Razmišljate da počnete sa korišćenjem nosiljke ili marame (ili ste na samom početku), a dobronamernih saveta nikad više. Svi imaju mišljenje, svaka rođaka, prijatelj, komšija smatra da zna sve o nošenju i želi da vam pomogne da se spasite ove “bezvezne navike”. Hajde da razbijemo mitove, jedan po jedan:

Razmazićeš bebu

Beba ne može biti razmažena. Razmaženost zahteva određene mentalne sposobnosti koje beba sigurno nema sve dok ne napuni barem 2 godine. Manipulacija se uči tek negde nakon 3., pa i 4. rođendana.

Tačno je: ako ih ne uzimate kad god zaplaču, oni će prestati da plaču. Ali razlog zbog kojeg prestaju da plaču nije to što “nisu razmaženi”, već zato što ste ih naučili da se ne odazivate na njihove potrebe i da ne vredi da vas dozivaju, jer nećete doći (tužno objašnjenje ovoga naći ćete u priči o bebama u rumunskom sirotištu). Nisam baš sigurna da je to prava stvar koju treba da nauči par nedelja ili meseci stara beba.

limas baby sleepy

Nošene bebe dokazano manje plaču ;)

Nikada neće naučiti da hoda ako ga stalno nosiš

Prvo i pre svega: suprotno uvreženom mišljenju, roditelji i staratelji koji koriste nosiljke ili marame ne nose decu 24 časa dnevno svih sedam dana u nedelji. Možda po fotografijama na društvenim mrežama ne deluje tako, ali i naša deca provode provode određeno vreme “izvan” nosiljki.

Što su bebe starije, to im se potrebe menjaju. Prvih 2-3 meseca im je potrebno samo da su site, suve i mažene (nošene). Nakon toga budne su sve duže, i ne žele baš da se non-stop nose.

Ne postoje dokazi da nošenje usporava prohodavanje, upravo suprotno! Studije su pokazale da su bebe koje su bile nošene brže dostizale razvojne ciljeve (okretanje, puzanje, prohodavanje) od beba koje nisu (Wrapsody baby).

Nema potrebe nositi dete koje hoda

Tačno: ne postoji niti jedan jedini razlog zbog kojeg bi trebalo nositi dete koje hoda. Ali onda kad se umori, slobodno ga ponesite :)

Nebitno je kada beba prohoda – da li pre prvog rođendana ili tek sa godinu i po dana, ali pre drugog rođendana ne računajte na neke duže šetnje. Barem ne ukoliko želite pravolinijske šetnje, ili bez zastajkivanja, mirisanja cveća, skakanja po barama itd.

karaush back full

I “velike” bebe se umore od hodanja, pa ih ponesete u naručju – a što biste, kad možete na primer u marami s obručima? :)

Upropastićeš svoja leđa

Pravilno nameštena nosiljka, odnosno zavezana marama, i vaš pravilan stav – položaj prilikom nošenja pomoći će da osetite tek 1/3 detetove težine.

Više štete po vaša leđa ima nošenje deteta na ruke.

Babywearing Alignment Comparison jessie mundell

Slika levo: NEPRAVILAN POLOŽAJ. Slika desno: PRAVILAN POLOŽAJ

Kolica podstiču samostalnost

Ne postoji nikakav dokaz da je ovo tačno, ali postoji hrpa istraživanja koja je pokazala da su nošena deca samostalnija i sigurnija u sebe, a kao posledica toga da je na njihove potrebe (ne želje, nego potrebe!) odgovoreno pravovremeno i na odgovarajući način.

Nošenje je novotarija i izmišljotina modernih mama

Zapravo: gledano u istoriju čovekovog razvoja, kolica su novotarija – koristimo ih jedva 200 godina, a nosimo se još od pre prvih civilizacija.

U pojedinim delovima sveta deca se i dalje svakodnevno nose. “Moderni Zapad” je izmislio kolica, da bi ugodio aristokratiji.

zeitgeist baby carrier argus vicuna

Usput, i ovo: ako ste eltista i mislite da je nošenje “samo za siromašne” – ova nosiljka košta 7.400 evra (sedam hiljada četiri stotine) ;) – Artipoppe ARGUS VICUÑA

Nosiljke i marame nisu bezbedne za manje bebe

Ukoliko je ispravna i pravilno nameštena, a beba se nosi u preporučenim pozama, nosiljka/marama je potpuno bezbedna za bebu.

Ne preporučuje se nošenje beba u položaju kolevke upravo iz bezbednosnih razloga: pravilan položaj je zaista teško namestiti, a zabeležene su i smrti beba od posledica gušenja zbog nošenja u ležećem položaju.

Da li ste se vi sretali sa nekim negativnim komentarima okoline?
Imate li vi neke nedoumice u vezi sa nošenjem? Pitajte u komentaru na tekst

Naslovna fotografija: Wrapsody Baby