Pitanje iz naslova je zaista često pitanje u vezi sa nošenjem beba u nosiljkama/maramama, koje sam svom fizijatru postavila i ja, a nakon što mi je rekao da imam dijastazu, odnosno radzvojene trbušne mišiće. Odgovor na pitanje prenosim, uz dozvolu, sa sajta mojskratek.si, a dala ga je Barbka Zrnec, viša fizioterapeutkinja, dipl. MDT, međunarodna instruktorka za MDT (mehaničku dijagnozu i terapiju, prim. aut.), i instruktorka Pilatesa.

Šta je dijastaza?

Diastasis recti – dijastaza rektusa, radzvojeni mišići trbuha je dijagnoza koja označava razmak između grupe mišića (lat. rectus abdnominis) koja se nalazi na prednjoj strani trbuha i predstavlja gornji sloj trbušnih mišića. Glavna uloga ove grupe mišića je zaštita i pružanje potpore unutrašnjih organa u trbušnoj duplji, i naginjanje trupa u napred.

Uzroka za nastanak dijastaze ima više, ali u osnovi je svima zajedničko da podrazumevaju dugotrajno stalno istezanje mišića zbog povećane unutrašnje trbušne sile i pritiska, koji nastaju u trudnoći, preteranom vežbanju trbušnih mišića (tzv. trbušnjaka), te nepravilnom nošenju dece i/ili tereta. Mišići su fizički razmaknuti, a vezivno tkivo koje se nalazi između je rastegnuto.

diastasis-recti-izgled-mišića-webmd

Kako proveriti da li imate dijastazu?

Lezite na leđa, prste desne ruke jedan pored drugog preko pupka i podignite glavu. U tom položaju pokušajte da napipate ivice mišića. Test ponovite dva prsta iznad i ispod pupka. Ukoliko postoji razmak 4 i više prstiju od velikog je značaja da se držite upustava, kako biste sprečili trbušnu ili pupčanu kilu. Jedan od znakova dijastaze je i sledeći: tačno na srediti tog vezivnog tkiva se nalazi pupak. Kad se vezivno tkivo rastegne u stranu, pupak se izboči i na njegovom mestu nastaje brdašce. To se dešava u slučaju stajanja kada dolazi do lordoze, odnosno do prenaglašene lumbalne krivine (tzv. krsta), ili u ležećem položaju kada podignemo glavu.

Da li se dijastaza može izlečiti “sama od sebe”?

Nažalost, ne. Međutim, posebnim vežbama i pravilnim načinom kretanja se može potpuno zatvoriti i popraviti kod svakog pojedinca u bilo kom trenutku. Zatvaranje je povezano pre svega sa popravljanjem vezivnog tkiva, koje se dešava kod svakog pojedinca drugačijom brzinom, a zavisi od kvaliteta i stanja vezivnog tkiva. Što je tkivo slabije, biće potrebno više vremena za oporavak. Strije su jedan od znakova lošeg kvaliteta vezivnog tkiva. Zbog toga osobe sa strijama sporije leče dijastazu.

Da li smem da nosim dete ako imam dijastazu?

Naravno! Ali je od velike važnosti da to radite pravilno. Nije primereno da nosite dete samo na jednoj strani i/ili da imate težu samo na jednoj nozi. Isto tako nije odgovarajuće da izbočite kičmu kada nosite dete u ruci.

Kako je pravilno podizati dete?

Pri podizanju bebe, deteta ili tereta se stalno povećava unutrašnja sila koja deluje na trbušne mišiće, zbog toga je važno da smanjimo tu silu pravilnim podizanjem: prvo je potrebno telesnu težinu rasporediti jednako na obe noge; dizati je potrebno savijenoh nogu u kolenima i savijenih kukova, dok lumbalni deo mora biti uvučen – ali ne previše. Dakle, rasporedite težinu na obe noge, zatim zgrčite kolena i kukove, postavite kičmu u položaj delimične lordoze, uvucite i zadržite tako pupak, privijte dete sebi i uz istezanje nogu ga podignite.

pravilno-drzanje-deteta-u-rukama-mojskratek

 

Šta mogu da uradim sama kako ne bih pogoršala stanje?

Jedna od najvažnijih stvari je da ne radite vežbe za trbušne mišiće u ležećem položaju na leđima, jer se takvim vežbama previše povećava unutrašnja sila. Savetuje se vežbanje u kojem se većima vežbi obavlja u stojećem položaju. Najprimerenije ciljano vežbanje za poboljšavanje dijastaze je tzv. funkcionalna stabilizacija i mobilizacija kičmenog stuba, koja stimulira okolne mišiće da deluju u spiralnim mišićnim lancima i stiskaju mišić rectus abdominis tako da se on postepeno vraća na svoje mesto, dok se vezivno tkivo regeneriše.

Pratite Facebook stranicu Nosi me s ljubavlju, Twitter nalog @nosi_me i Instagram @nosi.me za više informacija o nošenju, upustva, fotografije…