Moja beba obožava da se nosi, ali koliko dugo sme biti u nosiljci?! zabrinuti su roditelji. Najkraće rečeno: koliko želi! I “u komadu”, i u toku dana beba može biti u nosiljci koliko želi, vremenskog ograničenja (skoro da) nema.

Koliko dugo beba sme biti u nosiljci zavisi od same bebe. Novorođenčad jedu, spavaju, piške i kake, i vrlo malo vremena su budni. Bebe, a posebno tek rođene, mnogo vole da se nose i prija im blizina. Zbog toga novorođenče najlepše (i najduže) spava u nosiljci.

Zašto bebe najbolje spavaju na (maminim) grudima?

Bebe vole da se nose tačka :) Čovečje mladunče je rođeno da bi se nosilo, nauka tako kaže – i ko smo mi da raspravljamo o tome? Nije, međutim, to jedini razlog zbog kojeg bebe toliko vole da se nose.

Mamine grudi mirišu na plodovu vodu

O, da :) tačkice oko areola proizvode miris koji je najsličniji mirisu plodove vode, i baš tako vaša beba zna da ste to vi, njena mama, a ne neka druga. Taj miris ih umiruje, i govori da je sve u redu. Opuštena beba lepo spava.

isara stretchy wrap nosi me

Otkucaji srca – prva bebina muzika

Bebe vole da spavaju i na tatinim grudima, iako tata miriše drugačije. Beba naslonjena na tatine grudi čuje otkucaje srca – baš ono što je slušala 9 meseci kod mame u stomaku.

Toplo, kao kod mame u stomaku

Vaše telo greje na blizu 37º C, a temperatura unutar maminog stomaka je 38º C. Beba je navikla na toplotu, zbog toga joj prija da se greje uz vas. Pažljivo, ipak! Novorođenčad nema sposobnost termoregulacije, i postoji velika opasnost od toplotnog udara. Ne pretopljavajte bebu!

Koliko dugo beba sme da spava u nosiljci?

Nosiljke koje pružaju optimalan položaj nogu, kukova i kičme omogućavaju i vrlo udobno spavanje bebi. Da li bi, međutim, trebalo buditi uspavanu bebu da protegne noge? I kada bi to trebalo raditi?

boba wrap newborn novorodjence nosi me

Za novorođenče je veoma važno da se hrani na maksimalnih tri sata. Posebno ukoliko je reč o dojenoj bebi koja tek uspostavlja ritam dojenja, a mamine grudi se navikavaju na proizvodnju mleka.

Možda ćete biti u izazovu da pustite novorođenče da spava i duže od 3h, ali to ne preporučujemo.

Bebe koje piju adaptirano mleko po pravilu spavaju duže nego dojene bebe, ali ni njih ne bi trebalo puštati predugo bez hrane. Želudac novorođenčeta je mali i odjednom može da primi vrlo malu količinu hrane. Zbog toga je važno hraniti ih što češće. 

Probudite bebu, nahranite, presvucite – ili obrnuto, kako god ste navikli, a onda neka se malo proteže i rasteže. Igrajte se s njom, pokazujte joj igračkice jakog kontrasta, pevajte, i kad joj se ponovo prispava vratite je u nosiljku. A onda u šetnju :)

tula free to grow nosi me 2

Vi poznajete svoju bebu najbolje. Pratite njeno ponašanje i na znake bilo kakve nelagode je izvadite iz nosiljke.

Nema ograničenja koliko dugo ukupno beba sme biti u nosiljci preko dana. Sve dok se i vi i beba osećate dobro, nosite je slobodno.