Fidella Fly Tai je nosiljka koja mi do trenutka pisanja ovog teksta (avgust 2016. godine) zauzima visoko prvo mesto u udobnosti. Za ovih nešto preko godinu i po dana nošenja isprobala sam bezbroj nosiljki i marama. Ukoliko bih morala da se odlučim za jednu nosiljku kojoj bih se uvek vraćala i sa zadovoljstvom je svima preporučila uz najveću verovatnoću da će biti udobna i onome ko nosi, i detetu koje je nošeno – to je, bez ikakve sumnje i razmišljanja, za mene upravo ova: Fidella Fly Tai, modifikovana verzija tradicionalne me dai nosiljke.

fidella flytai front

Specifikacije:
Tip nosiljke: mei tai, (pravilan naziv: meh dai, bei dai)
Veličina (baby size, new size, toddler size): new size
Visina panela: od 30 do 48 cm
Širina panela: od 11 cm do 45 cm
Panel podesiv po visini: Da
Panel podesiv po širini: Da
Kapuljača: Da (ušivena)
Moguće poze: napred, na leđima, na boku

Preporučena visina/težina deteta

Zvanične specifikacije kažu da je potrebno da beba ima najmanje 74cm visine, a maksimalna nosivost je 15 kg (ili 104 cm). Mi smo je koristili od broja 74 do broja 86, kroz leto, jesen i zimu.

fidella flytai new size dimenzije

Podešavanje

Odmah ono što smatram nedostatkom ove veličine:

Nosiljka je teoretski podesiva po širini i visini, međutim, ne računajte na previše sužavanja po širini panela. Sužavanje se radi trakicama koje se vezuju na sredini panela (i po visini i po širini), i ako previše zategnete (suzite), urezuje se detetu u nožice.

Kako je kod drugih veličina za sada ne znam, ali mi se sužavanje nimalo nije dopalo. Zbog toga ne preporučujem kupovinu new size ukoliko beba već ne nosi broj 74. Radije izaberite baby size, i ne brinite zbog “trajanja nošenja” – njena nosivost je isto 15 kg.

Malo je uža, ima maksimalnih 37 cm, koliko je, recimo Ergobaby Original. To ionako nije od prevelike važnosti za starije bebe, jer je potpora od kolena do kolena od izuzetnog značaja samo u prvih godinu dana.

Sužavanje po visini može da se namesti tako da ne žulja, potrebno je samo da ne povlačite donju uzicu (onu koja ide od pojasa) već samo onu gornju (koja ide iz naramenice). Tako će se materijal naborati samo na tom gornjem delu i neće žuljati bebu. Ovaj trik nisam uspela da ponovim sa sužavanjem po širini.

Udobnost

Nošenje sam započela u mekoj strukturiranoj nosiljci (skraćeno SSCBoba 4G, za koju osnovano (ne i dokazano) sumnjam da mi je pogoršala dijastazu trbušnih mišića. Ja jednostavno nisam uspevala da namestim leđnu kopču da mi bude udobno nošenje nikako drugačije do visoko na leđima. Ovo je bilo veoma pogubno po moje držanje.

Koliko sumnjam da mi je Boba odmogla sa dijastazom, toliko slutim da mi je Fidelal Fly Tai pomogla da je se rešim. Ponoviću, nemam dokaz ni za jednu od ovih tvrdnji. No, s obzirom na to da mi se dijastaza povukla ili osetno oslabila tokom korišćenja fly tai nosiljke, i da je ponovo osetim nakon par meseci aktivnog nošenja u nosiljkama s kopčama, imam razloga da verujem da je problem upravo u nosiljkama s kopčama, odnosno, u toj kopči na leđima. Ili mom držanju tela dok nosim u ovom tipu nosiljki.

fidella flytai front 2

Široke naramenice su dodatna potpora ispod guze, pa se i težina lepše rasporedi, samim time je nošenje lakše.

Zašto smatram Fidelly Fly Tai najudobnijom nosiljkom koju sam do sada koristila?

Jednostavno je:

  • rađena je od žakardno tkanog materijala koji se koristi za tkane marame (takozvana woven wrap conversion, odnosno pretvaranje tkane marame u nosiljku),
  • ima podebljane naramenice koje su dovoljno duge (2 m) da bebu nosi i neko većih dimenzija nego što su moje (164 cm i 68-70 kg u periodu nošenja),
  • ima udoban pojas (od 57 do 190 cm obima struka) koji je podebljan na delu ispod panela.

Tkana marama i mei tai nosiljke (posebno fly tai) pružaju vam mnogo više udobnosti nego što to može bilo koji drugi tip nosiljki. Naramenice kod flytai nosiljke su mnogo udobnije nego na SSC, a ukrštanje koje čini nošenje (pogotovo većih – težih) beba lakšim je dosta jednostavnije od nosiljki sa kopčama.

Ukoliko smo išli u šetnju, ovako sam je smotala oko sebe :)

Ukoliko smo išli u šetnju, ovako sam je smotala oko sebe :)

Da, tačno je da imate 2 metra naramenica koje morate smotati oko sebe i bebe (što je posebno zahtevno ukoliko to radite na kiši/snegu, zato sam ja u tim vremenskim okolnostima uvek imala fly tai na sebi, pa ubacivala M i zatezala usput). Ali, to je cena koju plaćate zbog udobnosti koju vam sigurno neće pružiti niti jedna druga nosiljka.

Održavanje

Najbolja stvar kod nosiljki koje nemaju kopče je što možete da ih tučete bez problema u veš-mašini – ipak, nemojte preteravati. Našu sam prala na 40°C, najčešće na programu za ručno pranje (centrifuga na max. 400 obrtaja u minuti). Dva puta sam je slučajno prala i na 1200 o/m – izašla je nepromenjena.

Što se tiče sušenja u mašini, ne zamerite što taj detalj nisam prepisala iz uputstva. Čak i ako piše da može, preporučujem to samo u krajnjoj nuždi (kao i pranje cele nosiljke, uostalom).

Svako mašinsko pranje (a posebno sušenje) utiče na kvalitet materijala. Samim tim utiče i na na izgled, udobnost, ali i sigurnost nosiljke. Zbog toga je bolja opcija da se pere samo deo koji je umazan. I da se suši prirodnim putem.

Uvek čitajte preporuke proizvođača o održavanju! Samo tako nosiljci pružate negu koju zaslužuje, i koja joj neće skratiti životni vek.

Bonus: prebacivanje iz nosiljke u krevetac

Za kraj sam ostavila naš prvi (i meni najdraži) snimak koji smo uradili: transfer, odnosno, prenošenje iz nosiljke u krevetić jedne uspavane bebe.

Da, uvek mu oblačim vreću (kad to vremenski uslovi zahtevaju:), i ne, ne budi se nikad u toku transfera. Doduše, nemamo upaljeno sveto, uvek to radim u mraku. Ovo je bila posebno umorna situacija koju sam upravo zbog toga iskoristila za snimanje:

Naše slike u ovoj nosiljci možete pogledati na Instagramu pod oznakom (hashtag) #nosimeflytai.

Za odabir veličine Fidella Fly Tai mei tai nosiljke može vam poslužiti i ova fotografija:

fly tai carrier comparison differences baby size new size toddler size