Mamaruga Lotus Padmaflow mi je stigla zajedno sa Zenslingom, a kao deo putujućih nosiljki i marama iz Mamaruge. Bila je na testiranju u Sloveniji i Srbiji, a utiske možete pogledati u Facebook grupi Mamaruga love.

Pun naziv marame: Luluna Geo Fly Pink in Teal
Sastav: 100% češljani pamuk

Veličina: 5 (4,2 m)
Širina: 70 cm
Gustina tkanja: 245 gsm
Vrsta tkanja: žakardno

Mamaruga je brend iz Ujedinjenog Kraljevstva, a nekoliko njihovih marama je već kružilo regionom u sklopu testiranja.

Lotus Padmaflow je, u prevodu, lotos lotos :) lotus je engleski naziv za biljku lotos, a padma je lotos na sanskritu. Ovaj cvet imao je veliku simboliku u različitim kulturama tokom istorije. Mamaruga u svom opisu kaže da je to simbol odvajanja, ponovnog rođenja, lepote, spiritualnosti i materijalnih vrednosti.

Održavanje

Kada vam stigne nova Mamaruga marama, morate je pre prve upotrebe oprati i ispeglati. Dolaze “pravo s razboja” (eng. loom state), pa je potrebno pripremiti ih za nošenje bebe.

Mamaruga Lotus Padmaflow je marama tkana samo od pamuka. Ovo znači da je u teoriji možete prati i na 60 stepeni, ali to ne preporučujem osim ako zaista nema preke potrebe za time. Isto važi i za sušenje u mašini za sušenje – pamuk može u sušilicu, ali ipak to nemojte raditi. Svako mehaničko sušenje (kao i pranje) utiče na kvalitet vlakana, samim time i na vek trajanja marame. Mi želimo da naše marame budu bezbedne za nošenje i da nas dugo služe. Zbog toga ih sušimo prirodno.

Naravno, uvek je pametno pratiti uputstva proizvođača. Potražite etiketu sa oznakama za negu, a potom ih protumačite uz pomoć teksta koji objašnjava oznake za negu.

mamaruga lotus padmaflow fcc

U Mamaruga marami se baš lepo spava :)

Udobnost

Do sada se još nisam srela sa tkanom maramom koja ima ovoliku dijagonalnu rastegljivost. Mamaruga Lotus Padmaflow je tkana marama koja ima vrlo izražen bounce, da upotrebim engleski termin. Objašnjenje ovog i ostalih termina pogledajte u tekstu o karakteristikama tkanih marama.

mamaruga lotus padmaflow leg

Ovo mi je jedan od najdražih uglova za fotografisanje marama :)

Ovo je marama koja mi je bila kao nijedna druga do sad. Nisam imala prilike da isprobam druge Mamaruga marame, pa ne znam da li je to karakteristično za svaku. No, utisak koji delim sa svim mamama testerkama do sada je: Koliko je ovo elastična marama! :o 

Jedna od testerki mi je rekla da i nakon nekoliko meseci od testiranja i dalje pamti tu rastegljivost.

Dobra stvar je da se ta elastičnost ponaša oprugasto. Dakle, marama se tegli, ali će se vlakna vratiti u prvobitan položaj onda kad sve zategnete kako treba.

Uprkos tome što je veoma elastična, neće se okesiti, tj. beba ne propada u njoj. Koristila sam je intenzivno i kad je bila nova, pa delimično slomljena, i skroz slomljena, i isto se ponašala svaki put.

mamaruga lotus padmaflow back carry front

Može i ovako :)

Mamaruga Lotus Padmaflow ipak ne trpi loše vezivanje. Ukoliko niste dobro zategnuli čvor, otpustiće se. Naborane naramenice preko ramena će vas žuljati, zbog te elastičnosti. Neko bi rekao da ovo nije marama za početnike, ali ja bih je baš preporučila onome ko želi da nauči pravilno da mota. Kada se navežbate na marami koja ne trpi loš maramaški posao, sve druge su vam dečija pesmica.

Ima izraženu teksturu koju ćete osetiti pod prstima. Nije gruba, pamuk je nežan i lepo obavija kako bebu tako i onog ko nosi.

mamaruga lotus padmaflow close up

Mamaruga Lotus Padmaflow iz blizine

Ukupan utisak o marami Mamaruga Lotus Padmaflow

Koristila sam je neko vreme pre nego što je otišla na testiranje po Sloveniji. Zatim ponovo pre slanja na krug testiranja po Srbiji, i sad ponovo, nakon svih mama i beba. I trebalo mi je nekoliko dana da finalizujem ukupan utisak.

mamaruga lotus padmaflow

Dobro jutro :)

A ukupan utisak – presuda: odlična za novorođenčad i nošenje napred, na leđima i sa težim bebama traži malo više pažnje prilikom vezivanja. Meka je, nežna i, najvažnije – kvalitetna. Nije sklona pullovima, odnosno, niti se ne izvlače previše lako, tako da vam može biti svakodnevna marama.