8.9
Ocena

Ergobaby ADAPT predstavlja pretposlednju generaciju Ergobaby mekih strukturiranih nosiljki s kopčama. Najnovija je Omni 360, a više o njoj u posebnoj recenziji. Ergobaby ADAPT je nosiljka napravljena tako da “raste s bebom”, odnosno, panel se može po potrebi suziti kako bi odgovarao manjim bebama, a zatim ga podešavate tako kako beba raste.

Specifikacije: Ergobaby ADAPT Pearl Grey
Tip nosiljke: meka strukturirana, sa kopčama
Veličina: univerzalna
Visina panela: 31-45 cm
Širina panela: 26-38 cm
Panel podesiv po visini: Da
Panel podesiv po širini: Da (2 nivoa visine, 3 načina podešavanja)
Kapuljača: Da (ne skida se)
Moguće poze: napred, na leđima, na boku

Beba M je bila stara 3,5 meseca kada smo dobili Ergobaby ADAPT na testiranje, u trenutku pisanja ove recenzije ima 5,5 meseci. Ja sam visoka 162 cm, i tokom trajanja testiranja imala sam između 74 i 77 kg. Visine i težine vam navodim kako biste lakše uporedili naše fotografije sa vama i bebom.

Preporučena visina/težina deteta

Prema uputstvu, može se nositi od rođenja, odnosno, od 3,2 kg minimalno do maksimalnih 20 kg težine.

NAPOMENA: Zvanične preporuke proizvođača (i moje, takođe) odnose sa na tzv. terminske bebe, odnosno sve one rođene nakon 38. nedelje trudnoće. Za prevremeno rođene bebe važe neka druga pravila, koja je vrlo teško jednoobrazno i uopšteno postaviti na internet. Zbog specifičnosti razvoja, najbolje je da se obratite savetnici. Meni možete putem emaila ili Facebook poruke, ili pogledajte spisak regionalnih savetnica za nošenje.

Podešavanje Ergobaby ADAPT nosiljke

Sužavanje je na čičak-traku, ali nije u pitanju jedna dugačka traka kakvu ima ISARA V3, već je čičak “iseckan” na tri dela – stepena.

ergobaby adapt isara v3 belt inside e1505124134203

Od rođenja (ili minimalnih 50 cm i 3,2 kg) pa sve do 61 cm nosi se zakačena na najuži, crveni deo. Zatim se prebacuje na žuti, a kada preraste 71 cm čičak se kači na poslednji, plavi deo

ergobaby adapt manual uputstvo suzavanje e1505061372951

Ovo podešavanje je samo jedan u nizu detalja gde se jasno vidi nastojanje Ergobaby brenda da što više olakšaju samo nošenje, i smanje vam mogućnost greške na minimum.

Dodatno, sa spoljne strane panela nalaze se drikeri uz pomoć kojih se može napraviti “fine tune”, odnosno preciznije podešavanje. Međutim, ja sam prvi put očito previše stegla, pa je bebi M ostao trag od nošenja na butinama. Naredni put sam otkopčala i više se, iskreno, nisam time zabavljala, jer nismo imali potrebe.

Za ova dva meseca nošenja prešli smo put od drugog ka trećem stepenu, a bez potrebe da se nosiljka dodatno podešava drikerima.

Podešavanje visine panela

Visina panela ima dva stepena, ali tri moguća načina nameštanja. Prvi stepen podrazumeva da je gornji deo panela ubačen unutra, tako da daje potporu glavici novorođene bebe. Preporuka je da se koristi do 6. nedelje starosti, ali slobodno produžite ukoliko vam deluje da beba nema dovoljno dobro držanje glave.

Savijen gornji deo panela nosi se kada beba samostalno drži glavu, i kad je budna. Kada zaspi, potrebna joj je dodatna potpora te se preporučuje da panel zakopčate na viši nivo.

ergobaby adapt panel podesavanje e1505061813926

Potporu za glavu možete izvesti i kombinacijama prikazanim na fotografijama ispod. Posebna preporuka da uradite to kad nosite jaknu ili džemper preko nosiljke, kako bi beba sigurno imala dotok svežeg vazduha.

Udobnost

Ergobaby ADAPT je poprilično udobna nosiljka – jednom kad je naštimate po sebi. Kao i svaku nosiljku s kopčama, i za ovu ću vam od srca preporučiti da vam prvo montiranje još neko dođe u pomoć. Dodatni par ruku je dobro imati prvenstveno zbog položaja poprečne kopče na leđima. Jednostavnije je da neko stoji iza vas i pomera je gore-dole, dok ne pronađete položaj koji vam najviše odgovara.

Savet plus: ako nosiljku koristi još neko pored vas ko ima drugačije “dimenzije” (viši, niži, krupniji itd.), obeležite malim tačkicama npr. flomasterom na unutrašnjoj strani kopče koji je čiji položaj. Tako ćete uštedeti sebi vreme na ponovno štimanje.

Naramenice

Naramenice su dobro postavljene, ali ne predebele i ne žuljaju. Moguće je nositi ih i ukršteno preko leđa, mada ja to ne praktikujem, jer mi više odgovara da stoje paralelno.

ergobaby adapt pearl grey panel nosime e1505064325422

Kao što se na fotografiji iznad vidi, podebljan deo naramenice ne ide odmah od panela, već počinje par centimetara iznad. Ovo vama ne znači ništa za udobnost, ali bebi omogućava bolji pogled na svet. Mali detalj, ali značajan :)

Pojas

Pojas je zaobljen, podebljani deo pokriva manji deo tela onog ko nosi u odnosu na druge nosiljke. Imate, međutim, dodatnu potporu za leđa (eng. lumbar support). Više bih volela da je ova potpora pomična, umesto ušivena za pojas. To znači da je potrebno da pojas zategnete sa obe strane, tako da pravilno centrirate potporu.

Smatrala sam da bi podešavanje pojasa bilo znatno jednostavnije da se ona provlači kroz traku pojasa. Po iskustvima drugih bebonosaca širim sveta videla sam da razmišljamo isto. Ispostavilo se, ipak, da je Ergobaby testirao i ovo i shvatio da bi se potpora pomerala tokom hodanja, i zbog toga su se odlučili za ovo rešenje.

ergobaby adapt lumbar support e1505079600593

Koristim Ergobaby Adapt već dva meseca, i još uvek nisam uspela da centriram lumbalni deo tako da tu i ostane prilikom narednog montiranja #smotana

Opšti utisak

Nošenje u ovoj nosiljci će vam sigurno pokriti period od prvih meseci do prvog rođendana. Opšti zaključak je da je udobna, pomalo robustna doduše. Posebno kad je uporedite sa nosiljkom od tkane marame. Čula sam komentare i da je “kao oklop”, ali ne bih je zaista tako grubo okarakterisala. 

Ako tražite jednu nosiljku, Ergobaby ADAPT bi mogla biti ta. Napomena da nosiljke ne preporučujemo pre navrpenih mesec dana i dalje stoji.

Nošenje na boku i na leđima nismo još isprobali u ovoj nosiljci, čim budemo biće dodato u tekst.

Nažalost, do zaključivanja teksta nisam uspela da namolim trogodišnjaka (16 kg) da je isprobamo i slikamo se u njoj. Čim (odnosno, ako…) uspem svakako ću dodati ovde fotografije i utiske.

Održavanje

Kao i sve nosiljke sa kopčama, i Ergobaby ADAPT traži nešto više pažnje prilikom pranja. Idealno bi bilo da je tek po potrebi perete na ruke, i to samo onaj deo koji je umazan. U veš-mašini se pere onda kad je to neophodno, zakopčanih svih kopči, ubačena u jastučnicu (koja ne pušta boju!) na programu za osetljivo rublje. Dakle, temperatura ne preko 40°C, a broj obrtaja ne veći od 400, tzv. „ručno pranje“.

Pri pranju nosiljki i marama nemojte koristiti praškaste deterdžente, već isključivo tečne, najbolje one za osetljivo rublje. Nikako ne koristiti omekšivač, niti izbeljivač!

Uvek čitajte preporuke proizvođača o održavanju! Samo tako svojoj nosiljci pružate negu koju zaslužuje, i koja joj neće skratiti životni vek.

Naše fotografije u Ergobaby ADAPT nosiljci možete pogledati na Instagramu, pod oznakom #nosimeErgobaby.

Zahvaljujem kompaniji Ergobaby Hrvatska na ustupljenoj nosiljci. Opisano mišljenje podrazumeva lični stav i nije, niti može biti, plaćeno.

ergobaby adapt
Ergobaby ADAPT
Ukupan utisak
Odlična nosiljka za početnike, jednostavna za podešavanje; kruta kad je nova, srećom omekšava redovnom upotrebom;
Jednostavnost korišćenja10
Održavanje8
Izbor dezena6
Cena8
Udobnost pojasa10
Udobnost naramenica10
Nošenje napred10
Vaš utisak?5 Votes7.6
Za
Veoma jednostavno se sužava
"Raste" s bebom
Kvalitet
Protiv
Ograničen izbor dezena
Cena :(
8.9
Ocena