…mnogo lakše nego s kolicima :) Nošenje bebe i vožnja gradskim autobusom su nekima od nas svakodnevna aktivnost. Posebno roditeljima i starateljima s više dece, gde se svaka slobodna ruka računa kao super moć. Otići do i od vrtića, gradskog parka, u shopping ili običnu šetnju nekim drugim delovima grada mnogo je lakše kad je beba u nosiljci, nego u dečijim kolicima.

Činjenica: autobusi ne vole (dečija) kolica

Svako ko je makar jednom morao da se u špicu provoza javnim prevozom s bebom u kolicima zna da koliko je to zahtevna misija. Nema mesta ni za vas, o kolicima da ne govorimo, smetate svima i svi vama – ako imate još neko dete, to je napredni nivo vožnje. :) Šalu na stranu (ili ne), bebeća kolica su zaista nepraktična za skoro sve druge aktivnosti osim lagane šetnje.

Od brojnih mama, tata i staratelja uopšte u inostranstvu sam čula da koriste nosiljke prilikom vožnje i za veću decu koja imaju teškoće sa kretanjem . Dete stave u nosiljku, kolica sklope, odvozaju se gde žele, izađu iz autobusa, prebace dete u kolica i nastave dalje.

Sedeti ili stojati? Na kom mestu i kako?

Najsigurnije mesto za vožnju drumskim saobraćajem je ono koje je okrenuto u suprotnom smeru od smera vožnje. Postoji dobar razlog zbog kojeg se preporučuje da dete ispod minimum dve (idealno: četiri) godine sedi isključivo okrenuto unazad. Razlog je opisan u nekoliko zakona fizike, a možete ga pogledati u snimku OVDE. Ako ste pogledali, jasno vam je: svi putnici, sedeći i stojeći, poleteli su unapred prilikom naglog kočenja. U najblažem slučaju, prošli su s nekoliko modrica, oni s manje sreće i sa naprsnućima kostiju. Devojka koja je sedela okrenuta unazad se samo “zalepila” za svoje sedište i osim šoka i pretrpljenog straha nema drugih posledica.

Zamislite sad tu situaciju, a da ljudi imaju nosiljke s bebama na sebi. Jasno je gde bi trebalo da se zaputite naredni put kad uđete u bus, ne?

Ukoliko imate bebu ili dete u nosiljci i vozite se gradskim prevozom, gledajte da sednete u smeru obrnutom od smera kretanja. Druga opcija je da stojite u delu predviđenom za kolica, takođe obrnuti u smeru suprotnom od vožnje.

Koja mesta se smatraju bezbedn(ij)im za sedenje u autobusu?

Prenosim i ilustraciju sa stranice Brightside.me, gde se navodi da se prednji i zadnji deo smatraju najmanje bezbednim zbog čeonog sudara. Isto je i sa sedištima tik uz prozor sa leve strane (u delovima sveta gde se vozi desnom stranom).

city bus safe seats

Crvenom bojom označena su najopasnija mesta, svetlo plavom neutralna, a zelenom najbezbednija

Imajte na umu da je ovo samo statistika, brojke koje pokazuju verovatnoću da se nešto dogodi. Nikako ne znači da vam se zasigurno ništa neće desiti ako sedite na “zelenim” sedištima. Samo da su statistički veće šanse da budete bezbedni, jer su ta mesta brojčano manje stradala u nesrećama.

Prilikom procene za svaku pojedinačnu situaciju, vodite se zdravim razumom. Zbog drugih okolnosti desiće se da ćete morati izabrati mesto koje inače ne biste. Ne mislim samo na prazna/popunjena mesta. Ukoliko, recimo, vodite i dete koje hoda pored vas, bilo koje sedište je bezbednije od stajanja.

Napomena

Ove preporuke važe isključivo za nošenje bebe ili deteta u javnom prevozu, konketno autobusima, trolejbusima i tramvajima. Što se dužeg putovanja autobusom tiče, najradije bih u takvim autobusima videla bebu u svom auto sedištu, odnosno “jajetu”.

U putničkom automobilu bebi i detetu je mesto isključivo u auto sedištu koje odgovara njihovoj dobi! Ne nosite bebe i decu u nosiljkama u automobilu, jer će u slučaju nezgode oni postati vaš vazdušni jastuk!

Tačno je, isti rizik postoji i pri korišćenju drugih prevoznih sredstava, ali se (ponovo: statistički) vožnja autobusom smatra i do 60 puta bezbednijom od vožnje automobilom.

Naravno, i za nošenje u prevozu kao i svako drugo važe osnovna pravila bezbednog nošenja: da je nosiljka tehnički ispravna (kopče su ispravne, materijal nema poderotine, šavovi su u redu), da bebu možete poljubiti u glavu (nije prenisko), da sve vreme vidite bebino lice, da beba ima otvoren disajni put (dotok svežeg vazduha).