9
Ocena

ISARA stretchy wrap je prema kategorizaciji elastična marama, ali zapravo nije rastegljiva. Ne sadrži elastin (spandeks, likru) već je napravljena od 100 % pamuka. Za razliku od “pravih” elastičnih marama, ne rasteže se u svim smerovima, već samo u jednom.

Tip marame: elastična marama
Sastav: 100 % pamuk
Nosivost: od rođenja (i za nedonoščad) do 15 kg
Veličina: jedna veličina (5 m dužina, 58 cm širina)

Da li će vam više odgovarati potpuno rastegljiva ili neelastična marama, teško je reći. Najbolje bi bilo da isprobate i jednu i drugu, pa procenite sami. Neelastične marame će vas izveštiti da vezujete maramu i odličan su početni korak ka tkanim maramama.

Prednost elastičnih (npr. Boba Wrap marame) je što je ne morate ponovo vezivati ako na kratko imate potrebu da izvadite bebu pa je vratite. Npr. u šetnji uspavate bebu, stavite je u kolica, marama ostaje na vama i vratite bebu u maramu kad se probudi, ili za dojenje.

isara stretchy wrap nosi me

Udobnost

Za razliku od elastičnih marama čiji sastav je 95 % pamuk i 5 % spandeks, ISARA maramu morate vezivati svaki put ponovo. Međutim, to što je ovakvog sastava znači i da je duže nosiva od obične elastične, tako da ćete dobiti barem mesec-dva dužeg nošenja. Udobna je do otprilike 10 kg.

ISARA elastična marama se vezuje u isti vez kao i obične elastične (tzv. pocket front wrap carry – PFWCC), ili u klasičan vez za tkane marame (tzv. front wrap cross carry – FWCC). Nošenje je moguće i na boku.

Ovakve marame su, kao i one rastegljive, odličan izbor za novorođene bebe. ISARA marama napravljena je od organskog pamuka, i ima sve neophodne sertifikate.

ISARA elastična marama je testirana je do 15 kg. Međutim, preko 10 kg je već bolji izbor da pređete na tkanu maramu ili nosiljku – sa tom kilažom već može da se koristi i ISARA toddler nosiljka.

isara stretchy wrap nosi me 2 e1493892917676

U periodu od skoro mesec dana koristila sam svakodnevno i elastičnu Bobu i ISARA elastičnu maramu sa novorođenčetom, i iskreno ne bih mogla da izdvojim jednu da je zbog nečeg bolja od druge.

Rastegljiva marama je donekle jednostavnija za korišćenje potpunim početnicima, jer je vezujete pre nego što je beba u njoj, pa to može biti glas prednosti. S druge strane, ISARA je tanja i prozračnija od Bobe, što u toplijim danima mnogo znači.

isara stretchy wrap collage

Održavanje

ISARA elastične marame se mogu prati u mašini za veš na programu za osetljivo rublje (temperatura ne preko 40°C, broj obrtaja ne veći od 400, tzv. „ručno pranje“). Pri pranju nosiljki i marama nemojte koristiti praškaste deterdžente, već isključivo tečne, najbolje one za osetljivo rublje. Nikako ne koristiti omekšivač, niti izbeljivač!

Sušenje u sušilici izbegavajte, jer utiče na vek trajanja materijala, ali ukoliko iz nekog razloga morate da svoju ISARA stretchy wrap maramu osušite u sušilici, odaberite program sa što nižom temperaturom (za osetljivo rublje).

isara stretchy wrap bunny nosi me

Peglanje elastičnih marama se ne preporučuje, posebno ne ukoliko nisu 100% pamučne, već sadrže i spandeks (elastin, likru). ISARA maramu možete peglati ako baš želite, ali iz mog iskustva za tim nema potrebe: kada je pravilno zategnete, svi ti izgužvani nabori nestaju.

Uvek čitajte preporuke proizvođača o održavanju, jer samo tako svojoj marami pružate negu koju zaslužuje, i koja joj neće skratiti životni vek. Pogledajte etiketu i protumačite uputstvo proizvođača dato simbolima za negu tekstila.

Naše fotografije u ISARA elastičnoj marami možete pogledati na Instagramu pod oznakom #nosimeIsaraWrap.

ISARA Stretchy wrap
Recenzija: ISARA Stretchy Wrap elastična marama
Ukupan utisak
Hibridna marama (nema elastin), pa se manje rasteže od klasičnih elastičnih; odlična za novorođenče; pravi prvi korak ka učenju vezivanja tkane marame; nije za toplije vreme.
Nošenje novorođenčadi10
Nošenje većih beba8
Izbor dezena8.5
Cena8.5
Kvalitet10
Vaš utisak?0 Votes0
Za
Bolje podnosi veće težine od klasične elastične marame
Protiv
Ne možete je ostaviti na sebi, mora se vezivati svaki put iznova
9
Ocena