Odlučile ste se najzad i kupile maramu, bilo tkanu ili elastičnu, ili ring sling, odnosno maramu s prstenovima – i sad je ostalo samo da sačekate i bebu da biste je nosile. Zapravo, maramu možete početi nositi i pre rođenja bebe, a pozitivnih efekata ima najmanje tri: razmekšaćete maramu, što je važno za tkane marame i ring slingove; dobićete osećaj pod prstima koliko je i kako potrebno zatezati; i najvažnije: svojim trbušnim mišićima i kičmi ćete omogućiti potporu u najvažnijim trenucima.

Snimila sam video uputstva za sve tri vrste marame: elastičnu, tkanu i ring sling, kako bih vam na sopstvenom primeru (stomaku:) pokazala kako se to radi.

Nevezano za to koju vrstu marame budete koristili, važno je da ne zatežete previše!

Ne zatežite toliko da vam je neprijatno, da vas boli ili da vam se marama bilo gde useca.

Potpora se daje ispod stomaka, i to tako da ide ukoso, od donjeg dela leđa do ispod stomaka.

Deo koji ide preko pupka ne sme biti previše stegnut.
Deo koji ide preko gornjeg dela stomaka, odnosno, odmah ispod grudi zategnite onoliko koliko vam prija – može biti skroz labavo, može biti i zategnuto.

Elastična marama (Boba Wrap, Stardust)

Elastičnu maramu za belly wrapping možete vezati na (najmanje) dva načina: jedan podrazumeva samo umotavanje stomaka, dok kod drugog krakovi marame idu i preko ramena. Predlažem da isprobate oba, i za sebe izaberete najudobniji.

U obe varijante, počinje se sredinom marame na stomaku: potražite oznaku sredine, stavite maramu na stomak i ukrstite preko leđa.

Ukoliko želite da umotate samo stomak, trake od marame nakon ukrštanja na leđima vratite napred tako da prate donju liniju stomaka, potom ukrstite ispod stomaka, vratite trake na leđa, ukrstite na leđima i vratite napred tako da prate gornju liniju stomaka.

Ukoliko želite da vam deo traka ide preko ramena, nakon prvog ukrštanja na leđima trake prebacite preko ramena, zatim ponovo ukrstite na leđima, te vratite napred prateći donju liniju stomaka.

Trake koje vam prate donju liniju stomaka možete raširiti skroz, kako biste dale dodatnu potporu, ili ih ostaviti skupljene. Ovo je samo stvar vaše udobnosti.

Ring sling – marama sa prstenovima, iliti obručima (Tula Eos, L-XL)

Umotavanje stomaka uz pomoć ring sling marame počinjemo tako što razmotanu maramu raširimo preko leđa, i prstenove postavimo na levi ili desni bok. Maramu provučemo kroz oba prstena, potom ih razdvojimo, vratimo maramu kroz jedan prsten i zategnemo onoliko koliko nam odgovara.

Posebno obratite pažnju da vam se nigde ne useca, i po potrebi je otpustite povlačenjem prstenova na suprotnu stranu od one ka kojoj ste zatezali (u slučaju mog video snimka, zatežem ka leđima, otpuštam ka stomaku).

Tkana marama (Yaro La Vita Aqua Grad Natural Kapok, vel. 5)

Sa tkanim maramama su mogućnosti mnogo veće, a načini na koje ćete umotavati i vezivati maramu zavise od vaše mašte, i dužine marame koju koristite :) U mom slučaju, ovo je marama od 4,2 m, odnosno veličina 5.

Možete je motati kao i elastičnu (naravno, uz manje zatezanja), ili možete ovako preko grudi da napravite srca, odnosno sweetheart finish, kako se ovaj vez zove na engleskom.

Kada pravite srca preko grudi, motanje marame započinje na leđima – oznaka sredine marame ide na leđa. Potom prebacite jedan krak preko grudi, praveći jednu stranu srca, i isto ponovite s drugim krakom. Deo koji ide ispod svake dojke je potrebno nešto više zategnuti, ali opet: ne previše!

Kada namestite srce, trake od marame ukrstite preko leđa i vratite napred, pa u zavisnosti od dužine marame zavežete čvor ispod stomaka, ili ponovo vratite na leđa. Kod tkanih marama ja i ne pravim klasične čvorove pri vezivanju stomaka, jednostavno zavijem krajeve marame ispod.

Primetićete da ja preko samog stomaka – pupka ništa ne zatežem previše, ostaje skoro pa labavo. U obe trudnoće mi je potpora bila potrebna u donjem delu stomaka, i samo tu sam zatezala (u prvoj pojas, u ovoj marame ili pojas). Ni iznad stomaka, a posebno ne preko ne zatežem ništa, tek koliko me zategne majica ili trudnička trenerka, pantalone ili helanke :)

Umotavanje stomaka je divan način da postanete jedno sa svojom novom maramom (bilo da je kupljena nova ili polovna). Ne postoji vremensko ograničenje za nošenje umotanog stomaka – onoliko koliko vam prija i osećate potrebu za time, toliko neka bude umotan.

Za sva dodatna pitanja javite se u komentarima, ili ako vam je lakše, na email.

Ukoliko tek razmišljate o kupovini nove marame, bacite pogled na tekst o materijalima, i javite nam se u grupu Nosiljke i marame za nošenje beba. Srećno! :)