Radionice za nošenje beba na prvi pogled mogu zvučati zaista besmisleno i nepotrebno. Kako se odlučiti šta kupiti? Kako nositi pravilno bebu? Od kad beba može u pojedine vrste nosiljki? Na sva ova pitanja, kao i brojna druga koja se motaju po glavi roditelja i staratelja odgovor možete dobiti na radionicama za nošenje beba u nosiljkama.

Nošenje beba u naručju je osnovni instinkt koji ima svaki roditelj. Nošenje je urođena potreba kako bebe tako i njenog staratelja. Ne samo da je praktično, već i predstavlja odgovor na osnovne potrebe prvenstveno novorođenčeta za dodirom i emotivnom povezanošću sa roditeljima.

Pored toga što i sami osećamo da je nošenje beba dobra stvar, brojni su telesni znaci novorođenčadi koji nam pokazuju da su naše bebe rođene da bile nošene. Kroz istoriju su se na različitim podnebljima koristile različite vrste nosiljki, a zahvaljujući tome danas imamo zaista širok izbor na tržištu. Međutim, upravo tu nastaje problem: šta od svega toga što se nudi izabrati za svoje potrebe?

Nošenje je lako, ali nije uvek jednostavno

Ne samo u vezi sa nošenjem beba, bilo to u naručju ili u nosiljkama, okolina će uvek sebi dati za pravo da vas zasipa besplatim savetima (koji su često ne samo nepotrebni, nego i potpuno pogrešni). Ne rade to, naravno, iz zlobe već prosto iz neznanja. Zato je važno da se o svemu informišete na pravim izvorima.

Radionice za nošenje beba (ali i obična tematska okupljanja roditelja i staratelja “sa nosiljkama”) su odličan način da o svemu što vas zanima saznate iz prve ruke. Na njima ćete dobiti proverene informacije i na osnovu njih se lako odlučiti se za nosiljku koja odgovara potrebama vaše porodice.

nosime druzenje novi sad decembar 2015 2

Jedno od “babywearing” druženja, Novi Sad, decembar 2015. godine

Šta obuhvataju radionice za nošenje?

U zavisnosti od toga da ili su opšteg tipa ili tematske, zavisi i sadržaj samih radionica.

Tematske podrazumevaju da je najčešće reč o jednom tipu nosiljki, na primer, elastična marama: objašnjavanje za koju dob je primerena, koje su razlike između različitih podvrsta, kako se vezuje, odnosno kako je sve moguće nositi bebu u njoj, i slično.

Mogu biti namenjene i različitim nivoima znanja, na primer, napredni nivo: nošenje beba u maramama na leđima.

Radionice opšteg tipa uglavnom podrazumevaju sledeće:

  • kratko upoznavanje sa prednostima nošenja i kako se nose deca u drugim kulturama,
  • objašnjavanje optimalnog položaja bebe u nosiljkama,
  • predstavljanje osnovnih tipova nosiljki i načina na koji se bebe u njima nose, te
  • isprobavanje i praktičan deo.

 

festival dojiva se lju 2017 1

Festival “Dojiva se”, Ljubljana 2017.

Radionice vode savetnice za nošenje, a o lokacijama i datumima se možete raspitati u nekoj od lokalnih i regionalnih Facebook grupa: