LocoLobo Click & Go je nosiljka proizvedena u Hrvatskojtestirana i sertifikovana u skladu sa EU standardom za meke struktuirane nosiljke, a materijali korišćeni u izradi nosiljke poseduju sertifikat OEKO-TEX® Standard 100.

Specifikacije
Tip nosiljke: meka strukturirana, sa kopčama
Veličina (standard, baby, toddler): univerzalna – jedna veličina
Visina panela: 40 cm
Širina panela: 40 cm
Panel podesiv po visini: Ne
Panel podesiv po širini: Ne
Kapuljača: Da (ne skida se)
Moguće poze: napred, na leđima, na boku

Preporučena visina/težina deteta

LocoLobo Click & Go je strukturirana meka nosiljka (eng. soft structured carrier – SSC). Nosivost joj je, prema specifikacijama proizvođača, od 4. meseca sa jastučićem* – umetkom za manje bebe (idealno, od 6. meseca) pa sve do 20 kg.

Širinom, LocoLobo nosiljka ide više prema takozvanim “toddler” nego “baby” nosiljkama. Prve su namenjene većoj deci, vrtićkog uzrasta, i širina panela im ide od 40 cm na više, dok su baby nosiljke namenjene manjim bebama, te im se i širina panela kreće oko 31-34 cm.

Kako je bebama u nosiljkama ovog tipa potreban jastučić sve dok im širina između kolena ne preraste nosiljku. Pre nekih 74 cm visine bebe sumnjam da može da se nosi bez jastučića, a verovatno sve do 80 cm, pa imajte to na umu prilikom kupovine.

Ovo takođe znači da ćete je sigurno nositi duže nego npr. Ergobaby Original (širina panela 31 cm), ili Bobu 4G (širina panela 34 cm). No, to znači i da ćete nošenje novorođenčeta morati započeti na neki drugi način. Ovo vam svakako od srca preporučujem, jer je bilo koja elastična, tkana ili ring sling marama bolja od i najbolje nosiljke za tek rođene bebe.

locolobo click n go jastucic 2 e1487190301291

Beba starosti 4 meseca, visine 64 cm u LocoLobo nosiljci sa jastučetom

Problem sa svim dodacima, jastučićima, umetcima i sličnim “pomagalima” je što postoji velika mogućnost da nešto ne namontirate kako treba. Za primer pogledajte fotografiju ispod: beba se nožicama odguruje od nosiljke, što nije preporučljivo; plus, deluje kao da sedi, što beba od 4 meseca sigurno ne bi trebalo da radi.

locolobo click n go jastucic 1 e1487190275856

Malo bolje centriranje, mama koja je blago poskočila držeći gornji deo panela nosiljke da bi beba bolje upala i problem je rešen, što se vidi na prethodnoj fotografiji. Za savete oko nosiljki, i zapravo bilo čega u vezi sa nošenjem, možete kontaktirati mene, ili neku savetnicu sa spiska savetnica za nošenje iz regiona – ili pitati u grupama, poput Nosiljke i marame za nošenje beba, te Nošenje djece (Babywearing).

Jedna stvar koju bih volela da naglasim je da nosiljke sa dodacima za manje bebe, bilo da su to jastučići ili gaćice i slično, uglavnom imaju jedan period nenosivosti. Beba bude previše velika za nošenje uz umetak/gaćice, a premala da bi išla bez. Koji je to period (i da li će ga vaša beba uopšte imati) teško je reći, ne samo za ovu nosiljku, već za bilo koju drugu. Mi smo imali taj problem sa Bobom 4g – dok, recimo, znam popriličan broj onih koji su istu tu nosiljku koristili od početka do kraja bez ikakvih problema. No, osećam se dužnom da vam pomenem i to.

*Jastučić za novorođenče se kupuje posebno, i košta 65 kuna (približno 9€).

Udobnost

Ovo je nosiljka izrađena prvenstveno imajući na umu one kojima više odgovara da prilikom nošenja deteta napred imaju naramenice koje se ukrštaju na leđima, kao što su naprimer Guslenok ili Karaush nosiljke.

Lično, ovo mi ne odgovara – što za vas ne mora da znači baš ništa :) Meni odgovarajući tip nosiljki s kopčama ima debele naramenice koje se nose paralelno na leđima, dok vaš može biti upravo ovaj. Štaviše, dosta njih kaže da im ukrštene naramenice bolje raspoređuju težinu deteta, a time se rukovodio i proizvođač.

Ovde nastaje moj problem, jer mi je nošenje deteta napred bilo komplikovano za izvesti, pošto mi je nemoguće da samostalno zakopčam sigurnosnu kopču koja drži dve naramenice. S obzirom na to da je ništa ne drži, ona slobodno kliza po naramenici. Ponavljam, nosiljka je pravljena sa idejom da se ta kopča zakopčava isključivo kada nosite dete na leđima, te imate obe ruke slobodne da je zakopčate.

Prilikom nošenja na leđima naramenice možete nositi ukršteno, ili paralelno – onako kako probanjem ustanovite da vam više odgovara. U poređenju sa drugim sličnim nosiljkama, posebno sa Karaush nosiljkom, nošenje na leđima mi je bilo mnogo udobnije.

Nošenje na boku ne praktikujem sa nosiljkama, jer mi je baš svaka koju sam isprobala neudobna – no, opet, to je samo moj utisak. Dosta roditelja koristi poprilično uspešno npr. Ergobaby Original za nošenje na boku, dok se ja sa njom nikako nisam snašla u te svrhe. Može biti da je samo stvar navike, jer je za mene nošenje na boku = ring sling.

locolobo click n go e1487191376851

Pogledajte na fotografiji gde mi se nalazi ruka koja ne drži telefon – da, u džepu! Odličan dodatak, ako mene pitate. Svako ko koristi bilo nosiljke bilo marame zna da mi nosači jednostavno uvek imamo potrebu da držimo jednu ruku na bebi – rekla bih da to nije toliko do sigurnosti, koliko do “šta sad da radim s rukama?” osećaja :) ovaj veliki džep na panelu je odlična stvar ne samo za pakovanje osnovnih sitnica (ipak, ne preterujte i birajte mekane stvari, a ne ključeve, jer su tu bebina leđa;) već vrlo dobro rešava gde-s-rukama problem.

Uz nosiljku dolaze i takozvane gricke – zaštita za naramenice od bebinih zubića. Ovo se u najvećem broju slučajeva kupuje posebno (koštaju od recimo 7-8€ na više), tako da se računa kao glas plus za LocoLobo nosiljku.

Takođe, još jedan dodatak koji je uračunat u cenu nosiljke je torbica koja ide na pojas nosiljke. Montiranje je jednostavno: provučete pojas kroz otvor na torbici i to je to, nema straha od otvaranja čička ili kopče i gubitka torbice sa stvarima.

locolobo click n go klokanica nosiljka

Održavanje

Kao i sve nosiljke sa kopčama, i LocoLobo traži nešto više pažnje prilikom pranja. Idealno je da je operete na ruke, sledeće optimalno je da se pere zakopčanih kopči, ubačena u jastučnicu (budite sigurni da ona ne pušta boju!) u mašini za veš na programu za osetljivo rublje (temperatura ne preko 40°C, broj obrtaja ne veći od 400, tzv. „ručno pranje“). Pri pranju nosiljki i marama nemojte koristiti praškaste deterdžente, već isključivo tečne, najbolje one za osetljivo rublje. Nikako ne koristiti omekšivač, niti izbeljivač!

Uvek čitajte preporuke proizvođača o održavanju, jer samo tako svojoj nosiljci pružate negu koju zaslužuje, i koja joj neće skratiti životni vek.

Nosiljka je dobijena na testiranje, kako bih isprobala funkcije i nošenje u njoj, te potom napisala svoje utiske. Iznešeno mišljenje i stavovi su lični, i nisu (niti mogu biti) plaćeni.