U ovom tekstu o terminologiji u svetu bebonošenja biće objašnjeno koje vrste i načini tkanja postoje. Da biste nosili svoje bebe i decu, nije uopšte neophodno da znate sve ovo. Međutim, teorijski deo o tkanju pomoći će vam da bolje razumete svet tkanih marama.

Tri su osnovne grupe kako možemo kategorizovati marame:

  • Tkana (eng. Woven wrap; nem. Babytragetuch, Tragetuch) 
  • Elastična (eng. Stretchy wrap; nem. Elastische Tragetuch)
  • Hibridna (eng., nem. Hybrid) 

Najjednostavnije objašnjeno, ako bismo uporedili sa svakodnevnim predmetima:

  • tkana marama je stolnjak,
  • elastična marama je rastegljiva traka za kosu, a
  • hibridna je nerastegljiva majica.

Šta je tkanje?

Tkanje je najpoznatija tehnika proizvodnje tekstila. To je tehnološki proces izrade tkanina uzajamnim preplitanjem (pod pravim uglom) od najmanje dva sistema niti, od kojih jedan ide uzduž tkanine (osnova; eng. Warp, nem. Die Kettfaden), a drugi po širini tkanine (potka; eng. Weft, nem. Die Schussfaden).

Ilustracija pokazuje osnovno tkanje (eng. plain weave): osnova je prikazana u dve boje (žute i crvene žice), a potka je ova tamno ljubičasta žica. Potka prolazi između zeva, razmaka između podignutih i spuštenih žica osnove.

diagram-weaving-principle

Izvor: visualdictionaryonline.com

Za osnovu se zbog svojih karakteristika (jako i izdržljivo) najčešće uzima končano predivo. U tkanju marama različitog sastava to je gotovo uvek materijal koji je čvršći (pamuk, lan, konoplja, svila itd.). Za potku se mogu birati i osetljiviji materijali. U posebnom tekstu obrađen je sastav tkanih marama, preporučujem ga za dodatno čitanje o karakteristikama.

Forme tkanja

Prepletaji čine konstrukciju tkanine tj. predstavljaju način ukrštanja osnove i potke ( njihov međusobni položaj u tkanini ) i određuju konstrukciju tkanog materijala.

Prema načinu i zakonitostima tkanja (prema prepletanju osnove i potke) razlikujemo vrste tkanina. Gledano na prepletaje, postoje tri osnovne vrste tkanina:

  • platno (eng. plain weaving, nem. Leinwandbindung),
  • keper (eng. twill, nem. Köperbindung, Köper) i
  • saten, ili atlas (eng./nem. satin).
basic weaves visual dictionary

Osnovne vrste tkanja: keper (ljubičasta potka), platno (crvena potka), saten (zelena potka)

Platno je takvo tkanje gde svaka potka prelazi preko svake osnove, nema preskakanja (vidi ilustraciju iznad). Lice i naličje ovakve tkanine su jednaki.

Keper se tka tako što se potka provlači preko najmanje dve osnove. Razlika u broju je razlika u vrsti kepernog tkanja. Tako dobijamo na primer riblju kost (eng. herringbone, nem. Fischgratmuster), ili dijamantsko tkanje (eng. / nem. diamond).

Popularne farmericetraperice, kavbojke ili kako god već da zovete džins (eng. jeans) pantalone napravljene su od materijala koji je tkan kepernim denim tkanjem.

Saten karakteriše sjajna i nežna prednja strana, te bezlična(mat) poleđina. Viđate ga na sportskim dresovima, finom donjem vešu, svečanoj garderobi. Verovatno je i vaša posteljina tkana upravo ovom vrstom tkanja.

 

Postoji i gotovo bezbroj varijacija, koje se postižu upotrebom posebnih razboja i dodataka za razboje. Pored navedene osnovne grupe, tako postoje i izvedeni prepletaji (rips, panama, pojačani, višestruki, lomljeni, oduzeti, mrežasti, senčeni keper), kombinovani, žakar (o njemu opširnije u daljem tekstu), te složeni prepletaji.

Razboj (eng. loom, nem. Webstuhl) je sprava koja služi za tkanje. Smatra se jednim od najvažnijih izuma u istoriji razvoja čovečanstva.

O istorijatu tkanja preporučujem da pročitate veoma zanimljiv tekst na Wikipediji (srpski jezik).

Ručno tkane marame: unikatna umetnička dela

Pre nego što je industrijska revolucija omogućila velike mašinske razboje, tkanje se obavljalo ručno. Ručni razboji i danas postoje i koriste se širom sveta. Ne samo u malim manufakturama i zabačenim seoskim domaćinstvima, već su deo visoke mode i smatraju se prestižom.

Marame tkane na ručnim razbojima (eng. handwoven wraps, handwovens) su izuzetno skupe, i vrlo cenjene u svetu maramašenja. Ako ste se pitali zbog čega, odgovor vam može dati ovaj video snimak :)

Tkanje započinje snovanjem osnove, što je veoma zahtevan pripremni postupak. Od velike je važnosti da su sve niti osnove jednako zategnute na ram osnove, koji na sve četiri strane ima klinove uz pomoću kojih se raspoređuju i zatežu niti.

Ručno tkane marame se smatraju posebnim prestižom, jer retko ko može da ih priušti. No, važnije od cene jeste ljubav utkana u njih, jer ovaj posao danas malo ko radi.

Vrste tkanja marama za nošenje

Marame za nošenje dece su tkane ili kao platno ili, mnogo češće, kepernim tkanjem.

Postoji nekoliko dobrih razloga zašto je keperno tkanje popularno pri izradi tkanih marama. Izdržljivije je od platnenog, manje se gužvaglatko je više nego platneno i ima bolji pad (“lepše pada”, znate ono kad obučete haljinu, a ona stoji “kao salivena”).

Takođe, za razliku od običnog tkanja, keper ima dve strane: lice, prednju stranu koja ima izraženije prelaze, i naličje, zadnju stranu tkanine.

Keper imа veću otpornost nа kidаnje nego obično tkаnje, jer imа mаnje prepletaja prediva po jedinici površine, ali i veću masu i debljinu. Mаnje prepletaja kod kepera omogućаvаju predivu veći stepen unutrаšnje mobilnosti. Zbog toga je tkanina mekša, savitljivija, izdržljivija i manje se gužva – sve ono što je za jednu tkanu maramu od izuzetnog značaja.

Primeri (lepote :) različitih vrsta tkanja marama

“Riblja kost”, ručno tkana marama od vune (AVOCA Handweavers)

Herringbone Woven Wrap Red AVOCA Handweavers

Ručno tkana Girasol marama, dijamantsko tkanje, 100% pamuk

Girasol stripe Light Rainbow Diamond Weave Wrap

Ručno tkana Cloud Cotton marama (tehnika izlomljenog kepera), 50% pamuk, 50% konoplja

cotton cloud ring sling handwoven

Tehnike: Obično i žakarno / žakardno tkanje

Sve dok francuz Žozef Žakar (Joseph Marie Jacquard) nije osmislio tzv. Žakarni dodatak, tkanje komplikovanih uzoraka je bilo veoma zahtevno i posledično izuzetno skupo. Njegovo unapređivanje razboja uz pomoć usavršenih bušenih kartica napravilo je revoluciju u svetu tkanja.

U ovom zanimljivom video snimku muzeja “Victoria and Albert” prikazana je razlika između običnog i Žakarovog razboja:

Ukoliko marama koju gledate ima šare, ornamente, likove i slično, budite sigurni da je rađena uz pomoć žakarnog razboja. Kao primer ćemo uzeti dve Didymos marame (fotografije su preuzete sa zvanične web stranice):

I bez napomene, jasno je koja je marama tkana uz pomož žakarnog razboja, a koja na “običnom”. Sigurna sam da ćete od sada drugačije gledati na dezene, zar ne? :)

Razlika u nazivu žakardno i žakarno je od različite transkripcije prezimena.

Umesto zaključka

Bilo kojom tehnikom da je marama tkana, jedino što se zaista računa jeste da li ona ispunjava vaše potrebe. Nije bitno da li je poznati brend, i vrlo ograničena serija ili je nasleđena “budžet” marama. Ukoliko vam je udobna, ako vam pomaže da imate slobodne ruke, da ste u zagrljaju sa svojom decom – njena misija je ispunjena.

Za dodatne informacije o pojmovima koji se koriste u babywearing svetu pogledajte i tekstove o delovima marame kao i veličinama tkanih marama.