Recenzija: ISARA Stretchy Wrap hibridna marama

9
Ocena

ISARA stretchy wrap spada u elastične marame, ali podgrupu hibridne, jer ne sadrži elastin (spandeks, likru) već je napravljena od 100 % pamuka, i za razliku od “pravih” elastičnih marama, ne rasteže se u svim smerovima, već samo u jednom.

Tip marame: hibridna elastična marama
Sastav: 100 % pamuk
Nosivost: od rođenja (i za nedonoščad) do 15 kg
Veličina: jedna veličina (5 m dužina, 58 cm širina)

U teoriji, hibridne marame možete koristiti i za nošenje na leđima – ali isključivo u vezovima koji imaju tri sloja preko deteta.

Da li će vam više odgovarati elastična ili hibridna marama, teško je reći. Najbolje bi bilo da isprobate i jednu i drugu, pa procenite sami. Hibridne marame će vas izveštiti da vezujete maramu i odličan su početni korak ka tkanim maramama.

Prednost elastičnih (npr. Boba Wrap marame) je što je ne morate ponovo vezivati ako na kratko imate potrebu da izvadite bebu pa je vratite (npr. u šetnji uspavate bebu, stavite je u kolica, marama ostaje na vama i vratite bebu u maramu kad se probudi, ili za dojenje).

Udobnost

Za razliku od elastičnih marama čiji sastav je 95 % pamuk i 5 % spandeks, ISARA stretchy wrap morate vezivati svaki put ponovo. Međutim, to što je hibridna marama znači i da je duže nosiva od obične elastične, tako da ćete dobiti barem mesec-dva dužeg nošenja – udobna je do otprilike 10 kg.

Vezuje se u isti vez kao i obične elastične (tzv. pocket front wrap carry – PFWCC), ili u klasičan vez za tkane marame (tzv. front wrap cross carry – FWCC). Nošenje je moguće i na boku, ali i na leđima – što klasične elastične marame ne omogućavaju.

Hibridne marame su, kao i elastične, odličan izbor za novorođene bebe. ISARA stretchy wrap je napravljena od organskog pamuka, i ima sve neophodne sertifikate.

Testirana je do 15 kg, međutim, verujem da je preko 10 kg već bolji izbor da pređete na tkanu maramu ili nosiljku – sa tom kilažom već može da se koristi i ISARA toddler nosiljka.

U periodu od skoro mesec dana koristila sam svakodnevno i Bobu i ISARA maramu sa novorođenčetom, i iskreno ne bih mogla da izdvojim jednu da je zbog nečeg bolja od druge.

Elastična marama je donekle jednostavnija za korišćenje potpunim početnicima, jer je vezujete pre nego što je beba u njoj, pa to može biti glas prednosti. S druge strane, hibridna ISARA je tanja i prozračnija od Bobe, što u toplijim danima može mnogo značiti.

Održavanje

Elastične marame se mogu prati u mašini za veš na programu za osetljivo rublje (temperatura ne preko 40°C, broj obrtaja ne veći od 400, tzv. „ručno pranje“). Pri pranju nosiljki i marama nemojte koristiti praškaste deterdžente, već isključivo tečne, najbolje one za osetljivo rublje. Nikako ne koristiti omekšivač, niti izbeljivač!

Sušenje u sušilici izbegavajte, jer utiče na vek trajanja materijala, ali ukoliko iz nekog razloga morate da svoju ISARA stretchy wrap maramu osušite u sušilici, odaberite program sa što nižom temperaturom (za osetljivo rublje).

Peglanje elastičnih marama se ne preporučuje, posebno ne ukoliko nisu 100% pamučne, već sadrže i spandeks (elastin, likru). ISARA stretchy wrap ne sadrži spandeks, pa je možete peglati ako baš želite, ali iz mog iskustva za tim nema potrebe: kada je pravilno zategnete, svi ti izgužvani nabori nestaju.

Uvek čitajte preporuke proizvođača o održavanju, jer samo tako svojoj marami pružate negu koju zaslužuje, i koja joj neće skratiti životni vek.

Naše fotografije u ISARA marami možete pogledati na Instagramu pod oznakom #nosimeIsaraWrap.

Recenzija: ISARA Stretchy Wrap hibridna marama
Ukupan utisak
Hibridna marama (nema elastin), pa se manje rasteže od klasičnih elastičnih; odlična za novorođenče; pravi prvi korak ka učenju vezivanja tkane marame; nije za toplije vreme.
Nošenje novorođenčadi10
Nošenje većih beba8
Izbor dezena8.5
Cena8.5
Kvalitet10
Vaš utisak?0 Votes0
Za
Bolje podnosi veće težine od klasične elastične marame
Protiv
Ne možete je ostaviti na sebi, mora se vezivati svaki put iznova
9
Ocena

About the Author:

Leave A Comment

Nošenje novorođenčadi
Nošenje većih beba
Izbor dezena
Cena
Kvalitet
Final Score