Fidella Fusion nosiljka napravljena je od tkane marame, tanka je i prozračna. Fidella je nemački proizvođač poznat po svojoj Fly tai nosiljki, kojom smo i mi bili oduševljeni. U ovom tekstu donosim utiske o modelu Fusion – podesivoj nosiljki s kopčama.

Specifikacije:
Tip nosiljke: strukturirana meka nosiljka od tkane marame
Veličina (baby size, toddler size): toddler size
Visina panela: od 31 do 43 cm
Širina panela: od 14 cm do 45 cm
Panel podesiv po visini: Da
Panel podesiv po širini: Da
Kapuljača: Da (ušivena)
Moguće poze: napred, na leđima, na boku

Preporučena visina/težina deteta

Kao i kod nosiljke FlyTai, zvanične specifikacije kažu da može da se nosi od kada dete dostigne 74 cm visine, ali nešto kraće od nje – do 98 cm visine. Testiran je do 15 kg težine.

Mali model M je imao 12,5 kg i nosio je 86-92 donju veličinu garderobe, ja sam 164 cm visoka i imala sam oko 68-69 kg. Iz našeg iskustva, savetujem da dete dostigne 80 cm visine, kako bi mu nosiljka bila zaista udobna.

Podešavanje po širini je isto kao kod Fly Tai nosiljke, dakle, nije baš najsrećnije rešenje i deluje mi da bi žuljalo dete, tako da radije sačekajte da naraste do 80 cm ili uzmite veličinu baby size.

Podešavanje nosiljke po visini panela je mnogo bolje urađeno od nego što je u rađeno na Fly Tai nosiljci, pa se mnogo bolje može skratiti.

fidella fusion 3

 

Udobnost

Naramenice, naravno, mogu da se podešavaju po dužini, ali imaju i takozvano fino podešavanje (eng. perfect fit adjusters – PFA), što omogućava dodatno podešavanje (posebno dobro dođe kada se dete nosi naleđima).

fidella fusion pfa

Najšešća primedba drugih sa kojom sam se sretala je da su previše tanke, međutim, meni nisu posebno pravile problem. Jednostavno ih je nositi ukrštenim, upravo zbog toga što nisu (pre)debele.

Moja zamerka je peviše tanak pojas – a koliko sam videla po internetima, na ovo se samo ja žalim. Za nošenje većih težina (za šta, dakle, i služe toddler nosiljke) volim kada mi se dobro rasporedi težina između ramena i struka, a tome umnogome pomaže podebljan pojas, kakav npr. ima ISARA.

S druge strane, dosta njih se upravo na predebele pojaseve žali, i ne odgovaraju im nosiljke tog tipa, tako da, kao i uvek, dolazimo do toga da je za udobno nošenje bitno izabrati nosiljku po svojim afinitetima.

fidella fusion 1

Održavanje

Ovo je nosiljka napravljena od materijala za tkane marame (eng. wrap conversion soft structured carrier – WCSSC). Ovo znači da joj morate posvetiti malo više pažnje prilikom pranja. Najbolje je prati je na ruke u mlakoj vodi, sa blagim tečnim deterdžentom.

Pre pranja u mašini, potrebno je zaštiti kopče – zatvorimo ih, i ubacimo nosiljku u zaštitnu vreću, ili jastučnicu. Odaberite program za ručno pranje, ili pranje osetljivog rublja (temperatura ne viša od 40°C, broj obrtaja ne viši od 400). Koristite tečni deterdžent, i nikako ne koristite omekšivač!

Uvek čitajte preporuke proizvođača o održavanju, jer samo tako svojoj nosiljci pružate negu koju zaslužuje, i koja joj neće skratiti životni vek.

Naše slike u ovoj nosiljci možete pogledati na Instagramu pod oznakom (hashtag) #nosimefusion.