U Zagrebu će se ove jeseni održati prva regionalna konferencija o nošenju beba u nosiljkama. Dvadeset prvog oktobra će se na jednom mestu naći stručnjaci i edukatori iz domena nošenja, ali i stručnjaci s područja rasta i razvoja dece. Tema je uticaj nošenja na psihofizički razvoj dece, a posetioci će imati prilike ne samo da dobiju savete o pravilnom nošenju dece i korišćenju nosiljki i marama, već i da isprobaju različite tipove nosiljki.

Udruženje građana i građanki RODA zauzima se za dostojanstvenu trudnoću, roditeljstvo i detinjstvo u Hrvatskoj. Osnovana je 2001. godine, a deluje kroz razvijenu mrežu projekata i aktivnosti uz pomoć preko 250 volontera širom Hrvatske. Skoro od samog osnivanja Roda se zalaže za promovisanje i edukaciju roditelja o dobrobiti nošenja dece u nosiljkama.

Na konferenciji će biti predstavljen i najnoviji projekat Rode: “Rodina knjižnica nosiljki” (od sling library, eng., prim. aut.).

Nošenje je najbolji način da deca započnu život

Iako je nošenje dece prisutno kroz vreme i prostore, ozbiljnija istraživanja se sprovode tek pedesetak godina unazad, a rezultati redom potvrđuju dobrobiti nošenja.

Studije su otkrile da je društveni, emocionalni i fizički razvoj dece pod značajnim uticajem ranog susreta s kretanjem i ljudskim dodirom. Deca nošena u prvim mesecima života na telu osobe koja brine o njima pokazala su značajan napredak u povezanosti i emotivnom zdravlju u odnosu na decu koja nisu nošena u bliskom kontaktu s odraslom osobom.

Roditelji i staratelji prirodno nastoje da omoguće detetu najbolji mogući početak života. Nošenje je najprirodniji način da detetu pruže zaštićeno, ali okruženje sa dovoljno podsticaja za njegov razvoj.

RODA svojom konferencijom o nošenju želi da doprinese podsticanju ove prakse koja nosi brojne dobrobiti kako za decu, tako i za odnos koji razvijaju sa svojim odraslim starateljima.

rodin zamotuljak konferencija o nošenju

 

Foto-konkurs: Osvojite Ergobaby nosiljku

Kako bi obeležili održavanje Prve Rodine konferencije o nošenju dece, te otvaranje Rodine knjižnice nosiljki, organizatori pozivaju zainteresovane na učesvovanje u foto-konkursu.

Pokažite fotografijama kako nosite decu u nosiljkama bilo kog tipa (marama, ring sling, mekana strukturirana nosiljka/kengur, mei tai…) na različitim mestima i različitim situacijama. Ne morate se ograničavati na situacije kad roditelji nose decu. Slike deki i baka, ujaka, tetki, starije braće i sestara… svi su dobrodošli! Posebno su poželjne slike netradicionalnih porodica.

  1. Glavna nagrada: Nosiljka Ergobaby Original Adapt, siva (jedna nagrada) i jedna kotizacija za Rodinu prvu konferenciju o nošenju djece
  2. Druga nagrada: Ergobaby kišna zaštita (jedna nagrada)
  3. Treća nagrada: Ergobaby jastučići za grickanje, krem
  4. Četvrta nagrada: besplatna kotizacija za Prvu Rodinu konferenciju o nošenju djece „Rodin zamotuljak” (tri nagrade)
  5. Peta nagrada: jedan Rodin proizvod (tri nagrade)

Detalje o konkursu (uslove, trajanje i regiju koju pokriva) pogledajte na web stranici konferencije.

Više informacija o prvoj regionalnoj konferenciji o nošenju:

Prijava na konferenciju