Guslenok nosiljka (izgovara se Gusljonok, sa akcentom na prvom o) je ruski brend, koji je u Srbiju (i nama na testiranje) stigao zahvaljujući Ergonomskim nosiljkama za bebe. Od Marije sam saznala su oni više jedan atelje nego klasična proizvodnja. Nemaju tek nekoliko dezena, već veliki izbor različitih dezena i šiju nekoliko varijanti nosiljki. Takođe, i to da godinama prate povratne reakcije kupaca i na osnovu toga rade poboljšanja na nosiljkama. Iskreno, ovo se i te kako primeti.

Specifikacije:
Tip nosiljke: meka strukturirana, sa kopčama
Veličina (standard, baby, toddler): jedna veličina
Visina panela: od 23 do 42 cm
Širina panela: 28 cm uži deo; 40 cm širi deo
Panel podesiv po visini: Da
Panel podesiv po širini: Dve veličine
Kapuljača: Da (može da se skida)
Moguće poze: napred, na leđima, na boku

Preporučena visina/težina deteta

Prema proizviđaču, minimalni uslovi za korišćenje ove nosiljke su da beba ima dobru kontrolu gornjeg dela trupa: da može da se odigne rukama dok leži na stomaku, te da ima 65 cm dužine.

Neka vas ne uplaše ovoliko raširene nožice - ipak je lutka u pitanju :)

Neka vas ne uplaše ovoliko raširene nožice – ipak je lutka u pitanju :)

Širina užeg dela panela je 28 cm, širi je 40 cm, što je sasvim dovoljno i za jednog toddlera, kao što vidite po fotografijama.

Dimenzije šireg dela i nesuženog panela odlično odgovaraju "toddleru" od 87-88 cm visine i 12,5 kg

Dimenzije šireg dela i nesuženog panela odlično odgovaraju “toddleru” od 87-88 cm visine i 12,5 kg

Model koji smo mi testirali je Universal, a sve vrste možete pogledati na ovoj stranici (ruski jezik).

Moj dečak M je u toku testiranja imao 22/23 meseca, oko 12,5 kg i nosio je 86 donji deo garderobe, a ja sam visoka (?:) 164 cm i imala sam oko 67-68 kg.

Udobnost

Prvi utisak nakon raspakivanja mi je bio da je ovo jedna od potpunijih “one size” nosiljki koje sam imala prilike da isprobam. Guslenok nosiljka ima dve širine i mogućnost podešavanja visine unutar 19 cm razlike.

Uz nosiljku dobijate i kapuljaču koja se skida, te veoma popularne i poprilično korisne gricke, odnosno zaštitu za naramenice od bebinih zubića, i to u odgovarajućoj boji nosiljke. Naše su bile dvostrane, u odgovarajućim dezenima nosiljke.

Mekani pamuk, podebljan na delovima oko nogu. Crne trakice koje se vide služe za podesivanje visine panela.

Pogled na unutrašnju stranu nosiljke; mekani pamuk, podebljan na delovima oko nogu.

Pojas

Pojas je podebljan (mekši je od Tule i Karausha), i samim tim za mene posebno udoban. Nekim “nosačima” to smeta, jer recimo ne mogu udobno da sede dok beba spava, npr. Za mene je ovo poželjno rešenje, jer osećam kako se težina deteta bolje rasporedi između ramena i struka.

Da budem iskrena, dosta toga što bih napisala u vezi sa ovom nosiljkom poklapa se sa utiskom nošenja u Karaushu.

Naramenice

Naramenice mogu da se ukrštaju na leđima, ili da se nose paralelno (kao što nosimo ruksak), a moguće poze su još i na boku, kao i na leđima. Meni generalno nošenje na boku u nosiljkama ne odgovara, za to mi služi ili ring sling marama, ili kratka marama – no, iskreno, najčešće su to ipak ruke :)

Nošenje na leđima

Nošenje na leđima mi nije toliko udobno kao kod nosiljki koje imaju podebljane naramenice (kao što su npr. Boba ili Tula).

Ono što je prednost Guslenoka u odnosu na Karaush je kopča na leđima. Ona povezuje dve naramenice i čini nošenje naramenica paralelno udobnijim. Nešto je manja nego što sam navikla. Volela bih da je za broj veća (i traka šira), više zbog neke moje sigurnosti nego udobnosti, ali obavlja posao, što bi se reklo.

"<yoastmark

Nespretnom greškom, obrisala sam naše video snimke pre nego što sam ih dodala na YouTube kanal :( dok ne snimimo nove, pogledajte one koje smo snimali za Karaush, kao i one sa zvaničnog Guslenok kanala.

Održavanje

Kao i sve nosiljke sa kopčama, i Guslenok traži malo više pažnje. Idealno je da je operete na ruke, sledeće optimalno je da se peru zakopčanih kopči, ubačene u jastučnicu (budite sigurni da ne pušta boju!) u mašini za veš na programu za osetljivo rublje (temperatura ne preko 40°C, broj obrtaja ne veći od 400, tzv. “ručno pranje”).

Uvek čitajte preporuke proizvođača o održavanju, jer samo tako svojoj nosiljci pružate negu koju zaslužuje, i koja joj neće skratiti životni vek.

NAPOMENA: Nosiljka je dobijena na testiranje, kako bih isprobala funkcije i nošenje u njoj, te potom napisala svoje utiske. Iznešeno mišljenje i stavovi su lični, i nisu (niti mogu biti) plaćeni.