Evropska nedelja nošenja za 2018. godinu odabrala je temu “Nošenje povezuje” (eng. Carrying connects). Posebnu maramu samo za ovu priliku ponovo je kreirao brend Didymos. U nastavku teksta pročitaćete priču o njenom dizajnu.

Autorka dizajna je Simoni Gruber, Nemica poreklom sa Kipra koja živi u Atini (Grčka). Studirala je Fakultet lepih umetnosti, a radi kao profesionalna tattoo umetnica i slikarka. Rođenjem ćerke rodila se i njena strast prema nošenju beba.

Simoni Gruber ebw2018

Simoni Gruber sa ćerkom

Mislila sam da ću se u nekom momentu zasititi već svog tog “babywearing” istraživanja, nauke o tkanim maramama, ćaskanja sa drugim roditeljima i nošenja… Ali se to nije desilo.

Zbog toga je, kaže, započela svoj put ka postajanju savetnice za nošenje, i kreirala je Wrap Kiss Carry . Još uvek je na početku, ali s nestrpljenjem gleda u svoj razvoj, i pomoć koju će pružati starateljima na svom putu.

Zadatak: dizajnirati maramu čiji detalji jednako dobro izgledaju i iz bliza, i iz daljine

 

Dopala mi se tema “Nošenje povezuje”, i ideja za dizajn je došla spontano. Kako je diskusija o ideji napredovala unutar EBW zajednice, tako se i moja slika u glavi bistrila.

Simoni Gruber ebw2018 drawings

Proces nastajanja sheme

Tema je odabrana tokom diskusije, i razgovor je tekao u pravcu kako prikazati nošenje i povezivanje u formi ilustracije. Simonina želja je bila da napravi shemu koja će izgledati prelepo ne samo iz daljine, dok je marama svezana, nego i pri pogledu iz bliza.

Krugovi u kojem su osobe koje nose formiraju cvetove koji predstavljaju “babywearing” zajednicu, zadivljujuće međusobno povezivanje koje nastaje zbog nošenja. Inspiraciju sam pronašla u evropskoj narodnoj umetnosti različitih država. Drugi članovi EBW komiteta su mi pomogli svojim idejama, a najvrednija sugestija došla je od jednog deteta!

Simoni Gruber ebw2018 final pattern

Finalni izgled sheme

Naravno, Didymos je uzeo stvar u svoje ruke i nacrt pretvorio u shemu, te gotovu maramu.

didymos carrying connects ebw2018

Izgled marame iz blizine

Simoni kaže da joj je ova marama zaista od posebnog značaja, jer predstavlja sve veze koje joj je nošenje stvorilo. Pre svega, sa njenom bebom, s mužem koji takođe deli njenu strast ka nošenju, sa sestrom koja je takođe “babywearing” mama, sa svim roditeljima, prijateljima i profesionalcima širom sveta s kojima je u kontaktu upravo zbog nošenja.

“Nadam se da će ovaj dizajn govoriti i u vaše ime kako nošenje povezuje“, završila je Simoni.

didymos carrying connects wrap ebw2018

Marama se nalazi u slobodnoj prodaji na Didymos web stranici, i možete je poručiti direktno od njih.

Fotografije su uz dozvolu preuzete sa zvanične Facebook stranice European Babywearing Week i sva prava pripadaju vlasnicima fotografija.