica, sve što je iznad 3,7 m a manje od 4,2 m je četvorka, i tako dalje.

Šta je bazna veličina / veličina baze (eng. base size)?

Kao bazna veličina se uzima veličina marame u kojoj možete da vežete klasičan FWCC – Front Wrap Cross Carry, odnosno prednji ukršteni vez. Najčešće je to veličina 6, kod sitnijih osoba je 5, a kod krupnijih 7 i više.

Kada negde pročitate base size -2 to znači da je marama koju osoba koristi -2 veličine od njene bazne. U mom slučaju, baza mi je 6, baza -2 je 4, baza +2 je 8.

Imajte na umu da se može desiti da sa rastom vaše bebe raste i vaša bazna veličina, dakle, ne mora da znači da će vam i sa bebinih godinu dana i dalje biti ista dužina marame biti dovoljna za FWCC.

Slobodno začuvajte ovu fotografiju za svoju arhivu (desni klik mišem, Save as: ili ukoliko gledate s mobilnog telefona, zadržite prst na fotografiji dok vam se ne pojavi opcija da je sačuvate):

 

velicine tkanih marama

Više o tkanim maramama saznajte u tekstovima: