9.5
Ocena

ISARA nosiljka mi je prvi put stigla u toddler veličini pre godinu dana, i od tad sam zaljubljena u njih, i vrlo rado ih preporučujem svima. Sa bebom br. 2 smo je takođe koristili, ali u drugoj veličini (standard) i pravljenu od drugačijeg materijala (tkana marama), ali sa ništa manje uživanja.

isara pacakge nosime

Specifikacije: ISARA V3 standard size
Tip nosiljke: meka strukturirana, sa kopčama
Veličina (standard, toddler): standard
Visina panela: 31-45 cm
Širina panela: 26-38 cm
Panel podesiv po visini: Da
Panel podesiv po širini: Da
Kapuljača: Da (skida se)
Moguće poze: napred, na leđima, na boku

Da bih napisala svoje konačne utiske, smatram neophodnim da provedem neko duže vreme koristeći nosiljku. Posebno kada su u pitanju male bebe, jer brzo rastu, i posebno kad su u pitanju podesive nosiljke, jer se i od njih očekuje da prate bebin rast. Zbog toga i nisam napisala recenziju treći dan po korišćenju, već nakon nekoliko meseci intenzivnog “rada”, odnosno nošenja.

U vreme kada pišem ove utiske, moja beba ima 5 meseci, oko 7 kg i 70-ak cm. Nošenje smo započele kada je bila stara mesec i po, a imala je 4,3 kg i 58 cm.

Moja visina je 162 cm, a u ovom periodu nošenja težina mi je varirala između 72 i 77 kg. Naše “dimenzije” vam govorim da biste mogli uporediti sa svojim, te preko fotografija i video snimaka proceniti, koliko je to na taj način moguće, kako bi vama odgovarala.

Preporučena visina/težina deteta

Zvanične preporuke proizvođača ISARA nosiljke za veličinu standard su: najmanja težina 4 kg i  starost mesec dana, a najveća dozvoljena težina je 20 kg. Mi smo, dakle, počeli da je koristimo kada je beba M imala 6 nedelja, i to je zaista minimum kada su u pitanju nosiljke s kopčama.

Iskreno bih vam i od srca preporučila da bebe (i sebe) u svet nošenja uvedete maramom, bilo elastičnom ili tkanom, ili pak ring slingom. Nosiljke s kopčama se nikad ne mogu tako dobro podesiti za nošenje veoma malih beba kao što to mogu marame.

NAPOMENA: Zvanične preporuke proizvođača (i moje, takođe) odnose sa na tzv. terminske bebe, odnosno sve one rođene nakon 38. nedelje trudnoće. Za prevremeno rođene bebe važe neka druga pravila, koja je vrlo teško jednoobrazno i uopšteno postaviti na internet. Zbog specifičnosti razvoja, najbolje je da se obratite savetnici. Meni možete putem emaila ili Facebook poruke, ili pogledajte spisak regionalnih savetnica za nošenje.

isara standard half wrap conversion isara toddler tandem carry nosime e1504392280717

Napred: ISARA Standard; Pozadi: ISARA Toddler; Ukupno: 20 kg :)

Podešavanje ISARA nosiljke

Podešavanje je jednostavno, a radi se uz pomoć čičak-trake koja se nalazi sa unutrašnje strane pojasa. Čičak je čvrst i širok, nije isprekidan već se podešavanje može raditi sa skoro milimetarskom preciznošću. Ovo tzv. stepless rešenje je svakako bolje od dugmića i drikera, jer omogućava preciznije sužavanje. No, to takođe znači i nešto više koncentracije: morate pažljivo štimati obe strane, kako bi bile jednake.

isara v3 adjustable seat panel

Prilikom prvog nameštanja, najbolje je da je suzite maksimalno moguće, a onda isprobate s bebom, te proširite ukoliko je potrebno.

Preporučujem da koristite lenjir, ili metar (bilo krojački, bilo “majstorski”). Važno je da su obe strane jednako nameštene, sužene na istu veličinu. U suprotnom, jedna noga će biti više opterećena i verovatno će žuljati bebu.

isara nosiljka podešavanje širine

 

Bitna prednost ISARA nosiljke je ta da ima panel koji može da se suzi, i tako “raste s bebom”. Ovo je mnogo bolji izbor od raznih umetaka i nastavaka za nošenje manjih beba.

Godine 2017. ISARA je postala Zlatni pobednik Evropske nagrade za dizajn proizvoda (eng. European Product Design Award, GOLD WINNER).

Nosiljke sa jastučićima i “gaćicama” kao po pravilu imaju određeni period “nenosivosti”: beba je previše velika da bi i dalje koristila umetak, a premala da bi u nosiljci bila bez njega. Upravo to govori i naše iskustvo sa nosiljkom Boba 4G.

Zbog toga radije preporučujem nosiljke čija se širina (i visina) panela može podešavati, jer ste tako sigurniji da će beba moći da se nosi u njoj.

Udobnost

ISARA standard nosiljka koju mi nosimo je napravljena delom od tkane marame (samo panel, onaj divni žuti deo koji vidite na fotografija), što se zove half wrap conversion (HWC, eng.). Kada su i naramenice od tkane marame, to je full wrap conversion (FWC), odnosno kompletna konverzija – prebacivanje tkane marame u nosiljku.

Razlika između materijala koji se koristi za izradu tkanih marama i kepernog tkanja od kojeg se inače pravi najveći broj nosiljki nije toliko vidljiva golim okom, koliko se oseti prilikom nošenja. Tkane marame su znatno meške i prozračnije, te računajte da su i HWC i FWC mnogo bolji izbor za nošenje leti od običnih.

Nosiljke pravljene od tkanih marama se znatno bolje prilagođavaju bebinom telu, jer su mekše od običnih, što je za novorođenčad i mlađe bebe od izuzetnog značaja.

isara half wrap conversion sundance

Pojas

Za manje bebe debljina pojasa prilikom nošenja nije presudna, pa proizvođači često stavljaju tanje pojaseve. Kod ISARA nosiljki obe veličine imaju iste dimenzije pojaseva. Verovatno bi bilo udobnije da je pojas uži, ali meni ne smeta. Imajte na umu i to da ja inače volim nosiljke ovakvog tipa pojasa, što vama ne mora odgovarati.

ISARA V3, TULA Free to grow, Ergobaby ADAPT

Uporedni prikaz unutrašnje strane pojasa: ISARA V3, TULA Free to grow, Ergobaby ADAPT

Naramenice

Naramenice na ISARA nosiljci su debelo postavljene, ali mekane, i upotrebom se dodatno omekšaju, što nosiljku čini još udobnijom. Mogu se nositi paralelno ili ukršteno, a već sve zavisi od toga šta vam je udobnije.

Preporučujem da bebe koje ne drže glavu samostalno nosite u ovoj nosiljci ukrštenih naramenica, jer tako daje bolju potporu vratnom delu bebe.

Postoji mogućnost dvostrukog podešavanja naramenica (i deo koji ide iz panela, i sama naramenica se mogu podešavati). Zbog ovog ćete imati nešto više posla oko početnog nameštanja.

isara half wrap conversion sundance

Prilikom nošenja napred, biće vam znatno lakše da zatežete deo koji ide iz panela, nego naramenicu

Kada je taj prvi put namestite dobićete izuzetno udobnu nosiljku koja vam može služiti do kraja nosilačkog doba.

Jedna nosiljka za ceo period nošenja? Da, to sigurno može biti ova nosiljka :)

Održavanje

Kao i sve nosiljke sa kopčama, i ISARA traži nešto više pažnje prilikom pranja. Kako je ovo nosiljka od tkane marame, idealno je da je po potrebi perete na ruke, samo onaj deo koji je uprljan. U veš-mašini se pere onda kad je to zaista neophodno, zakopčanih svih kopči, ubačena u jastučnicu na programu za osetljivo rublje. Dakle, temperatura ne preko 40°C, a broj obrtaja ne veći od 400, tzv. „ručno pranje“. I vodite računa da ta jastučnica u kojoj perete ne pušta boju :)

Pri pranju nosiljki i marama nemojte koristiti praškaste deterdžente, već isključivo tečne, najbolje one za osetljivo rublje. Nikako ne koristiti omekšivač, niti izbeljivač!

Uvek čitajte preporuke proizvođača o održavanju! Samo tako svojoj nosiljci pružate negu koju zaslužuje, i koja joj neće skratiti životni vek.

isara half wrap conversion sundance

Napomena: nosiljka je dobijena u sklopu programa za brend ambasadorke. Međutim, iako je tekst veoma afirmativan po ISARA nosiljke, to nije imalo uticaja na moj ukupan utisak o opisanoj nosiljci. 

Naše fotografije u ISARA nosiljkama možete pogledati na Instagramu, pod oznakom #nosimeISARA.

Pročitajte i utiske o većoj veličini, ISARA toddler.

isara hwc
ISARA nosiljka za bebe
Ukupan utisak
Kvalitetna nosiljka, jednostavno se podešava visini bebe, mekan panel, idealna za leto.
Jednostavnost korišćenja9
Održavanje9.5
Izbor dezena9
Cena9
Udobnost pojasa10
Udobnost naramenica10
Nošenje napred10
Vaš utisak?24 Votes6.4
Za
Izuzetno mekan, prozračan panel
Udobne naramenice i pojas
Protiv
Zatezanje naramenica kad je beba napred
Kapuljača
9.5
Ocena