Sigurnost: Najčešće greške prilikom nošenja u maramama i nosiljkama

Postoje greške u nošenju beba i dece koje se najčešće rade iz neznanja i neupućenosti roditelja, a sigurno ne zbog loše namere. Ovaj tekst za cilj ima da vam pomogne da izbegnete neke osnovne greške. Ne znači da su to jedine greške koje se mogu načiniti, ali su svakako one sa kojima se najčešče srećemo.

Prevelika nosiljka

Foto: privatna arhiva

Bila sam presrećna, ali i potpuno zbunjena, jer moja beba nije u nosiljci izgledala tako kako su uputstva pokazivala. Jasno mi je bilo da nešto ne štima.

Zbog nestrpljenja, straha od motanja tkanih i elastičnih marama, ali i nedostatka novca, roditelji se često odlučuju na kupovinu strukturiranih mekih nosiljki, sa ili bez umetaka za novorođenčad. Moj početak nije bio ništa drugačiji nego većine roditelja bez iskustva sa nošenjem dece: čitajući po internetu, došla sam do nosiljke Boba 4G, koja ima umetak – jastučić za novorođenče i s razlogom pretpostavila da će to i nama biti u redu, jer je toliko lepih i pohvalnih ocena imala na raznim stranama.

Međutim, moj sin je bio “nestandardna beba”: rastao je poprilično u dužinu, i – prerastao nosiljku sa jastučičem – umetkom za novorođenče (vidi sliku iznad: glavica mu je bez potpore, a imao je jedva dva i po meseca, i ni blizu dobro držanje glave da bi bio nošen ovako). Međutim, bio je previše mali razvojem da bi išao u nju bez umetka. Zbog toga smo morali da čekamo nekoliko meseci još, sve dok nije dovoljno narastao da bi mogao da se nosi bez umetka. Sreća je da sam ja bila dovoljno uporna u probavanju, i nisam odustala kao što, nažalost, mnogi drugi roditelji učine.

Obavezno kupujte nosiljku za određenu – trenutnu dob deteta, odnosno: da se nosi doslovno taj dan kad je otpakujete. U specifikacijama proizvođača je uvek jasno navedeno od koje dobi se nosiljka može koristiti i koji su minimalni uslovi.

Idealno je isprobati nosiljku pre kupovine, još bolje ukoliko je sa vama neko ko se razume u sve to. Zbog toga preporučujem da se u lokalnim Facebook grupama raspitate o okupljanjima roditelja i staratelja koji koriste nosiljke i marame za nošenje beba (linkovi do grupa su navedeni na kraju teksta, zbog preglednosti).

Sa maramama ne možete da pogrešite, a ukoliko vas je strah da se nećete snaći u motanju, kupite polovnu maramu, isprobajte nekoliko puta, zatražite pomoć savetnice ili iskusnih “nosača” ako ne ide, i ako zaista ne uspete da se snađete lako ćete je prodati dalje.

Previše (pretoplo) obučena beba

Foto: Malingering

Foto: Malingering

Sa ove fotografije je odmah jasno šta nije u redu, ali to nije jedini slučaj kada roditelji preteraju u oblačenju beba koje nose. Pre svega, ne zaboravite na činjenicu da i vaše telo ima određenu temperaturu: dok ga nosite, vi svom detetu prenosite svojih prosečnih 37°C.

[box type=”info” width=”100%” ]Idealno je da beba ima isto slojeva garderobe kao i vi, a da vas po hladnijem vremenu prekriva zajednička jakna (to ne mora biti posebna jakna ili kaput za nošenje beba u nosiljkama, već može biti vaš trudnički kaput, jakna pozajmljena od tate, dede, ujaka…).[/box]

Beba nema dotok svežeg vazduha

Disanje vazduha koji smo izdahnuli može biti izuzetno opasno, posebno kada je u pitanju novorođenče koje još uvek ne ume da se bori za vazduh. Vaša beba uvek mora imati obezbeđen protok vazduha, tako da diše svež vazduh i da se to što izdahne odmah “proluftira”.

[box type=”warning” width=”100%” ]Budite posebno pažljivi zimi, kada ima više slojeva garderobe na vama, kao i sa svojim šalovima, većim kragnama i slično.[/box]

Nošenje bebe u ležećem položaju

Foto: Inhabitat

Foto: Inhabitat

Ležeći, ili tzv. položaj kolevke je izuzetno teško postići tako da on bude potpuno siguran i pravilan: razmak između bebine brade i grudi treba da bude dva prsta, odnosno, brada ne sme da pada na grudi bebe (ovo važi kako za nosiljke i marame, tako i za kolica, auto-sedišta, ljuljaške, ležaljke i sva ostala pomagala u kojima se beba nalazi u ovom položaju).

Bebe u ovom položaju mogu imati otežano disanje, a u svetu su zabeleženi i slučajevi gušenja – zbog toga su nosiljke koje su omogućavale samo taj položaj povučene sa tržišta, a nošenje u ovom položaju se ne preporučuje roditeljima i starateljima koji su novi u svetu nošenja.

Nepravilno postavljena nosiljka / loše vezana marama

Na fotografiji iznad vidimo nepravilan položaj u elastičnoj marami: bebine noge nisu u idealnom M položaju, odnosno, trake nisu dovoljno raširene, pa je beba u istom položaju u kom bi bila u nosiljci sa uskom bazom. Ova greška ne predstavlja sigurnosni rizik, samo je poprilično neudobna kako za onog ko nosi, tako i za bebu.

Ovo se vrlo jednostavno popravlja: bebi razvucite i jednu i drugu traku – krak marame od kolena do kolena, tako da dobijete položaj “žabice”.

Na fotografiji iznad vidimo tkanu maramu i – skoro da ne vidimo bebu u njoj. Položaj bebe se ne vidi jasno (naslućujem da je u ležećem, odnosno položaju “kolevke”), ali se vidi da je postavljena previše nisko (glava bebe mora biti dovoljno blizu da se može bez naprezanja poljubiti), kao i to da je previše labavo vezana, što nosi rizik od ispadanja bebe.

Beba u nosiljci u automobilu, na biciklu i dr.

Osnovno pravilo je: ukoliko vam je potrebna sigurnosna oprema, nošenje bebe nije dozvoljeno prilikom te aktivnosti. Ni na 10 m, ni na 100 m, ni na 2 km.

Dakle:

  • NE na bicikl sa bebom u nosiljci ili marami; nije važno koliko ste spretni, nesreće se dešavaju nezavisno od vašeg iskusnog voženja; ne postoji dovoljno dobar razlog da rizikujete život svog deteta tako što ga nosite u nosiljci ili marami dok vozite bicikl; detetu na biciklu je mesto u svom sedištu (sa kacigom na glavi).
  • NE u auto sa bebom u nosiljci ili marami; u slučaju sudara beba postaje vaš vazdušni jastuk!
  • NE u čamac sa bebom u nosiljci ili marami; svako od vas mora imati sopstveni sigurnosni prsluk;
  • NE na klizanje sa bebom u nosiljci ili marami; opasnost od pada postoji, ma koliko da ste iskusni klizač, a povrede mogu biti opasne po život deteta;
  • NE na skijanje sa bebom u nosiljci ili marami; iz istih razloga kao i za klizanje.

Planinarenje je DA, ukoliko podrazumeva šetnju, ali ne i pentranje po liticama. Za planinarenje postoje posebne nosiljke, o kojima će biti reč u jednom od narednih tekstova.

Uz sve ovo navedeno, dodatno vas pozivam da pratite uputstva proizvođača, te slušate svoj razum i logiku. Učinite sve da vaša beba uvek bude sigurna i bezbedna u nosiljci ili marami, a ukoliko imate sumnje u to da li sve radite kako treba, uvek se možete obratiti ovde u komentarima, ili na Facebook stranici, Twitter ili Instagram nalogu.

[box type=”note” width=”100%” ]Lista Facebook grupa u regionu u kojima možete razmenjivati iskustva sa drugim roditeljima i starateljima koji koriste nosiljke i marame za nošenje beba, kao i kupiti ili prodati polovne nosiljke za bebe ili marame:[/box]

By | 2017-03-23T11:26:40+00:00 14.01.2016.|Categories: Osnove nošenja|Tags: , , |5 Comments

About the Author:

5 Comments

  1. […] na jednostavan i razumljiv način. O greškama prilikom nošenja, možete pročitati u posebnom tekstu. Kratkoročne posljedice su češće nego beneficije, kada je beba okrenuta naprijed. O tome je […]

  2. […] Više o sigurnosti možete pročitati u tekstu o najčešćim greškama prilikom nošenja. […]

  3. […] Da, postoje greške u nošenju beba i dece koje se najčešće rade iz neznanja i neupućenosti roditelja, a sigurno ne zbog loše namere. Zbog nestrpljenja, straha od motanja tkanih i elastičnih marama, ali i nedostatka novca, roditelji se često odlučuju na kupovinu strukturiranih mekih nosiljki, sa ili bez umetaka za novorođenčad. Zatim roditelji često pretopljavaju bebu, ne uzimajući u obzir slojeve u koje je beba umotana. Ili, recimo, beba se toliko umota da joj to otežava dotok svežeg vazduha. Naravno, najveći broj pogreški odnosi se na položaj bebe i pravilno postavljanje bebe u nosiljku, a o tome možete pročitati više u ovom tekstu na blogu Nosi.me […]

  4. […] Da, postoje greške u nošenju beba i dece koje se najčešće rade iz neznanja i neupućenosti roditelja, a sigurno ne zbog loše namere. Zbog nestrpljenja, straha od motanja tkanih i elastičnih marama, ali i nedostatka novca, roditelji se često odlučuju na kupovinu strukturiranih mekih nosiljki, sa ili bez umetaka za novorođenčad. Zatim roditelji često pretopljavaju bebu, ne uzimajući u obzir slojeve u koje je beba umotana. Ili, recimo, beba se toliko umota da joj to otežava dotok svežeg vazduha. Naravno, najveći broj pogreški odnosi se na položaj bebe i pravilno postavljanje bebe u nosiljku, a o tome možete pročitati više u ovom tekstu na blogu Nosi.me […]

  5. […] Proverite disajne puteve bebe: nos mora biti otvoren, a beba mora udisati svež vazduh (više o sigurnosti čitajte u tekstu o najčešćim greškama prilikom nošenja). […]

Leave A Comment