Karaush nosiljke dolaze iz Rusije, a proizvode se od 2011. godine. Napravljene su od tkane marame što ih čini izuzetno mekim i posebno prijatnim za nošenje po toplijim danima. Model koji sam ja probala nije bio podesiv, a od skoro proizvode i podesive (panel se sužava i tako prilagođava manjim bebama).

Specifikacije
Tip nosiljke: meka strukturirana, sa kopčama
Veličina (standard, baby, toddler): standard
Visina panela: 40 cm
Širina panela: 40 cm
Panel podesiv po visini: Ne
Panel podesiv po širini: Ne
Kapuljača: Da (ušivena)
Moguće poze: napred, na leđima, na boku

Preporučena težina/visina deteta

Nosiljka koju smo M i ja testirali veličine je “standard” (od 9 kg i/ili 75 cm visine). Karaush ih radi još i kao “umanjene (baby – od 6 kg i/ili 60 cm)” i “uvećane (toddler – od 13 kg i/ili 90 cm)”. Sve su testirane do 15 kilograma, a više o preporukama po težini i visini deteta pogledajte na njihovoj stranici.

Maneken M je imao 21 mesec, 12,4 kg i oko 87 cm kada su pravljene fotografije i video snimci, njegova mama oko 68 kg i 164 cm.

karaush back

Udobnost

Materijal je 100% pamuk, mekan je i lepo prati liniju detetovih leđa, a panel je podebljan u predelu detetovih nogu, tako da nema straha od usecanja ni kod teže i veće dece.

Pojas

Pojas je čvrst, podebljan i postavljen (pretpostavljam da je sunđer u pitanju), poput onog na Tuli. Lično, ovo smatram za veliku prednost, posebno kod nošenja veće i teže dece, jer dobro nosi težinu – čini je bolje raspoređenom, za razliku od, npr. Fidella Fusion nosiljke, koja ima poprilično mekan pojas (koji je meni pravio probleme, iz navedenih razloga).

karaush front

Naramenice

Naramenice su široke i tanke – čini ih samo dva sloja materijala, što može delovati kao neudobno za nošenje teže dece, ali meni nije smetalo. Ne samo zbog čvrstog pojasa, već i zbog toga što pravac kojim idu naramenice čini da se ne usecaju, već su lepo raspoređene preko ramena, i što je mnogima još važnije – ukrštene preko leđa.

Iskreno, najveću zadršku imala sam zbog kopči koje se nalaze na pozadini panela, kod detetovih leđa – nekako mi je na fotografijama delovalo da ih to žulja, međutim, sumnja se pokazala neosnovanom. Držala sam i ruke nekoliko minuta unutra, radi provere i sticanja osećaja kako je detetu otprilike, ali mi nije bilo neudobno. Maneken M je svaki put zaspao u rekordnom roku, ako njega pitate – sve je udobno, samo ti, mama, ljuljaj :)

Nošenje napred je udobno i nosiljka se brzo montira, a podešavanje je jednostavno.

Nošenje na boku je moguće, jednostavno se montira, a udobnost je u ovom slučaju veoma subjektivna kategorija. Udobna jeste (dok mi npr. Ergobaby uopšte nije “legao” na boku), ali nisam se još srela sa pomagalom koje bi mi pomoglo da 12 kg nosim duže od pola sata, sat samo na boku, a da ne osetim kasnije bolove u leđima.

Nošenje na leđima nije preporučljivo ukoliko i vi i beba imate jakne, jer će naramenice klizeti s vaših ramena.

Ovo sam rešila tako što nisam ukrstila naramenice, već nosila kao ruksak, ali to utiče na udobnost. S druge strane, preporuka kod nošenja i jeste da su i beba i mama ispod jedne jakne, tako da ovo i ne morate uzeti kao nedostatak.

Održavanje

Kako je ovo, u suštini, jedna “wrap conversion” nosiljka, odnosno, nosiljka napravljena od marame, održavanje je slično održavanju većine marama, s tim što za razliku od pranja marama kod nosiljki morate biti posebno pažljivi oko kopči.

Najbolje je prati na ruke, sledeće dobro je prati u mašini koja ima program ručnog pranja, sa centrifugom od najviše 400 obrtaja u minuti.

karaush back full

I “velike” bebe se umore od hodanja, pa ih ponesete u naručju – a što biste, kad možete na primer u marami s obručima? :)

S obzirom na to da je materijal lagan i prozračan, procenjujem da je sušenje dosta brzo, izuzimajući postavljen pojas, za koji bih rekla da mu je potrebno nešto više vremena, ali jednako kao i kod drugih nosiljki.

Uvek čitajte preporuke proizvođača o održavanju, jer samo tako svojoj nosiljci pružate negu koju zaslužuje, i koja joj neće skratiti životni vek.

NAPOMENA: Nosiljka je dobijena na testiranje, kako bih isprobala funkcije i nošenje u njoj, te potom napisala svoje utiske. Iznešeno mišljenje i stavovi su lični, i nisu plaćeni.

Ergonomske nosiljke za bebe