Kako se vezuje ring sling marama je pitanje koje najviše brige zadaje roditeljima koji se tek upuštaju u nošenje beba uz pomoć ovog tipa nosiljke. “Ring Sling” je tkana marama sa dva metalna (ređe plastična) obruča, koja služi za nošenje dece napred i na boku, a na leđima izuzetno kod iskusnih nosača – nosačica.

U ring slingu se beba može nositi od rođenja pa sve dok vam je udobno, što je uglavnom do 10-11 kg. Preko toga su “nosive” uglavnom do pola sata, s obzirom na to da stavljaju opterećenje samo na jedno rame. Testirane su najčešće do 15 kg.

Koraci:

 1. Raširite maramu tako da slobodno pada, prebacite je preko suprotnog ramena od onog na kojem biste nosili bebu na boku (ako nosite na desnom ramenu, onda prebacujete preko levog, i obrnuto)
 2. Prsten postavite tik ispod ramene kosti; ni prenisko, a ni previsoko, jer će vas nažuljati.
 3. Pažljivo naberite maramu tako da se materijal ne presavija i ne preklapa.
 4. Provucite kroz oba prstena; proverite da li se negde materijal nabrao i ispravite
 5. Provucite krak marame kroz jedan prsten, ali ne do kraja; ostavite taman toliko materijala da vam prođu oba palca, pa “proberite” maramu još jednom
 6. Nemojte ostavljati previše slobodnog mesta, već taman toliko da možete da provučete bebu – što više materijala ste ostaviti, više ćete morati da zatežete, što povežava šanse da vam se pomere prstenovi, nabora materijal i nošenje bude nezaodvoljavajuće i neudobno
 7. Uzmite bebu i ubacite je tako da “sedne” na celu maramu, odnosno, da mu je ona preko butina
 8. Donji kraj marame povucite između sebe i bebe, praveći “sedište”; zamislite da se beba ljulja u ljuljašci od marame: kolena bi bila tačno na ivici marame, guza upala u sedište, a nožice slobodno “landarale”
 9. Gornji kraj marame povucite do otprilike polovine bebine glave
 10. Povucite maramu od leđa ka prstenu, a zatim zategnite; ne povlačite na dole, već u smeru odakle marama dolazi
 11. Povlačite deo po deo, sve dok marama ne bude dovoljno zategnuta.
 12. Pažnja: beba mora biti pripijena uz vas! Ne ostavljajte maramu previše labavom!
 13. Proverite disajne puteve bebe: nos mora biti otvoren, a beba mora udisati svež vazduh (više o sigurnosti čitajte u tekstu o najčešćim greškama prilikom nošenja).
 14. Krenite u šetnju :)

Ukoliko vam više odgovara, možete pratiti i video klip “običnog” vezivanja, bez pokazivanja grešaka ili šta nije ispravno: