Iz mađarske kompanije Liliputi dobila sam ring sling u zamenu za testiranje, i mogućnost da kupim Lili-tai po polovini cene, isto u zamenu za napisane utiske. Kako su u pitanju nove linije ovog brenda, sa zadovoljstvom sam prihvatila poziv.

O brendu Liliputi

Liliputi kompanija je u bebonosećem svetu poznata pre svega po svojim fenomenalnim jaknama za nošenje beba. Liliputi 4in1 Mama Coat jakna je koju kupite na početku trudnoće i imate je u trudnoći, potom ceo period nošenja, i nakon toga. Napravljena je od visokokvalitetnih materijala, dizajn je moderan i trendi i ne iznenađuje što je baš ona jedna od najvoljenijih babywearing jakni.

liliputi ring sling package

Drugo po čemu su poznati su Liliputi nosiljke koje imaju veoma dug period nošenja. Za novorođenčad imaju poseban umetak, koji izgleda kao gaćice. U njega se beba kopča sve dok ne bude dovoljno velika da joj kolena slobodno prelaze ivicu nosiljke. Kada beba još malo poraste i nosiljka joj dođe do polovine butina na scenu stupa proširivač panela, i tako dobijate pravu toddler nosiljku. Nedostatak nosiljki ovog tipa je što bebe uglavnom imaju jedan period kad su previše velike da bi išle u umetak, a premale da bi bile bez njega. Srećom, ovo uglavnom traje najviše mesec dana.

Liliputi proizvodi i šarene elastične marame. U moru jednobojnih, njihovi dezeni zaista dođu kao osveženje za oči. Nisam imala prilike da ih do sada isprobam, te o kvalitetu trenutno nemam komentar.

Ovaj uvod služi da podvuče da to nije nova kompanija koja se tek probija na tržištu, već poprilično uspešan igrač koji stalno proširuje svoju ponudu.

liliputi lilitai ring sling package

#FluffyMail! :)

Najnoviji proizvodi brenda Liliputi su tkane marame, te ring sling i Lili-tai napravljeni od tkane marame. Ponudu su započeli sa jednim dezenom u tri boje, pretpostavljam zbog ispitivanja tržišta.

liliputi woven wrap collage

Dezeni Liliputi marama: Desert Spirit, Ocean Breeze, Moonlight

O Liliputi tkanoj marami

Samu maramu nisam imala prilike da probam, ali sam stekla vrlo dobar utisak koristeći i ring sling i Lili-tai. Naveću osnovne informacije o marami, kako bih vam približila materijal.

Pun naziv marame: Liliputi Ocean Breeze
Sastav: 100% organski pamuk

Veličina: 4, 5, 6
Širina: 70 cm
Gustina tkanja: 220 gsm
Vrsta tkanja: dijamantsko

Dakle, u pitanju je tanja marama, čvrstog tkanja, i kao takva posebno je dobra za nošenje novorođenčadi. Iz iskustva sa Lili-tai nosiljkom rekla bih da je udobna i za “teškaše” u višeslojnim vezovima.

Ocean Breeze marama ne klizi, pa traži posvećenost pri prebacivanju sloja preko sloja. Ali, zbog tog neklizanja odlično drži čvor.

liliputi woven wrap ocean breeze

Lili-tai, nosiljka od tkane marame

Veličina: jedna veličina
Visina panela: 19-32 cm
Širina panela: 20-43 cm
Panel podesiv po visini: Da
Panel podesiv po širini: Da
Kapuljača: Da (ušivena)
Omogućava nošenje: napred, na leđima, na boku

Ako me čitate i pratite duže vreme, znate vrlo dobro da je moja omiljena nosiljka ikad Fidellin Fly tai. Zapravo, shvatila sam usput da meni koncept me dai nosiljki najviše odgovara. Lili-tai je nosiljka vrlo slična Fidelli, sa par razlika koje će i vas podeliti u ljubitelje jedne ili druge, a već u zavisnosti od ličnih preferencija.

liliputi lili tai ocean breeze side

Lili-tai nosiljka “u akciji”

Podešavanje panela

Panel na Lili-tai nosiljci može da se suzi i skrati, tako da je nosiva od rođenja do 15 kg. Sužavanje panela je regulisano čičak-trakom sa unutrašnje strane, i veoma je jednostavno. Podešavanje po visini, odnosno skraćivanje je rešeno mnogo bolje nego kod Fly tai nosiljke, traka kojom se sužava je u dobro postavljenom kanaliću i ne žulja bebu.

Naramenice

Lili-tai ima naramenice od jednog sloja marame, što mi se prvo učinilo nedovoljnim. Iskreno. Marama je, kao što sam već rekla, tanka i na oko mi nije delovalo da je udobno. Međutim, neko ko zna svoj posao bolje od mene :) je iskrojio dovoljno široke naramenice da se težina bebe lepo rasporedi.

Štaviše, baš to što naramenice nisu debelo postavljene dobro dođe kod nošenja na leđima. Umesto debelih naramenica s kojim ne znate šta ćete, sa Lili-tai naramenicama možete da isprobavate sve te lepe fancy finishes odnosno završetke vezova, uz punu udobnost nosiljke. Beba M je poprilično nestrpljiva i obožava da se bacaka i isteže na sve strane. Ovo baš i nije poželjna osobina bebe čija mama uživa u motanju marama i vezivanju posebnih vezova. Lili-tai mi je pomogao da je držim čvrsto i stabilno, a ipak vezujem kako želim. p.s. posle par vezivanja pomirila se i sa maramama :)

Pojas

Lili-tai ima debelo postavljen pojas, znatno deblji od Fly tai nosiljke, što je više po mom ukusu, a što takođe znaju svi koji me duže vreme čitaju. Moje omiljene nosiljke s kopčama su ISARA i TULA, i kad pogledate njihove masivne pojaseve, jasno vam je sve. Ima, međutim, onih kojima ovo ne odgovara i koje debeli pojasevi žuljaju. S tim nisam imala problema do sad, meni problem pravi jedino mekani pojas koji se uvija na sve strane.

Posebno izdvajam rešenje problema koji imamo svi mi koji bebe nosimo na leđima – kako staviti bebi kapuljaču. Trakice kojima se kapuljače kače su obično vrlo kratke i bez pomoći nekog sa strane staviti kapuljaču je nemoguća misao. Lili-tai je očito dizajnirao neko ko je vrlo svestan tog problema. Trakice su dovoljno duge da ih možete uhvatiti i prebaciti preko bebine glave.

liliputi lili tai ocean breeze hood straps

Najzad!

Liliputi Ring Sling

Kako je marama tanja, ovo je odličan ring sling za novorođenčad. Mekan je i nežan već posle prvog pranja i ovo je pravi prijatelj u prvim danima nošenja i navikavanja na bebu. Jednom dobro zategnuta marama ne kliže, i da nemam bebu koja voli da doslovno skače po meni ne bih morala da dotežem niti popravljam. Ovo znam jer je u čak dve šetnje beba M bila baš mirna i “saradljiva”, pa je marama (začudo) ostala na svom mestu.

liliputi ring sling ocean breeze

Beba M ima trenutno oko 8,5 kg, i nisam osećala preteranu težinu na jednom ramenu. Obavile smo nekoliko dužih šetnji bez problema, nisam imala osećaj da me marama zateže ili da se useca negde. Međutim, iz iskustva sa starijim detetom znam da teže bebe (10+ kg) traže i deblje marame. To posebno važi za ring sling (i kratke marame, u jednom sloju) jer je težina na jednom ramenu i važno je da je marama oblačasta, da je debela i mekana.

Ukoliko razmišljate o kupovini ring slinga za novorođenče, Liliputi ring sling može biti vaš izbor. Za male hodače potražite ipak nešto deblje.

liliputi ocean breeze ring sling close up

Ukupan utisak

Liliputi Lili-tai i ring sling napravljeni su od tanje marame dobrog kvaliteta. Ring sling je odličan za novorođenčad i manje (lakše) bebe. Lili-tai će vas udobno služiti od rođenja bebe pa do posle prvog rođendana sigurno, a verovatno i duže.

Kao što je u uvodu naznačeno, ring sling sam dobila, a Lili-tai platila po 50% nižoj ceni u zamenu za recenziju. Ova činjenica ni u kom slučaju ne utiče na moj konačni sud i stavove iznešene ovde.