Boba 4G je međunarodno poznata nosiljka “kengur tipa”, odnosno meka strukturirana nosiljka sa kopčama. Četvrto izdanje nosiljke slovenačkog porekla napravljeno je sa jastučićem – umetkom za bebe.

Specifikacije
Tip nosiljke: meka strukturirana, sa kopčama
Veličina: jedna veličina
Visina panela: 40 cm
Širina panela: 34 cm
Panel podesiv po visini: Ne
Panel podesiv po širini: Ne
Kapuljača: Da (skida se)
Moguće poze: napred, na leđima

Preporučena visina/težina deteta

Boba 4G je strukturirana meka nosiljka (eng. soft structured carrier – SSC), koja dolazi sa umetkom – jastučićem za novorođenče, i nastavcima za noge za veće bebe. Nosivost joj je od 3,5 kg do 20 kg.

boba 4g carrier infant insert

Umetak – jastučić u Boba 4G nosiljci

Jastučić za novorođenče se nosi na dva načina: sklopljen, za bebe od 3 do 4,5 kg, i raširen, za bebe između 4,5 i 7 kg.

Kupila sam je kad je M imao dva meseca, verujući da ćemo moći da se nosimo od prvog dana, međutim, bilo je potrebno još oko 4 meseca da započnemo nošenje. Problem je bio u umetku za novorođenče.

20170608 091306808 iOS e1498162992577

Beba M na slici ima oko 60 cm i oko 5,5 kg;

U teoriji, bebama do 7 kg je potreban jastučić (do 4,5 kg u jednom položaju, a onda u drugom). U praksi, M je bio nestandardna beba – rastao je u visinu. To je značilo da mu je sa umetkom glava bila potpuno van nosiljke, a bez umetka nisam mogla da ga nosim, jer mu je nosiljka bila preširoka…

Isti problem imala sam i sa devojčicom M, kao što se vidi na fotografiji ispod: glava bez potpore, nosiljka preširoka da bi se koristila bez umetka (na fotografiji je sa umetkom).

boba 4g collage

Problem: nosiljka je preširoka da bi se nosila bez umetka; sa umetkom, glava nema odgovarajuću potporu

Udobnost

Naramenice su dobro postavljene, udobne za nošenje, u udobnosti nema razlike u poređenju sa bilo kojom drugom nosiljkom sa kopčama sličnog dizajna. Važna napomena je da se Bobine naramenice ne mogu ukrštati. Ovo uglavnom nije problem, ali sitnijim (posebno mršavijim) nosiocima može biti udobnije da imaju mogućnost ukrštanja naramenica, u suprotnom mogu imati utisak da im naramenice stalno klize i/ili spadaju sa ramena. Meni nije smetalo (164 cm visine), s napomenom da ja inače sve SSC nosim tako da mi je kopča na leđima dosta visoko, iznad lopatica bliže vratu – tako mi je najudobnije.

Zbog već pomenutih problema sa umetkom nemali broj roditelja odustane od nošenja. Srećom, ja sam bila upornija.

Od otprilike 6. meseca počela sam da ga stavljam bez jastučića, nosiljka mu je bila na knap, ali je mnogo voleo da bude u njoj, i dobro nas je služila ceo taj kasniji period nošenja.

Oko prvog rođendana sam dobila utisak da mu se nosiljka urezuje u butine, može biti zato što je tad počelo da bude toplije vreme, pa je često bio golonog u nosiljci. Nije bio oduševljen idejom stavljanja nogu u dodatke koji bi mu podigli kolena iznad guze, ali za taj uzrast to ionako nije toliko važno (i iskreno, veoma teško psotići u mekim nosiljkama – SSC).

Ovde Ergobaby, Tula, ISARA imaju prednost u odnosu na Bobu: postavljen – podebljan spoljašnji deo panela koji ide do butina, tako da nema usecanja.

Starost: 14 meseci; veličina donjeg dela garderobe 80

Starost: 14 meseci; veličina donjeg dela garderobe 80

Nosili smo se i po velikim vrućinama. Ništa manje ili više nije vruće u njoj kao što nam je bilo u maramama, i mei tai nosiljci. Problem vam eventualno može praviti crna kapuljača. Međutim, preporuke za nošenje beba leti su svakako da nigde ne idete po najvećem suncu (između 10 i 17h).

Održavanje

Boba 4G se relativno jednostavno održava. Uporedite simbole na nosiljci sa objašnjenima oznaka za negu tekstila.

Pranje u veš-mašini je moguće, ali to činite samo onda kada je zaista neophodno.

Prilikom pranja u mašini potrebno je zakopčati sve kopče i staviti je u jednu ili dve jastučnice. Centrifugu na “ručno pranje” – najviše 400 obrtaja, i temperatura ne iznad 40°C.

Relativno brzo se suši, a to nikad i nikako nemojte činiti u mašini za sušenje veša!

Boje su postojane – barem bile na našoj nosiljci. Mi smo imali Kengura – crna sa šarenim dezenom panela, kad smo je prodali nakon godinu dana posedovanja i oko pola godine korišćenja sve su boje bile kao da je upravo otpakovana.

Uvek čitajte preporuke proizvođača o održavanju, jer samo tako svojoj nosiljci pružate negu koju zaslužuje, i koja joj neće skratiti životni vek.

Želite da kupite ovu nosiljku? Proverite u Facebook grupi za prodaju korišćenih nosiljki i marama u Srbiji.