Prvi susret sa Ergobaby nosiljkom imala sam upravo sa lažnom – a da nisam bila sigurna u to sve dok je nisam uporedila sa originalom. Kopija je toliko dobro napravljena da ako zaista ne znate šta je potrebno da gledate, ne možete biti sigurni da li je original ili je u pitanju tzv. Fergo (igra reči, eng. fake – lažno + Ergo).

Imala sam ograničeno vreme sa nosiljkama, i fotografije su napravljene pod veštačkim osvetljenjem, ali verujem da vam mogu pomoći, uz opise i usmeravanje na detalje kojima je potrebno posvetiti pažnju.

Tek kad postavite Ergo i Fergo jedan pored drugog, razlike postaju zaista vidljive.

Slika 1 pokazuje Fergo preko original nosiljke, i prvo što upada u oči je odstupanje boja – koje nije prosto “isprana je nosiljka”, već je nijansa sive potpuno drugačija, kao i dimenzije nosiljke. Pojas Ferga je uži, i ne baš ravno iskrojen.

Slika 1 - Fergo nosiljka postavljena na Ergobaby original

Slika 1 – Fergo nosiljka postavljena na Ergobaby original

Kada sam se za Fergo raspitivala da li je original, prvo što su mi savetovali upućeniji je da potražim logotip na unutrašnjoj strani kapuljače. Fergo ga nema, originalna nosiljka ga ima – međutim, stariji modeli Ergobaby original nosiljki takođe nemaju logotip, pa vam ovo ne mora biti tačan pokazatelj da li je nosiljka original ili nije. Međutim, boje su ponovo te koje jasno prave razliku između originala i kopije.

Slika 2 - Ergobaby original sa leve strane, sa logotipom na unutrašnjoj strani kapuljače. Fergo, na desnoj strani, bez logotipa

Slika 2 – Ergobaby original sa leve strane, sa logotipom na unutrašnjoj strani kapuljače. Fergo, na desnoj strani, bez logotipa

Kada su u pitanju detalji poput kopči (Slika 3) i zatvarača – rajsferšlusa (Slika 4) odstupanja su neznatna. Međutim, na pojasu se vidi da je sigurnosna guma šira kod originala i da je drugačije pozicionirana.

Slika 3 - Kopče na pojasu nosiljke, iza je Ergobaby original, ispred je Fergo

Slika 3 – Kopče na pojasu nosiljke, iza je Ergobaby original, ispred je Fergo

Slika 4 - Logotip na oba zatvarača je identičan; nešto manjih dimenzija je zatvarač na Fergu

Slika 4 – Logotip na oba zatvarača je identičan; nešto manjih dimenzija je zatvarač na Fergu

Moram da priznam da su šavovi na Fergu bili zaista perfektni. Na nekoliko mesta na internetu sam nailazila primedbe da se po šavovima može odmah “provaliti” da je u pitanju Fergo, međutim, ovaj koji sam ja imala u rukama je definitivno šio neko ko odlično zna svoj posao. Što se tiče kvaliteta punjenja naramenica, svakako da prednost ide originalnoj nosiljci, ali to je valjda očekivano.

Slika 5 - Gornji deo nosiljki; tamnija je Ergobaby original, svetlija (nosiljka koja je ispred) je Fergo

Slika 5 – Gornji deo nosiljki; tamnija je Ergobaby original, svetlija (nosiljka koja je ispred) je Fergo

Unutrašnja strana pojasa (Slika 6) pokazuje jasnu razliku, ali samo ona ne može biti pokazatelj da li je nosiljka original ili nije. Doduše, pogrešno slovo na upozorenju na Fergu može biti indikator da je nosiljka kopija.

Slika 6 - Gornja nosiljka je Fergo; donja nosiljka je original

Slika 6 – Gornja nosiljka je Fergo; donja nosiljka je original; na originalnoj nosiljci se serijski broj nalazi na pojasu (najmanja etiketa, skroz na desnoj strani)

Savet da pogledate serijski broj na unutrašnjoj strani džepa (Slika 7) i nije neki, odnosno, neće vam ništa otkriti. Fergo je imao etiketu sa serijskim brojem upravo na tom mestu, ali – originalni nije, već na pojasu (mislim da je ovo od skoro promenjeno).

ergobaby original galaxy grey vs fergo serial number

Slika 7 – Fergo je imao etiketu sa serijskim brojem na prednjem džepu nosiljke

Još jedan detalj koji se razlikuje: veličina džepa. Fergo ima nešto manji džep.

Slika 8 - Jasna razlika imeđu boja i dizajna Ergobaby original (ispod) i Fergo (iznad)

Slika 8 – Jasna razlika imeđu boja i veličine džepa Ergobaby original (ispod) i Fergo (iznad)

Za kraj, donosim još par fotografija Fergo nosiljke, kako biste bolje videli kako izgleda, i mogli da proverite – uporedite sa eventualnom polovnom koju budete kupovali. Imajte na umu i ovo: fotografije i detalji iznešeni ovde važe jedino za ovaj model nosiljke – Galaxy grey, koji se najčešće i pojavljuje u prodaji kao Fergo. Detalje na drugim nosiljkama možete upoređivati sa ovim, ali to ne može biti garancija da li je ili nije nosiljka original.

Često pitanje je: Zašto je uopšte važno da li je nosiljka original ili nije? (uz dodatni komentar Ionako se sve danas pravi u Kini). Tačno je da se (skoro) sve danas pravi u Kini, međutim, nije isto da li je u pitanju zvanična fabrika, ili nepoznata fabrika. Originalne nosiljke moraju proći testove opterećenja, pravljene su od testiranih materijala koji su bojeni testiranim bojama.

Za lažne nosiljke niko ne odgovara – ona može biti loše sašivena, kopče mogu pući i tako dovesti bebu u opasnost, boje koje su korišćene mogu biti prepune olova ili drugih teških metala i opasnih supstanci – ko bi i zašto želeo da rizikuje zdravlje svog deteta?!

Uvek je bolje da kupite nosiljku ili maramu proverenih proizvođača, bilo polovnu ili novu, nego nešto što ne znate ni ko je, ni kako a ni u kojim uslovima pravio. Za polovne nosiljke i marame u Srbiji pridružite se Facebook grupi za prodaju.

Za dodatno čitanje: Ergobaby o lažnim nosiljkama (engleski jezik)