Tkana marama za nošenje beba može biti tvrda i meka, ali ne samo to  Kao i u svemu ostalom u svetu nošenja beba, koriste se engleski izrazi. Moja želja je da na jednom mestu imam prevod na naše jezike, da bude razumljivo i onima kojima engleski nije jača strana. Ali, ne samo zbog toga. Smatram da imamo dovoljno bogate jezike da bismo koristili svoje termine, umesto uvozili tuđe onda kada to zaista nije neophodno.

Osnovni termini za karakteristike tkanih marama

Grippy: od “grip” – eng. držati čvrsto; dakle, grippy marame su marame s trenjem, one čiji čvorovi drže super. No, to isto znači da sloj preko sloja neće klizati dobro; suprotno je slippery, glidey, gliddy – klizave marame.

Bounce: eng. – skakati, odskakati; u kontekstu recimo lopte koja odskače; marama koja ima bounce je rastegljiva marama. Ako se vraća kao opruga, znači da ima i recoil (eng. doslovni prevod: trgnuti se), to je oprugasta marama.

Diggy: od eng. “dig” – kopati; marame koje su diggy vam “kopaju” po ramenima – to su marame koje se usecaju. Suprotno je cushy (eng. žargon, lagano, lako, jednostavno), nežne marame.

Strechy: od eng. “stretch” – rastegljivo: koliko se rasteže marama. Kod tkanih marama u pitanju je dijagonalna rastegljivost (eng. diagonal stretch). Optimalne marame imaju dobru dijagonalnu rastegljivost, kad ih vezujete one se tegle taman tako kako je potrebno da biste ih fino zategnuli.

Saggy: od eng. “sag” – potonuti: saggy marame su one u koje zavežete bebu super, a onda ona posle nekog vremena utone u maramu i mora da se dotegne.

Dense: eng. – gusto, gustina; gusto tkane marame; zamislite debeo stolnjak, ili jeans; suprotno je airy (od eng. air – vazduh; vazdušast), oblačaste marame, marame koje imaju “vazduha” između vlakana. Zamislite npr. vaš lepi ručno štrikani šal.

Imamo i marame koje imaju texture, odnosno teksturu: to su one čije šare osetite pod prstima.

Luluna Slings Geo Fly Pink in Teal

Ova Luluna ima izraženu teksturu: reljefno tkanje koje se oseti pod prstima

Kako to izgleda u praksi?

Na primer, Madalo ručno tkana marama odskače kao opruga, vazdušasta je, ali pravi dobre čvorove.

madalo handwoven

Little Frog Stony Opal je gusto tkana, biće vam potrebni snažni mišići za sloj preko sloja i vezivanje čvora, ali jednom vezana ne klizi.

Soul Parakeet je marama od 100% lana, odlično klizi sloj preko sloja, ali čvor se ne pomera. Ako je ne složite preko ramena kako treba, usecaće vam se, a posebno će problem praviti šavovi, jer je tanka.

Rowan Bay Chrysler Marina, najdeblja marama koju sam do sad isprobala, sa fascinantnih 350 gsm, je vazdušasta, ali drži čvor bolje nego ručno tkana Madalo. Vrlo je mekana preko ramena, i nema veze kako je smotate, ona se neće usecati u ramena.

Za pomoć oko pisanja teksta zahvaljujem mamama iz grupa Mame maramašice #wovenwraps i Balkan Didymos Lovers.