Milili Wraps & Slings jesu prva srpska marka tkanih marama za nošenje dece. Zbog toga mi je zaista veliko zadovoljstvo bilo što sam dobila priliku da ih isprobam i dam svoje mišljenje. Nosila sam ih i na jedno okupljanje (budućih) mama u Ljubljani, i redom sve su bile oduševljene prvenstveno svilenom maramom – osećajem koji daje pod prstima, a posebno leti u dodiru s kožom, te sunčanim žutim ring slingom, čija boja će vam sigurno ulepšati svaki dan, letnji ili zimski :)

Fluffy mail unboxing :) Otvaranje kutije u kojoj se nalaze marame ili nosiljke je posebna radost.

Fluffy mail unboxing :) Otvaranje kutije u kojoj se nalaze marame ili nosiljke je posebna radost.

Sadržaj test-kutije

Za svrhe testiranja smo dobili sledeće Milili marame:

  1. Deep orange, šantung* svila, tkana marama u veličini 7
  2. New music, organski pamuk, tkana marama u veličini 6
  3. Sunny yellow, lan, ring sling u veličini S
  4. New music, organski pamuk, ring sling u veličini S

No, nisu samo marame bile u promo-paketu. Pored uputstva za korišćenje i održavanje, pozdravile su nas i zanimljive mini čestitke za pozitivnim mislima i odabranim citatima. Lep gest :)

milili-deep-orange

Ma koliko se trudila, nisam uspela kamerom da uhvatim prelamanje boja koje šantug svila pruža. Plavo u pozadini je da vidite da nikakvim filterima nisam krasila niti korigovala fotku.

Šantung svila

Za početak, šantung svila – ono sa čime je Milica Grujičić i započela svoju Milili priču. Moram biti iskrena i reći da sam, u dogovoru s njom, skratila testiranje šantug svile s mojim dečakom. Ne zato što sam sumnjala da bi marama izdržala njegovu težinu (nit svile spada među najmoćnije prirodne niti), već zato što ta težina (oko 13 kg u danima testiranja) nije više prijatna za ramena u tanjim materijalima.

Šangung svila je tanko, nežno tkanje i morate joj se posebno posvetiti prilikom nošenja teže dece: sve mora biti namešteno i zategnuto tako da nigde ne pravi pregibe, preko ramena mora biti rašireno – što meni izuzetno ne odgovara, jer mi ograničava pokrete rukom, pa te vezove (i materijale) ni ne koristim.

S druge strane, za novorođenčad i bebe do sigurno 8-9 kg ovo je najbolji materijal koji možete uzeti. Nežno, nežno, nežnije… posebno je važno u prvih par nedelja i meseci života, kada se novorođenčad navikavaju kožom i čulima da nisu više okružena vodom prijatne, konstantne temperature, već nekim neživim materijalima čija temperatura se menja.

Svilena marama je posebno dobar izbor leti, kada nam je izuzetno važno da materijal koji imamo do kože diše.

Jedna napomena, veoma važna za nošenje beba: svila gubi i do 80% svoje jačine kad je pokvašena. Zbog toga je održavanje nešto komplikovanije (pere se isključivo na ruke, isključivo onda kada je to neophodno; suši se samo prirodnim putem). Detaljnije pročitajte u tekstu o sastavima marama, i tekstu koji objašnjava simbole za negu tekstila.

milili-deep-orange-2

Svilene Milili marame dolaze upakovane u torbice istog dezena, što će vam biti veoma zgodno za prenošenje i pakovanje u torbe, radi veće zaštite marame i bolje organizacije – nije praktično boriti se u torbi sa 4-5 m razvučenog materijala :)

Lan

Žuta boja koja je svima prvo zapala za oko jeste lanena marama sa obručima iliti prstenovima (ring sling). Lan je materijal koji nam je svima sa ovih prostora vrlo dobro poznat, ako ne vi – vaša majka (o bakama tek da i ne govorimo) imaju zalihe ovog materijala za različite svrhe, od kojih su krpe za ne daj, Bože posebna stavka. To su one kojim pridržavaju krompir na čelu da izleče glavobolju, umotavaju noge rakijom da bi skinule visoku temperaturu, ili pokrivaju grudni koš namazan svinjskom mašću da bi sprečile upalu pluća;).

Verujte starijima na reč i iskustvo, ovo nije bez razloga: lan korišćenjem dobija na kvalitetu, postaje mekši i lakši za rukovanje, upija i do 20% tečnosti bez da “pokazuje” vlažnost, i jedan je od retkih materijala koji je čvršći kad je mokar nego kad je suv.

milili-new-music-1-rs

Zanimljiva kombinacija trakica kao završni detalj na marami, uz izbor odgovarajuće boje prstenova.

Iako sam bila poslednja Milili testerka u nizu (a pre mene je iskusna Iris Božić imala prilike da se igra svim ovim maramama), laneni ring sling je i do mene došao tvrd, i sa još dosta mogućnosti za omekšavanje. To je razlog zbog kojeg mnogi nosači odustaju od lana: iz straha da ga neće moći savladati.

Tačno je da marame tkane od lana zahtevaju nešto više početnog truda kako bi postale mekše i udobnije za nošenje. Ipak, ne bi trebalo to da vas obeshrabri. Za mene je omekšali lan jedan od materijala u obliku garderobe koje najviše volim da leti osetim tik do svoje kože.

Tvrdoća lana je jedan odličan razlog zbog kojeg bi ove marame zapravo trebalo kupovati polovne, jer su slomljene. Međutim – ovo je ujedno i razlog zbog kojeg su polovne, dobro razrađene marame od lana često prodaju čak i skuplje od novih. Kupovinom slomljene lanene marame kupili ste i nečije vreme posvećeno omekšavanju.

Tzv. pleated shoulder, odnosno plisirano ili nacigovano rame

Tzv. pleated shoulder, odnosno plisirano ili nacigovano rame

Priznajem da me je prvi ring sling koji sam ikad isprobala, Maya Wrap, razmazio svojim lightly padded shoulderom, odnosno podebljanim ramenom – posle njega sve mi je neudobno. Osim još opcije gathered (eng. nabrano), a i to u zavisnosti od vrste materijala. To je razlog zbog kojeg mi nijedan od dva poslata ring slinga nisu odgovarala previše. Ja to jednostavno ne umem da podesim prema svom ramenu tako da udobno nosim težinu na njemu.

Milici taj kroj više odgovara, nekom trećem najviše odgovara kombinacija – a dobra stvar je što se direktno sa njom možete dogovoriti o vrsti koja je vaš izbor za Milili ring sling.

Ukoliko niste sigurni, idite na nabranu varijantu, ona se najčešće koristi upravo iz razloga što odgovara najvećem broju ljudi.

Biranje vrste ramena na ring slingu nemate kao opciju kod svih proizvođača, imajte to na umu. Zbog toga još jedan glas potpore domaćoj proizvodnji i Milici.

milili-sunny-yellow-rs-2

Što više ljubavi poklonite svojoj marami od lana više ćete ljubavi dobiti nazad od nje

Organski pamuk

Za kraj, dve marame od organskog pamuka – tkana marama i ring sling. Pod rukom ćete osetiti deblje, čvrsto tkanje – ipak, mekše i nežnije od za mene pretvrdih Little frog marama. Nošenje 13 kg u njoj bilo mi i više nego udobno, ali sam isto tako sigurna da je nežna i do malih beba. Čvor će vam biti nešto veći (deblji) nego kada su u pitanju tanje marame, ali ste zato dobili maramu koju sigurno možete koristiti do kraja nošenja.

Nosili ga sa crne ili bele strane, bićete u pravu - ovaj dezen nema pogrešnu stranu, samo lepu i lepšu :)

Nosili ga sa crne ili bele strane, bićete u pravu – ovaj dezen nema pogrešnu stranu, samo lepu i lepšu :)

Za ring sling je posebno važno da ste dobro odabrali materijal, jer će vam sva težina biti na jednom ramenu. Takođe, važno je ne samo da bude dobro raspoređena preko tog ramena, već i da daje dobru potporu detetu pod guzom. Ovde ne mislim (samo) na sigurnost, već na raspoređivanje težine.

Pravilno svezan ring sling onemogućuje da beba jednostavno ispadne iz njega, čak i ako skupi noge i izgubi “sedište” (više o tome biće reči u posebnom tekstu).

Mi smo se služili ovim ring slingom u nekoliko šetnji i jednoj kupovini (slučajno), kada smo pogrešno izračunali vreme pa umesto popodnevne dremke završili u hiper marketu. Osim ramena za koje sam već napomenula da mi ne odgovara, ovaj ring sling od organskog pamuka je veoma udoban, čak i za 13 kg u njemu.

Zašto je važno da pamuk bude organski? Jednostavno je: u slučaju organskog pamuka postoje jasna pravila i propisi koje se hemikalije (ne) smeju koristiti u tretiranju ove biljke, a kada uzmete u obzir da u tome nosite svoje dete – izbor je jasan, zar ne?

milili-new-music-rs

Mali princ je dao svoj sud: Wow! :)

Zaključak

Ukupan utisak mi je da sam se lično najbolje osećala koristeći pamuk, i kao maramu i kao ring sling, i ako biste me pitali šta da odaberete od ponude Milili materijala, svakako bih preporučila pamuk ukoliko je neophodno da jedna marama pokriva ceo period nošenja.

Ukoliko želite više, odaberite svilenu maramu od rođenja, pa nju kasnije prodajte (ili pretvorite u novu omiljenu haljinu – da, i to mame rade:) a potom pređite na lan ili pamuk.

I ne brinite, lepe i kvalitetne marame uvek brzo nađu nove vlasnike ;)

"<yoastmark

Još jednom bih naglasila da sam zaista srećna što je neko u Srbiji pokrenuo priču prodaje i delimične proizvodnje tkanih marama. Srbija je zemlja sa bogatom istorijom u tkalačkoj i tekstilnoj industriji, koje su zbog svima nam znanih neprilika jednostavno propale.

Verujem da bi se vrlo lako, uz trud i zalaganje sa više nivoa države, vratila na mesto koje joj pripada. Posebno kada u obzir uzmete posebne vrste tkanja koje su se negovale, kao što je pirotsko tkanje, npr. Organska vuna takođe, a ima je na nekoliko imanja u Srbiji (najveće se nalazi u Bačkim Vinogradima). Kada bi se neko ozbiljnije pozabavio time, moglo bi dosta toga da se uradi.

No, za početak, dovoljno je i što je jedna mama drugim roditeljima i starateljima omogućila kupovinu tkanih marama u Srbiji.

*Šantung svilu ne treba mešati sa običnom svilom; u pitanju je posebno mašinsko tkanje, koje vuče korene iz kineske provincije Šantung

Facebook: Milili Wraps & Slings
Instagram: @milili_wraps