Pun naziv marame: Didymos Jan
Sastav: 100% organski pamuk

Veličina: 6 (oko 4,7 m)
Gustina tkanja: 200 g/m²
Vrsta tkanja: cross twill – (ukršteni) keper
Visina, težina deteta: oko 80 cm, oko 10 ok

Moj prvi susret sa tkanim maramama nije mogao biti bolji: Didymos, jedan od najpoznatijih svetskih brendova tkanih marama, poreklom iz Nemačke. Erika Hoffmann je osnovala Didymos davne 1972. godine, a više o njihovoj istoriji možete pročitati na zvaničnoj stranici.

Takođe, još jedna odlična, a sasvim slučajna, stvar bila je to da sam prvi susret imala sa polovnom, već korišćenom maramom. Tada mi se to činilo kao odličan način da isprobam što više toga, a da ne bankrotiram (doduše, i sad isto mislim :), a ono što nisam znala jeste da je za apsolutne početnike uvek bolje da im prva marama bude neka koja je već razrađena.

Ovaj Jan nije bio skroz slomljen, bio mi je ipak pomalo grub – iako gustina tkanja to ne govori, jer 200 g/m² važi za tanje marame, pogodne za manje bebe, sa ne toliko potpore za težu decu.

didymos-jan-wrap

Profesionalna fotografija Didymos Jan marame, na izdvojenom delu vidite kako izgleda tkanje

[box type=”info” width=”100%” ]Međutim, kako ću to usput saznati, Didy (kako ga od milošte zovu obožavateljke širom sveta) je poznat po tome da im od modela do modela marame zavisi i vrsta tkanja, a kako je ovo bio jedan robusni ukršteni keper (Die Köperbindung, nem.; Twill, eng.) ništa drugo i nisam mogla očekivati.[/box]

Kako se ponaša pri motanju?

didymos-jan-nosi-me-2

Nosila sam je sa zadovoljstvom svaki dan dobrih mesec dana, što za šetnje, što za uspavljivanja, i bila zaista oduševljena lakoćom kojom kao apsolutni početnik i neiskusna mama nosačica uspevam da i u hodu, u sred centra grada, svežem četri i po metra ne tako lakog materijala oko sebe i ubacim trčećeg jednogodišnjaka u nju.

Osvajamo Ljubljanu uz pomoć Didyja

Osvajamo Ljubljanu uz pomoć Didyja

Isprobala sam je u nekoliko različitih vezova, ali sam najčešće koristila tzv. Front cross carry (FCC), ukršteni vez za nošenje napred (jedan od načina na koji se FCC može motati pogledajte OVDE), jer sam vrlo brzo shvatila da mi je za mog aktivnog jednogodišnjaka to idealan način glede brzine vezivanja i montiranja, ali i potpore za njegovih tada oko 11 kg.

Didymos uputstva koja dolaze sa maramama su dovoljno detaljna da ćete vrlo brzo shvatiti šta se traži od vas, odnosno, kako da pravilno svežete maramu. Govorim vam iz svog iskustva: meni je to bio prvi put da vezujem maramu na sebe, a nisam uopšte imala potrebe da koristim video uputstva. Što, naravno, ne znači da ni vi ne smete da ih koristite, ili ne bi trebalo – naprotiv!

didymos-jan-nosi-me-1

S obzirom na to da u ovom periodu nošenja nisam mislila da će mi ikad zatrebati “fotke u akciji”, ovo je jedina iz bliza koju imam, a da može poslužiti u svrhe ovog teksta

Kome je namenjena? (Gustina tkanja)

Kao što rekoh, zbog vrste tkanja čak i tih slabih 200 grama po metru kvadratnom može da bez problema nosi i težu decu, što ne znači da nije dobra za manje bebe i novorođenčad. Ukoliko želite jednu maramu zauvek, Didy Jan bi to bez problema mogla biti.

didymos-jan-nosi-me-3

Pod prstima se jasno osetilo da je marama korišćena, ali su boje i dalje postojane, mada sam zaista imala problem da ih lepo “uhvatim” običnom kamerom telefona

Naše fotografije sa Didymos maramama možete pogledati na Instagramu pod #nosimedidymos.