Postoje greške prilikom nošenja beba i dece koje se najčešće rade iz neznanja i neupućenosti roditelja, a sigurno ne zbog loše namere. Ovaj tekst za cilj ima da vam pomogne da izbegnete neke osnovne greške. Ne znači da su to jedine greške koje se mogu načiniti, ali su svakako one sa kojima se najčešče srećemo.

Nosiljka za bebe je prevelika

Zbog nestrpljenja, straha od motanja tkanih i elastičnih marama, ali i nedostatka novca, roditelji se često odlučuju na kupovinu strukturiranih mekih nosiljki, sa ili bez umetaka za novorođenčad.

Moj početak nije bio ništa drugačiji nego većine roditelja bez iskustva sa nošenjem dece. Čitajući po internetu došla sam do nosiljke Boba 4G, koja ima umetak – jastučić za novorođenče. S razlogom sam pretpostavila da će i nama biti u redu, jer je toliko lepih i pohvalnih ocena imala.

Foto: privatna arhiva

Bila sam presrećna, ali i potpuno zbunjena, jer moja beba nije u nosiljci izgledala tako kako su uputstva pokazivala. Jasno mi je bilo da nešto ne štima.

Međutim, moj sin je bio “nestandardna beba”: rastao je poprilično u dužinu, i – prerastao nosiljku sa jastučičem – umetkom za novorođenče. Pogledajte sliku iznad: glavica mu je bez potpore. Imao je jedva 2,5 meseca, i ni blizu dobro držanje glave da bi bio nošen ovako. Međutim, bio je previše mali razvojem da bi išao u nju bez umetka.

Zbog toga smo morali da čekamo nekoliko meseci još, sve dok nije dovoljno narastao da bi mogao da se nosi bez umetka.

Sreća je da sam ja bila dovoljno uporna u isprobavanju, i nisam odustala kao što, nažalost, mnogi roditelji učine.

Obavezno kupujte nosiljku za određenu – trenutnu dob deteta, odnosno: da se nosi doslovno taj dan kad je otpakujete. U specifikacijama proizvođača je uvek jasno navedeno od koje dobi se nosiljka može koristiti i koji su minimalni uslovi.

Idealno je isprobati nosiljku pre kupovine, još bolje ukoliko je sa vama neko ko se razume u sve to. Zbog toga preporučujem da se u lokalnim Facebook grupama raspitate o okupljanjima roditelja i staratelja koji koriste nosiljke za bebe (spisak je na kraju teksta).

Sa maramama sigurno ne možete da pogrešite. Ukoliko vas je strah da se nećete snaći u motanju, kupite polovnu maramu, isprobajte nekoliko puta, zatražite pomoć savetnice ili iskusnih “nosača”. Ako ne ide, i zaista ne uspete da se snađete lako ćete je prodati dalje.

Previše (pretoplo) obučena beba

Sa ove fotografije je odmah jasno šta nije u redu, ali to nije jedini slučaj kada roditelji preteraju u oblačenju beba koje nose. Pre svega, ne zaboravite na činjenicu da i vaše telo ima određenu temperaturu: dok ga nosite, vi svom detetu prenosite svojih prosečnih 37°C.

Foto: Malingering

Foto: Malingering

Idealno je da beba ima isto slojeva garderobe kao i vi, a da vas po hladnijem vremenu prekriva zajednička jakna (to ne mora biti jakna ili kaput baš za nošenje beba u nosiljkama, već može biti vaš trudnički kaput, jakna pozajmljena od tate, dede, ujaka…).

Beba nema dotok svežeg vazduha

Disanje vazduha koji smo izdahnuli može biti izuzetno opasno, posebno kada je u pitanju novorođenče.

Vaša beba uvek mora imati obezbeđen protok vazduha, tako da diše svež vazduh i da se to što izdahne odmah “proluftira”.

Budite posebno pažljivi zimi, kada ima više slojeva garderobe na vama, kao i sa svojim šalovima, većim kragnama i slično.

Nošenje bebe u ležećem položaju

Ležeći, ili tzv. položaj kolevke je izuzetno teško postići tako da on bude potpuno siguran i pravilan. Razmak između bebine brade i grudi treba da bude dva prsta, odnosno, brada ne sme da pada na grudi bebe. Ovo važi kako za nosiljke i marame, tako i za kolica, auto-sedišta, ljuljaške, ležaljke i sva ostala pomagala u kojima se beba nalazi u ovom položaju.

Foto: Inhabitat

Foto: Inhabitat

Bebe u ovom položaju mogu imati otežano disanje, a u svetu su zabeleženi i slučajevi gušenja – zbog toga su nosiljke koje su omogućavale samo taj položaj povučene sa tržišta, a nošenje u ovom položaju se ne preporučuje roditeljima i starateljima koji su novi u svetu nošenja.

Nepravilno postavljena nosiljka / loše vezana marama

Na fotografiji iznad vidimo nepravilan položaj u elastičnoj marami: bebine noge nisu u idealnom M položaju. Trake nisu dovoljno raširene, pa je beba u istom položaju u kom bi bila u nosiljci sa uskom bazom. Ova greška ne predstavlja sigurnosni rizik, samo je poprilično neudobno kako za onog ko nosi, tako i za bebu.

Ovo se vrlo jednostavno popravlja: bebi razvucite i jednu i drugu traku – krak marame od kolena do kolena, tako da dobijete položaj “žabice”.

Na fotografiji iznad vidimo tkanu maramu i – skoro da ne vidimo bebu u njoj. Položaj bebe se ne vidi jasno (deluje da je u ležećem, odnosno položaju “kolevke”). Ono što se vidi je da je postavljena previše nisko (glava bebe mora biti dovoljno blizu da se može bez naprezanja poljubiti), kao i to da je previše labavo vezana, što nosi rizik od ispadanja bebe.

 

Uz sve ovo navedeno, dodatno vas pozivam da pratite uputstva proizvođača, te slušate svoj razum i logiku. Učinite sve da vaša beba uvek bude sigurna i bezbedna u nosiljci ili marami, a ukoliko imate sumnje u to da li sve radite kako treba, uvek se možete obratiti ovde u komentarima, ili na Facebook stranici, Twitter ili Instagram nalogu.

Dodatak: Facebook grupe za razmenu iskustava

Lista Facebook grupa u regionu u kojima možete razmenjivati iskustva sa drugim roditeljima i starateljima koji koriste nosiljke i marame za nošenje beba, kao i kupiti ili prodati polovne nosiljke za bebe ili marame: