Pre nego što sam imala prilike da isprobam ISARA nosiljku za decu, za moj pojam, Tula je bila “kraljica nosiljki” (govorim o nosiljci u, da tako kažemo, osnovnoj verziji, odnosno, bez korišćenja umetka za manje bebe). Kada mi je stigla ISARA, pronašla sam svoju definitivnu kraljicu toddler nosiljki, koju vrlo rado preporučujem svima. U ovoj recenziji objasniću zbog čega mislim tako.

Specifikacije: ISARA V3 toddler size
Tip nosiljke: meka strukturirana, sa kopčama
Veličina (standard, toddler): toddler
Visina panela: 45 cm
Širina panela: 50 cm
Panel podesiv po visini: Da
Panel podesiv po širini: Da
Kapuljača: Da (skida se)
Moguće poze: napred, na leđima, na boku

isara toddler full buckle carrier back carry pregnant

Preporučena visina/težina deteta

Zvanične preporuke proizvođača za ISARA toddler nosiljku jesu da dete ima najmanje 8-9 kg i isto toliko meseci, a i ova veličina nosiva je sve do 20 kg. Postoji i ISARA nosiljka za bebe u standard veličini, ona ide od 4 do 10 kg, a o njoj će biti reči u posebnom tekstu.

Širina panela je 50 cm, a može biti sužena na do 39 cm (poređenja radi,nosiljka za bebe Boba 4g je 40 cm široka). Visina panela je 45 cm, a može se suziti na 35 cm (Boba 4G je 40 cm visoka).

isara adjustment instructions

ISARA nosiljke se jednostavno sužavaju: podesite širinu panela čičak-trakom na željenu širinu (foto: ISARA.ro)

[box type=”success” width=”100%” ]Bitna prednost ISARA nosiljke je ta da ima panel koji može da se suzi, i tako se podešava visini bebe. Ovo je mnogo bolji izbor od raznih umetaka i nastavaka za nošenje manjih beba, jer nosiljke sa jastučićima i “gaćicama” kao po pravilu imaju period “nenosivosti”: beba je previše velika da bi i dalje koristila umetak, a premala da bi u nosiljci bila bez njega. Upravo to govori i naše iskustvo sa nosiljkom Boba 4G.[/box]

Ovo znači da ISARA toddler nosiljku možete nositi duži period nego Tulu toddler, jer možete nešto ranije preći na ovu veličinu. Napomena: Tula je na tržište izbacila i “Free to grow” model koji se sužava, ali je (za sada) urađen samo u standard veličini, ne i toddler.

Udobnost

ISARA toddler nosiljka je, kao što sam već rekla, po mojim merilima savršena nosiljka za nošenje veće dece. Jednostavno, ima sve što ja želim da jedna nosiljka u kojoj nosim dete od 10+ kg ima: debele, ali mekane naramenice, široki, dobro postavljen pojas, kao i zaista dobar izbor dezena, koje redovno dopunjuju novim (šta ću, volim lepo:).

isara toddler baby carrier back buckle

Mali detalj koji mnogo znači: kopču na leđima možete namestiti tako da se kopča na levoj ili na desnoj strani, kako vam više odgovara.

Težine veće od 10-11 kg se mnogo udobnije nose na leđima nego napred, što ćete i sami vrlo brzo shvatiti. Međutim, kada je dobra nosiljka, ni nošenje napred ne bi trebalo da vam bude veći problem, bar na kraći vremenski period (do pola sata).

Ukoliko planirate duže nošenje, ipak se odlučite za nošenje na leđima. Vaš kičmeni stub i mišići koji mu daju potporu mnogo lakše nose teret na leđima (tako smo prirodno građeni).

isara toddler full buckle carrier e1490179991185

Sanjivac od 13 kg mirno spava :)

Iskustvo i utisak drugih savetnica

Draga prijateljica, takođe savetnica za nošenje, a pored toga i savetnica za dojenje te pomoć nakon porođaja, Urška Repnik (mamami.si) testirala je našu Isaru u šetnji sa svojim četvorogodišnjakom. Ovo su njeni utisci, prenosim ih u celosti (prevedeno i prilagođeno):

Početkom decembra 2016. godine smo išli u šetnju u predbožićni Vilah (mesto u Austriji, prim. aut.). Naš dečak, koji je u januaru napunio 4 godine, a tada je bio težak oko 18 kg, je celog dana zadovoljno hodao unaokolo i nije se žalio. Međutim, nakon toplog obroka – kasnog ručka, postao je zaista umoran, pa ga je tata stavio u ISARA nosiljku. Imamo i Boba 3G nosiljku u kojoj smo ga povremeno nosili, i razlika je zaista očigledna. U Bobi je sve nekako previše zategnuto, kolena više nemaju dobru potporu (one nastavke smo negde izgubili:), a i fizički pokriva zaista mali deo njegovog tela.

Isarom smo bili oduševljeni i muž i ja. Meka je, udobna i dovoljno velika, a čak je i sin komentarisao da mu je mnogo udobnije u ovoj nosiljci.

Kod kuće sam je i sama koristila za nošenje na leđima, i zaista nisam imala utisak da nešto uopšte nosim.

Ranije sam bila skeptična zašto bi neko investirao novac u toddler nosiljku, ali mi se u praksi pokazalo da je to i te kako isplativo.

isara toddler 4 years old e1492431091226

Dečak od 18 kg odmara kod tate nakon napornog dana :)

Održavanje

Kao i sve nosiljke sa kopčama, i ISARA traži nešto više pažnje prilikom pranja. Idealno je da je operete na ruke, i to samo onaj deo koji je uprljan. U veš-mašini se pere zakopčanih kopči, ubačena u jastučnicu (koja ne pušta boju!) na programu za osetljivo rublje. Dakle, temperatura ne preko 40°C, broj obrtaja ne veći od 400, tzv. „ručno pranje“.

Pri pranju nosiljki i marama nemojte koristiti praškaste deterdžente, već isključivo tečne, najbolje one za osetljivo rublje. Nikako ne koristiti omekšivač, niti izbeljivač!

Uvek čitajte preporuke proizvođača o održavanju! Samo tako svojoj nosiljci pružate negu koju zaslužuje, i koja joj neće skratiti životni vek.

Napomena: nosiljka je dobijena u sklopu programa za brend ambasadorke, međutim, iako je tekst veoma afirmativan po ISARA nosiljke, to nije imalo uticaja na moj ukupan utisak o opisanoj nosiljci. 

Naše fotografije u ISARA nosiljkama možete pogledati na Instagramu, pod oznakom #nosimeISARA.