ISARA, TULA i Ergobaby su tri brenda nosiljki koje roditelji sa ovih prostora najčešće biraju. Ovo poređenje nosiljki ima za cilj da vam olakša izbor. U pitanju su ISARA V3 half wrap conversion, TULA Free to grow i Ergobaby ADAPT.

Beba M je imala skoro 4 meseca, nosila je 62-68 veličinu garderobe. Mama, tj. ja, sam visoka (haha!) 162 cm, i tad sam imala oko 75 kg.

Dugujem vam uvodno objašnjenje zašto se ovaj tekst pojavio tek sad, iako su fotografije iz avgusta prošle godine. Prvo sam se fotografisala sa sve tri nosiljke, iz svih uglova. Onda sam sutradan ili možda nakon par dana tek ugrabila vremena da pregledam snimke i vidim šta je upotrebljivo. Kada sam se videla, bila sam očajna… Iskreno, očajna. Ja, koju su svojevremeno zvali portabl zbog toga koliko je niska i mršava i sitna, sad imam 20 kg viška, i salo koje se preliva preko pojasa nosiljki… Preplakala sam te fotografije, i odlučila da ih ne objavim, jer me je bilo sramota. 

Slučajno sam se u nedavnom razgovoru podsetila da ih imam. Pregledala ponovo, probrala upotrebljive, dodala ih u tekst i napisala opise. I kao što ćete videti, nisu savršene, jer nisam popravljala ništa – greške sam videla, ali sam tad bila previše zgrožena samom sobom (iskreno, najiskrenije) da bih se ponovo slikala. 

Sad mogu da ih objavim, bez problema i bez stida. Na stranu što sam smršala od tad (i dalje daleko od onoga kako želim da izgledam). Ono što je prelomilo jeste to što sam upravo ja ta koja je najglasnija da mame ne bi trebalo da se stide svog tela, i da nam u našim bebonosećim grupama slobodno stavljate i slike svog debelog i mršavog tela, i raščupane kose i nenašminkanog lica.

E, pa – evo ih moje debele fotke. Jer na njima nije poenta moje salo, nego nosiljke. Jer i među vama koje budete čitale ima onih koje imaju salo, i koje se sigurno pitaju kako to sve izgleda kad se zategne.

Debele, mršave, niske, visoke – apsolutno nebitno. Uživajte u svom telu ;)

Žao mi je, ipak, što kvalitet fotografija nije bolji, ali biće valjda jednom prilike da ih fotkam u pravom studiju, sa pravom opremom :)

Poređenje panela

NAPOMENA: Fotografije koje prikazuju pogled od napred su fotografisane iz nižeg ugla, i bebina pozicija izgleda mnogo više nego što u stvarnosti jeste!

Ovo je i razlog zašto je savetovanje online veoma nezahtevan (i zato zabranjen) posao. Iz jednog ugla sve može izgledati potpuno savršeno, a da je u stvarnosti sve potpuno pogrešno.

Kapuljače

ISARA i TULA imaju odvojive kapuljače, Ergobaby ADAPT ušivenu. Isarinu kapuljaču ne možete bez pomoći zakopčati kad vam je beba na leđima, jer ima previše kratku gumu. Ovo je prvi glas za Tulu.

ISARA V3

ISARA V3, pogled od napred

TULA Free to grow napred

TULA Free to grow, pogled od napred

ergobaby adapt pearl grey front view nosime e1505064151915

Ergobaby ADAPT, pogled od napred – taman da vidite i kako izgleda kad beba nije dobro centrirana :)

Pogled s boka

ISARA V3 pogled sa strane

ISARA V3, pogled sa strane

TULA Free to grow sa strane

TULA Free to grow, pogled sa strane

Ergobaby ADAPT e1521843746184

Leđa

Grubim propustom nemam fotografiju leđa u ISARA nosiljci, dodaću je čim pre.

ISARA V3 je nosiljka koju nosim ukrštenih naramenica. Kako naramenice nisu predebele, ukrštanje je jednostavno za podešavanje i ne žulja nigde.

Ukrštanje je moguće sa Ergobaby ADAPT nosiljkom, ali tu njegove naramenice dođu preglomazne za ukrštanje. Doduše, ova nosiljka mi je, kao i većina drugih, bila udobnija kada sam je nosila sa paralelnim naramenicama, kao na fotografijama.

TULA Free to grow nema opciju ukrštanja naramenica.

Glas dajem ISARA nosiljci.

TULA Free to grow od nazad

TULA Free to grow, pogled na leđa – bilo bi mi još udobnije da sam maalko više podigla poprečnu kopču

Ergobaby ADAPT

Ergobaby ADAPT, pogled na leđa

Ono što takođe nemam dokumentovano na odgovarajući, pa ćete do prve prilike morati da mi verujete na reč :) jeste beba u nosiljci na leđima.

Ergobaby ADAPT ima najbolje rešenje: onaj podebljani deo panela zaista dobro dođe usnuloj bebi na leđima – služi kao jastuk :)

Poređenje naramenica

Najdeblje naramenice ima Ergobaby, za njim je TULA, a najtanje su kod ISARA nosiljke. I pod rukama ćete osetiti različito punjenje: Ergobaby je punjen debljom penom, TULA je sunđerasta, a ISARA nešto tanjom penom.

Glede udobnosti samog punjenja, ne bih mogla da izdvojim nijednu od ove tri nosiljke da mi ima bolje punjenje od druge dve. Najviše volim debele, masivne naramenice jer one dobro nose velike težine. Međutim, u ADAPT nosiljci ionako nećete nositi toddlera, pa je to za težine do 10-12 kg u slučaju ove tri nosiljke zanemarljivo. No, neka bude poen za ADAPT.

ergobaby adapt tuča free to grow isara half wrap conversion nosime 2

Pogled na deo gde se naramenice spajaju sa gornjim delom panela

Ergobaby ADAPT ima deo koji nije punjen, kao i ISARA. TULA Free to grow je punjena sve do panela.

Podešavanje visine panela na Ergobaby ADAPT je nešto drugačije nego kod druge dve nosiljke. ADAPT ima punjen gornji deo panela čija se visina podešava uz pomoć dva dugmeta. To je ujedno i jedina visina na kojoj može biti – podignut ili spušten.

ergobaby adapt tuča free to grow isara half wrap conversion nosime 1

ISARA V3 i TULA Free to grow imaju traku za podešavanje visine panela. Više mi se dopada rešenje koje ima ISARA, da deo naramenice koji ide do panela nije popunjen do kraja. Tako skraćujete i samu naramenicu, ne samo panel, što omogućava fine tune, odnosno fino podešavanje. Dakle, glas za Isaru.

ergobaby adapt tuča free to grow isara half wrap conversion nosime 9 e1505077097146

Kao što sam već spomenula, ISARA i Ergobaby ADAPT imaju mogućnost nošenja naramenica ukršeno, TULA Free to grow nema. Kako ćete vi nositi naramenice zavisi samo od vaših želja, navika i građe tela.

ISARA je malo zakomplikovala podešavanje naramenica: kao što vidite, obe strane kopče imaju dugačke trake. Ovo je urađeno zbog nošenja na leđima, kako ne biste vukli trake unazad. Kada nosite bebu napred, zatežete jednu stranu kopče, kada je nosite na leđima drugu stranu. Daću glas Isari zbog toga, a ako se vama čini prekomplikovano, glasajte za ADAPT  – ili Tulu, koja je to sve još pojednostavila :)

ergobaby adapt tuča free to grow isara half wrap conversion nosime 8 e1505077129744

Poprečna kopča

ISARA ima najmanju poprečnu (leđnu) kopču, i najkraću. Zbog ovoga mi je posebno žao što nemam trenutno fotografiju pri ruci. Vidite na fotografijama gore koliko trake ostaje kada zategnem poprečnu kopču na Tuli i Adaptu na meni odgovarajuću jačinu. Kod ISARA nosiljki je ta kopča zaista kratka, i krupniji ljudi će sigurno morati da nose naramenice ukrštene, jer leđna traka neće moći dovoljno da se raširi.

TULA i Ergobaby imaju skoro identične, kako po veličini kopče tako i po dužini trake.

Prednost Isarine kopče je što je možete prebaciti sa levog na desno rame, pa je kopčati tamo gde vam odgovara. U ovoj kategoriji, što se mene tiče, nemamo pobednika. Vi dajte poen onome čija vam se kopča najviše dopada.

ergobaby adapt tuča free to grow isara half wrap conversion nosime 7 e1505077157585

Poređenje pojasa

Sve tri nosiljke imaju tvrd pojas. Razlikuju se u debljini, obliku te načinu sužavanja panela.

Sužavanje

ISARA se sužava uz pomoć čičak-trake, koju možete suziti na skoro milimetarsku preciznost, a već prema potrebama (visini) vaše bebe.

TULA Free to grow se sužava uz pomoć drikera (drukera, pritiskača). Ima tri stepena, i širite nosiljku onda kad beba dovoljno doraste do narednog.

Ergobaby ADAPT se podešava uz pomoć čičak-trake, ali ima obeležene tri pozicije. Bojama i ilustracijom je jasno prikazano kada se nosiljka proširuje na naredni stepen.

Meni najviše odgovara kako je to rešila ISARA, jer imate najveću slobodu u podešavanjima.

ergobaby adapt tula free to grow isara half wrap conversion nosime 6

Uporedni prikaz unutrašnje strane pojasa: ISARA v3, TULA Free to grow, Ergobaby ADAPT

Širina, debljina i oblik pojasa

Ergobaby ADAPT ima oblikovan pojas, i dodatak za potporu leđima koji ste videli na gornjim fotografijama.

ISARA ima najširi pojas (gledano na ukupnu dužinu postavljenog dela) i pojas koji je najviše krut.

TULA mi je  svojim oblikom i dužinom pojasapobednica kategorije.

ergobaby adapt tuča free to grow isara half wrap conversion nosime 5 e1505077220904

TULA je poznata po svom debelom pojasu, ali je ta debljina udobno mekana.

Ergobaby ADAPT ima dosta tvrd pojas, kao i ISARA, i iz iskustva mršavijih mama znam da im ovo pravi problem, jer ih žulja.

Definitivno mi je najudobniji pojas koji ima TULA.

ergobaby adapt tuča free to grow isara half wrap conversion nosime 3 e1505077336621

Ukupan utisak – prebrojavanje glasova

ISARA ima moja 4 glasa, Ergobaby ADAPT 2, a TULA Free to grow 3 glasa od mene. Kako bih bila maksimalno objektivna, ovo prebrojavanje sam zaista radila upravo sad, na kraju pisanja teksta.

Moji rezultati ne moraju se podudarati s vašim. Kao što nam ne odgovaraju svima iste patike, niti oblik ruksaka ili pantalona, ista je stvar i sa nosiljkama. Idealno bi bilo da imate mogućnost da isprobrate sve nosiljke pre kupovine i tako sigurno izaberete onu koja će vam odgovarati. No, za one koji nemaju tu mogućnost verujem da ove fotografije i opisi mogu biti od koristi.

Za ukupan utisak preporučujem i da pročitate moje recenzije ove tri nosiljke: