Kada se govori o debljini tkanih marama, obavezno se spominje i gustina tkanja, označena kao GSM (ili gsm, ili g/m2. Skraćenica dolazi iz engleskog jezika: grams per square meter, odnosno grama po kvadratnom metru. Dakle, reč je o tome koliko grama materijala se nalazi u datom kvadratnom metru marame.

Retko, ali može se desiti da naiđete i na oznaku OZ (može biti napisano i kao oz/yd2), što je oznaka za uncu (po kvadratnom jardu). Da biste pretvorili OZ u GSM, pomnožite sa 33,906.

Primer:
OZ = 10
GSM = OZ x 33,906 = 10 x 33.906 = 339,06 g/m2

Kako delimo marame po gustini tkanja?

Na debele i tanke :) Ne, ozbiljno, kako ih delimo? Ozbiljno: na debele i tanke :)

Marame ispod 180 gsm su veoma tanke (gazene marame, iliti marame od gaze), marame preko 300 gsm su veoma debele.

Neka opšteusvojena skala bi bila sledeća:

do 180 gsm – veoma tanke marame
180 – 220 gsm – tanke marame
220 – 260 gsm – srednje debljine
260 – 300 gsm – debele marame
iznad 300 gsm – veoma debele marame

Uobičajena prosečna gustina marame od pamuka jeste negde oko sredine, 240 – 280 gsm.

Da biste bolje razumeli ove brojke, posmatrajte ovako: letnje pamučne majice se kreću oko 150 – 180 gsm, dok su debeli zimski duksevi između 300 i 400 gsm.

Koja gustina tkanja je najbolja?

Zavisi za šta vam je potrebna :) Ali ne samo to: zavisi i o kom materijalu, ili njihovoj kombinaciji (eng. blend) pričamo. Ukoliko ste pročitali tekst o svojstvima različitih materijala od kojih se prave marame, znate da se vlakno lana razlikuje od vlakna pamuka. Lan je tvrđi, te samim time nije neophodno birati veću gustinu tkanja kako biste dobili bolju potporu.

Kada kupujete tanju maramu, biraćete svoju osnovnu veličinu (eng. base size) ili veću, kako biste imali dovoljno materijala za duple prelaze i bolju potporu. Deblje marame možete bez straha uzimati u veličinama -1 ili čak -2 od vaše osnovne veličine. U posebnom tekstu objašnjeno je detaljnije o osnovnoj i veličinama marame uopšte.

Na fotografiji ispod vidite primer dve marame iste veličine (4), ali različite gustine tkanja. Gornja (tamno plava) marama je Rowan Bay Wildwood, sastava tasar svila (eng. tussah / tussar silk) 50% i 50% pamuk. Ispod nje je Didymos Gold Flames, čiji je sastav takođe svila i pamuk, ali drugačijeg odnosa: 60 prema 40 u korist pamuka.

Wildwood ima gustinu tkanja 250 gsm, dok je Gold Flames samo 200 gsm. Razlika je i vizuelno vrlo očita, ne?

rowan bay wildwood didymos gold flames tussah silk

Gore: Rowan Bay Wildwood; dole: Didymos Gold Flames

Da li su deblje marame kvalitetnije?

Deblje marame su po pravilu skuplje, jer sadrže više sirovine. Da bi se tkalo gušće, potrebno je iskoristiti veću količinu sirovine, logično. No, samim time što koristimo nečeg više ne mora nužno značiti da ćemo ga dobro iskoristiti. Način tkanja utiče na karakteristike marame jednako kao i gustina. U linkovanom tekstu objašnjeno je koje su osnovne vrste tkanja, kao i njihove karakteristike.

Za koju gramažu se odlučiti?

Univerzalan savet bi mogao biti:

Tanke marame su poželjnije za novorođenčad, dok deblje biramo kada nosimo težu decu.

Ako birate jednu maramu za ceo period nošenja preporuke su da to bude 100% pamuk srednje gustine (najmanje 230 gsm).