Rowan Bay Wildwood je marama za koju bih zaista mogla da kažem: Uzmite mi sve ostale marame, ostavite mi ovu! Ako me pratite neko vreme, naslućujete koliko sam različitih marama probala do sada. Kada pročitate rečenicu iznad, jasna vam je težina izrečenog stava. U ovom tekstu pokuašaću da vam objasnim odakle mi takvo oduševljenje.

Pun naziv marame: Rowan Bay Wildwood
Sastav: 50% egipatski organski pamuk, 50% tasar (tussah) svila

Veličina: 4 (3,9 m)
Širina: 70 cm
Gustina tkanja: 250 gsm
Vrsta tkanja: tajna :) 

Prvi utisak

Prvo i pre svega: dizajn. Pogledajte samo taj motiv! Pogledajte kombinaciju boja! Različite strane daju dve različite marame: jedna je tamna, druga svetla. Jedna je mračna noć u kojoj sijaju guste grane lipe. Druga je vedar dan kroz koji ruke šire ogoljene grane.

Igrala sam se malo filterima, i došla do postera koji bih tako rado držala okačen na zid.

F06C85CD 811B 45A4 BA57 29C36970B296

Nakon oduševljenja dizajnom, uzimate u ruke maramu tkanu delom od svile, delom od pamuka. Niti je tanka, niti debela, ali već i dodir iskusnim bebonoscima dovoljan je da razumeju da ovakva marama dobro nosi i težu decu.

Nicola Chisholme je bila dovoljno ljubazna da mi ustupi fotografije svoje dece u Wildwood marami, kao što vidite – nije samo za bebe :)

Ako gledate i dodirujete svetlu stranu, pod prstima osetite glatkoću koju nenadano prekidaju “čupave” niti tasar svile. Kad okrenete na tamnu stranu, reljefno tkanje je takvo da ćete neprestano imati potrebu da mazite bebu preko leđa.

rowan bay wildwood ecru side

Svetlija strana – prava strana?

Nisam ljubitelj kraćih marama, uvek biram ili 6 (moja bazna veličina) ili 5, jer volim da imam dovoljno materijala za višeslojne vezove. Poseban tekst posvećen je veličinama tkanih marama. Imam bebu koja voli da se koprca, da se izvija i isteže, mlatara nogama i kao da uživa u tome da što pre pokvari sav moj trud motanja marame. Razumete onda moje iznenađenje kad sam brzinski svezala bebu M u jednoslojni FCC TUB (uputstvo na YouTube Nosi me – Carry me), a ona nije uspela da se odmah izmigolji.

rowan bay wildwood fcc tub e1516028725802

Šlampav čvor, ali ipak nema mrdanja

Održavanje

Onda je nastupio deo zbog kojeg ne volim svilu – pranje na ruke. Wildwood marama koju sam dobila na testiranje je prototip, pre nas je bila na fotkanju u Velikoj Britaniji i morala sam da je osvežim za naše korišćenje. Svilu peremo na ruke, isključivo. Da je moja marama, usudila bih se u svoju veš-mašinu na program za osetljivo. Za marame koje dobijam na testiranje strogo poštujem pravila i smernice proizvođača.

Dakle, pranje na ruke, poseban deterdžent za svilu, hladna voda. Sušenje svilene marame je tek poseban događaj. Svila kada se pokvasi gubi i do 90% svoje jačine, zapamtite to! Svileni padobran izdržava neverovatnu silu noseći bezbedno svog padobranca na tlo. Pokvasite taj padobran i ponašaće se u vazduhu kao pokvašen papir. Zbog toga se s posebnom pažnjom odnosimo prema mokroj marami od svile. To znači: ni u najvećem ludilu nemojte je zavrtati i cediti! Položite frotir ili veliki peškir na pod, na njega stavite maramu, preko toga drugi peškir i onda tapkajte, pritiskajte, blago uvijajte. Tako par puta, dok ne ode višak vode koji može na taj način, i onda maramu morate položiti da se suši negde celom dužinom.

Raširite suvi frotir ili peškire na pod, preko ispravljenu i raširenu maramu. Povremeno menjajte peškir ispod. Zašto mora biti ispravljena? Setite se one napomene o jačini svilenih niti. Ako je savijete negde, postoji realna opasnost od stvaranja trajnih nabora. Znate ono kad uzmete npr. ispeglanu posteljinu iz ormara, razmotate – a ono se jasno vide linije tamo gde je bila savijena? E, isto se desi svilenoj marami – ali pamučnu posteljinu operete i linije nestanu. Niti svilene marame su tako uglavnom trajno savijene.

rowan bay wildwood both sides e1516028609800

Teško je kamerom uhvatiti prave boje

Motanje i nošenje

Kao što rekoh, prvo motanje je bilo brzinsko i šlampavo – pa ipak je već tad Wildwood marama pokazala da je odličan materijal za nošenje beba. Vrlo rado sam joj se vraćala tih dana kad je bila kod nas, svaki put sve više se zaljubljujući u nju. Nakon nekoliko dana, shvatila sam da bih zaista mogla da se odreknem svih drugih marama i zadržim samo nju. Volela bih, doduše, da je nešto duža (makar 5), ali uz prsten(ove) umesto čvorova vrlo lako se postižu i višeslojni vezovi s kraćim maramama.

Poznata baza tkanih marama Slingofest je u svoju bazu uvrstila našu fotografiju Wildwood marame – i oni shvatili koliko mi se dopada :)

37159BC6 00F8 4A8B 8EC7 EFED89CD2D33

Iskreno sam bila tužna kad sam je poslala dalje. Mislila sam da će me popustiti, jer imam još jedno savršenstvo od marame – takođe Rowan Bay, ali Chrysler Marina. O njoj više u narednom tekstu. Mislila sam da će me popustiti, jer toliko toga još nisam isprobala, toliko marama trenutno imam, i čekam da mi stignu. Ali ne vredi.

rowan bay wildwood tussah side

…a ima i “sleepy dust” ;)

Znate one savršene cipele koje probate jednom, nosite neko vreme i nakon njih niti jedne više ne odgovaraju? E, upravo zbog tog osećaja sam popunila prijavu za prednaručivanje za tu Wildwood peticu :)

p.s. Pratite me u narednom periodu posebno pažljivo ako vam se dopada neka o marama čiji sam vlasnik. Vrlo verovatno je da će se naći uskoro u prodaji, treba popuniti budžet za Wildwood :o

Još fotografija možete pogledati u grupama Rowan Bay Rabble, a ako se i vama dopada, možete je poručiti u grupi Wildwood Pre-order 2018.