9.5
Ocena

TULA Free to grow je odgovor kompanije TULA na trend u nošenju beba da iz upotrebe izbacujemo jastučiće i umetke, a veoma male bebe nosimo u podesivim nosiljkama. Standardna TULA nosiljka jedna je od mojih omiljenih, pogotovo za veće bebe i decu. Po mom ukusu je da nosiljka koja nosi veće težine bude kao ruksak za planinarenje: mora imati debele naramenice i debeo, ali udoban pojas, i mora biti izdržljiva. Sve ovo su odlike kako TULA standard veličine, tako i TULA Toddler. Isto se, s pravom, očekivalo i od podesivog modela ovog brenda. 

Međutim, kada od savršenog pokušate da napravite još savršenije, neke kompromise morate ispoštovati. Tako je TULA Free to grow, što se mene tiče, za nijansu slabija nosiljka od obične (nepodesive). Našla sam joj jednu i po manu :) a u tekstu ćete videti o čemu je reč.

tula free to grow wonder

Specifikacije:
Tip nosiljke: meka strukturirana, s kopčama; podesiva
Širina panela: 12,7 do 38 cm
Visina panela: 30 do 35,5 cm
Nosivost: od 3,2 kg do 20 kg
Kapuljača: Da (skida se)
Moguće poze: napred, na leđima
Širina pojasa: od 68 do 142 cm

ErgoLA? TUbaby? ErgoTULAbaby? Ergobaby + TULA

Pre nego što opišem svoja iskustva pri korištenju ove nosiljke, osećam potrebu da napravim mali uvod glede pozadine TULA brenda:

TULA je poljski brend nosiljki svojim poreklom. Poljska je u svetu nošenja poznata kao država izuzetno krutih stavova glede nošenja u nosiljkama sa kopčama. Savetnice za nošenje preporučuju korišćenje mekih strukturiranih nosiljki isključivo onda kada beba počne samostalno da sedi. Do tada se koristi marama, bilo tkana ili elastična, ili ring sling.

Ovaj stav vidite po i TULA nosiljkama. Napravljene su da budu bez ikakvih sužavanja (osim skraćivanja panela), imate dve veličine (standard i toddler), i to je to. Naknadno su dodali i umetak za novorođenčad, jer su roditelji jednostavno kupovali Ergobaby umetak. Ali fokus TULA brenda je bio na nošenju nakon 6. meseca.

Ergobaby je 2016. godine kupio brend TULA i svi su s nestrpljenjem očekivali šta će od te fuzije nastati. Što se mene tiče, razvoj situacije je potpuno očekivan: u razvoj Ergobaby nosiljki se ulaže znatno više, kako bi pokrili što je moguće širi dijapazon bebonosilaca, dok TULA ima fokus na potpuno drugom tržištu. I to je, naravno, sasvim u redu.

 

Podešavanje panela

TULA Free to Grow je zamišljena kao nosiljka koja se podešava tako kako raste beba, što i nije neka novost. Na tržištu su odavno npr. Kokadi nosiljke, ISARA, brojni su primeri mei tai (meh dai, bei dai) nosiljki koje je moguće prilagoditi i manjim bebama.

Za razliku od Ergobaby Adapt nosiljke koja ima čičak traku, TULA Free to Grow se sužava uz pomoć drikera (drukeri, pritiskači). Napravljena su 3 stepena, a sužavanje je zaista jednostavno. Nema boja, kao kod Ergobaby Adapt ili Omni 360, koje bi vas rukovodile kad da proširite nosiljku. Ipak, verujem da je sve potpuno jasno i nekome ko se prvi put susreće s nosiljkama za nošenje beba.

tula free to grow podesavanje panela

TULA Free to grow sužena na najuži stepen, pogled s unutrašnje strane panela

Važno je da sačekate da beba dovoljno naraste tako da joj kolena prelaze ivicu nosiljke. Mora biti slobodna da savija noge bez da je nosiljka žulja. Nije problem period kad joj rub nosiljke ne doseže tačno do kolena, ali ispravljanje nogu jeste. Hiperekstenzija nogu nije ni udoban, a pre svega ni poželjan položaj.

tula ftg instructions

Za standard i Free to grow TULA nosiljke može se dokupiti tzv. proširivač panela. On omogućava proširivanje nosiljke za po 10 cm, dakle produžava period nošenja oba modela ove nosiljke.

Udobnost

Naramenice i pojas nosiljke TULA Free to grow ostali su isti kao kod standardne TULA nosiljke. Debelo i moćno :) Možda je, doduše, pojas mogao biti za nijansu manjih dimenzija, s obzirom da je predviđeno da nosi i zaista male bebe. To je, ipak, stvar lične preferencije. Isti pojas po dimenzijama ima i ISARA, npr.

tula standard ftg pojas

Nešto veći džep na pojasu je kod standard modela u odnosu na Free to grow

Ono što su promenili dovodi nas do one “i po” mane koju sam spomenula na početku. Iz meni nepoznatog razloga, izmenjen je možda najznačajniji deo TULA nosiljki: podebljan deo panela koji ide do bebinih nogu. Nisu ga izbacili, već je urađen potpuno drugačije. Na standardnim TULA nosiljkama, zadebljanje je napravljeno “izjedna”, tako da se materijal prednjeg dela panela završava na zadnjem. TULA Free to grow ima za nijansu drugačiji kroj, pa je tako to podebljanje sada sastavljeno iz dva dela.

Iskrena da budem, nisam primetila da moju bebu nešto žulja, niti sam čula da se iko žalio na to. Međutim, kada ubacite ruke u jednu pa u drugu nosiljku, oseti se razlika. Ne značajna, ali je tu.

 

Da li je ova mana tolika da bih potpuno otpisala TULA Free to grow kao nosiljku? Ne, daleko je od toga. Samo se nadam nekoj V2 u kojoj će vratiti rešenje koje je bilo potpuno savršeno :)

Što se drugih karakteristika tiče, mogla bih da prepišem sve što sam pisala u recenziji za TULA toddler nosiljku. Udobna je, zaista lepo paše na ramenima i uživaćete i u nošenju napred jednako kao i u nošenju na leđima.

tula free to grow

Naramenice

Naramenice nisu odvojive od panela, što je slučaj i sa ostalim TULA nosiljkama, pa ih ne možete nositi ukršteno. To takođe znači i da ne možete bebu nositi na boku. Ako mene pitate, nosiljke s kopčama i nisu namenjene nošenju na boku :)

Panel

Osim promene u dizajnu podebljanog dela, panel ima još jedan nedovoljno isplaniran detalj. To je ona cela mana :) Naime, šavovi koji prave oblik panela u donjem delu, tamo gde naleže bebina guza, kraći su nego što bi trebalo biti. Rezultat je nešto plići panel, tako da pri nameštanju bebe u pravilan položaj morate posebno voditi računa o tzv. “pelvic tuck” – rotaciji kukova. Ništa komplikovano, obećavam :)

rosie knowles sheffield sling surgery pelvic tuck

Ako mislite da odustanete od kupovine ove nosiljke zbog toga – žao mi je, isto mora da se radi i u ostalim :) Za pravilan položaj bebinih nogu, kukova i kičme, ovo je neophodno raditi kako u nosiljkama, tako i u maramama.

tula free to grow front

Ukupan utisak

TULA Free to grow je po mom ukusu dosta dobra nosiljka, ima sve elemente kvalitetne podesive nosiljke koja može da se nosi dosta rano, i traje dosta dugo. Ne bih preporučila baš da to bude od rođenja, dajte bebi jedno mesec dana, ili barem 4,5 kg da biste je stavili u bilo koju nosiljku s kopčama.

Održavanje

Održavanje nosiljke TULA Free to grow se ne razlikuje od održavanja drugih nosiljki s kopčama: NE brzoj centrufugi (neka ne prelazi 400 obrtaja), NE prašku i NE omekšivaču i NE izbeljivaču, NE sušenju u mašini.

Za pranje u veš mašini koristite neku deblju jastučnicu, i obavezno zakopčajte sve kopče.

Pratite uputstva proizvođača kako biste svojoj nosiljci osigurali negu kakva joj pripada. Pogledajte na etiketu i uz pomoć teksta o simbolima za održavanje tkanina rastumačite šta tačno smete da joj radite.

tula free to grow
Recenzija: TULA Free to Grow nosiljka za bebe
Ukupan utisak
Kvalitetna podesiva nosiljka ("raste" s bebom); dobro postavljene naramenice, debeo kvalitetan pojas.
Jednostavnost korišćenja10
Održavanje8
Izbor dezena10
Udobnost pojasa10
Udobnost naramenica10
Nošenje napred10
Nošenje na leđima9
Cena9
Vaš utisak?14 Votes6.9
Za
Jednostavno sužavanje
Podebljane naramenice
Podebljan pojas
Protiv
Nešto plići panel
Izmenjen podebljan deo na panelu u odnosu na standard model
9.5
Ocena