Nošenje beba (i dece) je odlična stvar, i sigurna sam da ćete se vrlo brzo i sami uveriti u to. Nošenje pre svega povezuje bebu i onog ko je nosi, bila to mama, tata, baka ili staratelj(ka). Nošenje vam donekle vraća život u vaše ruke – mame novorođenčadi znaju zašto. Ponovo dobijate obe ruke samo za sebe, i za svoju prvu jutarnju kafu (negde oko podne, iako ste budni od 6) ili brzinski doručak (nakon te kafe, negde oko 15h:).

Nošenje beba su izmislile moderne mame, internet je kriv za sve! Pogledajte na primer Afriku…

Šalu na stranu, potreba za nošenjem nije novotarija koju su izmislile moderne mame, nije ni nešto što traže samo razmažene bebe.

I da se odmah razumemo: razmažena beba ne postoji. Ne, zaista: beba ne može biti razmažena, može samo više ili manje tražiti bliskost, a to nema veze sa time da li ste je ili ne “naučili na ruke”.

Nismo počeli od skoro da nosimo decu, već smo prestali onda kad su nam ponudili kolica (kao zamenu za bliskost). Jednostavno je: plemstvu je bilo lakše da se tako prošetaju kroz narod, a narod je tu istu novotariju oberučke prihvatio, da bi imitirao plemstvo.

Postoji taj period u životu naše dece kada su jednostavno potpuno zavisna od nas. Potrebna im je pre svega blizina i sigurnost, i traže da su nam na rukama.

Postoji i onaj period kada uče da hodaju, pa se umore brzo i potreban im je predah, a ne žele više u kolica, žele da budu visoko i razgledaju sve(t) oko sebe sa naše visine.

Postoje i duge šetnje po prirodi i po kolicima nepristupačnim predelima, kada nije niti praktično, a često ni posebno bezbedno nositi ih samo u rukama. Postoje i bebe i dece sa posebim potrebama, ali oni zaslužuju poseban tekst, i obećavam da će ih ubrzo dobiti.

Ceo ovaj uvod napisala sam vama koji i dalje dobijate savete od okoline da je “naviknuti dete na ruke” nešto najgore što možete za njega uraditi (iako je istina upravo suprotna, o čemu više možete čitati u ovom tekstu), da bih vas malo opustila, i potvrdila vam ono što duboko u sebi i sami osećate: nošenje beba (i dece) je potrebno i njima isto koliko i vama.

Kada smo to razjasnili, možemo da se pozabavimo savetima za početnike:

1. Dobro se raspitajte pre kupovine (posebno prve)

Niti su sve nosiljke iste (i ne govorim tu samo o dezenima), niti svim roditeljima – starateljima odgovaraju iste nosiljke, niti su sve nosiljke za sva godišnja doba i za sve starosti beba/dece. Jesam li vas zbunila? Drago mi je, sad razumete zašto je ovo najvažnija stavka.

Idemo redom: nosiljke na tržištu nisu sve jednako dobre. I ne govorim o tome da li su “ispravne ili ne”, jer se podrazumeva da je sve što možete kupiti u prodavnicama bebi opreme moralo proći neke testove, te da su sve nosiljke na tržištu “ispravne”, ukoliko nisu pokidane kopče, puknuta tkanina, rasparan šav i slično.

Postoje nosiljke sa uskom bazom, one koje (nažalost) najčešće, i za male pare, možete kupiti u trgovinama, i koje će vam dobronamerni (i zaista to mislim: da, dobronamerni su) rođaci i prijatelji pokloniti za rođenje deteta. Njih, međutim, zbog nezadovoljavajuće potpore bebinoj kičmi, kukovima, kolenima, nogama radije ne preporučujemo za korišćenje.

Postoje i ergonomski optimalne nosiljke, koje drže bebu u ergonomski ispravnom položaju, i udobnije su za onog ko nosi, jer bolje raspoređuju težinu bebe.

Pravilan položaj bebe u nosiljci (marami) od rođenja do godinu dana (hvala, Milili Wraps&Slings na ustupljenim ilustracijama)

Pravilan položaj bebe u nosiljci (marami) od rođenja do godinu dana (hvala, Milili Wraps&Slings na ustupljenim ilustracijama)

Nosiljke i marame za zimu, nosiljke i marame za leto…?

Kakva je razlika u godišnjem dobu kada počinjemo s nošenjem i odabirom nosiljke/marame? U proleće, odgovaraće vam manje-više sve nosiljke i marame, kao i u jesen. Međutim, ukoliko nošenje započinjete u letnjem periodu, elastična marama nije baš dobar izbor, jer će zbog slojeva u kojima se vezuje biti pretoplo kako vama, tako i bebi (detaljnije u tekstu Nošenje beba u nosiljkama i maramama leti).

Takođe, ni nosiljke koje imaju velike umetke za manje bebe nisu dobar izbor, iz istog razloga – velike mogućnosti pretopljavanja (npr. Ergobaby Original, Ergobaby 360; Tula Standard). Taj umetak bi vam mogao praviti problem i ukoliko nošenje počinjete zimi: možete pasti u iskušenje da pretoplite bebu, jer je sâm umetak kao jedna dooobra, podebljana jakna.

Nisam fan nikakvih umetaka, to se zaista vidi, je l’ da? Biće da je Boba 4G uzrok tome – pročitajte naše iskustvo OVDE.

Marama od pamuka, lana ili konoplje?

Pri kupovini tkanih marama pažnju morate posvetiti izboru materijala od kojeg je napravljena. U posebnom tekstu možete detaljno čitati o vrstama materijala tkanih marama i njihovim svojstvima i održavanju.

Ukratko, s pamukom nikad nećete pogrešiti, lan vam je bolji za toplije vreme, konoplja za hladnije, vuna može biti za sve sezone, ali zahteva mnogo pažnje (dakle, ipak pročitajte tekst:).

Tržište tkanih marama je dovoljno široko da zaista ima "za nekog sve, za svakog po nešto"

Tržište tkanih marama je dovoljno široko da zaista ima “za nekog sve, za svakog po nešto”

U tekstu o vrstama materijala naći ćete i njihova svojsta, te objašnjenje da li su bolja za manje bebe ili težu decu. Ukratko, pravilo je sasvim logično: što je marama gušće tkana (deblja), to je potpora koju daje bolja, te je samim time bolje za nošenje teže dece.

Nosiljke sa umetkom za novorođenčad, ili nosiljke koje se podešavaju?

Kod nosiljki je nešto drugačije: postoje nosiljke koje idu od rođenja, pa tu imamo one čiji se panel sužava (kao npr. Isara, Fidella Fly Tai, Kokadi Flip, Ergobaby Adapt…) ili one koje imaju umetke – jastučiće (Boba 4g; Ergobaby Original, 360; Tula…).

Postoje nosiljke namenjene nošenju veće decetoddler, pa i preschooler – za njih je neophodno da dete dostigne određenu visinu i težinu.

Kao savetnica za nošenje, savetujem (apelujem, pa i molim) da ne kupujete veće nosiljke sve dok vam beba – dete već ne nosi propisanu minimalnu veličinu garderobe, jer se te nosiljke uglavnom ne mogu podešavati. Tula Toddler je npr. nepodesiva, Isara Toddler i Fidella Fusion mogu da se sužavaju, ali ne beskonačno – poštujte uputstva.

2. Sigurnost – bezbednost je na prvom mestu

Pre svakog nošenja, a posebno nakon pranja i dužeg stajanja marame ili nosiljke proverite da li je s njima sve u redu – da li je neka kopča oštećena, tkanina ili šav rasparan. Opšte je pravilo da svaka poderotina, ma koliko ona mala bila, uglavnom znači da ta nosiljka/marama nije više za upotrebu.

Proverite sa stručnijima i iskusnijima u svakom konkretnom slučaju, nemojte rizikovati ispadanje bebe.

Poštujte upustva za korišćenje svakog proizvođača, a posebno ono što ne preporučuju ili čak zabranjuju da se radi.

Beba mora imati obezbeđen dotok svežeg vazduha u svakom trenutku, ne postavljajte ih tako da dišu “u maramu”, pogotovo ne tek rođene bebe.

Budite oprezni ukoliko kuvate s bebom u nosiljci/marami, pogotovo ukoliko je nosite napred.

Nošenje u maramama/nosiljkama tokom vožnje bicikla, skejta, rolera, skijanja, klizanja, trčanja i sličnih aktivnosti nije dozvoljeno.

U automobilu je bebi (i detetu) mesto isključivo i samo u autosedištu – ni na 100m, ni na 1,5km ih ne ostavljajte u nosiljci/marami, jer će u slučaju sudara vaše dete biti vaš airbag (vazdušni jastuk). Ne izazivajte sudbinu. Ni na 100m, ni na 1km.

Više o sigurnosti možete pročitati u tekstu o najčešćim greškama prilikom nošenja.

Ukoliko koristite javni prevoz, pročitajte i tekst Nošenje beba u autobusu.

3. Određene šare su bolje za učenje vezivanja marama od drugih

Ako želite da što lakše naučite da vezujete tkane marame i ring sling, moj topli savet vam je da to započnete sa maramama koje su na linije – štrafte (još bolje ako su npr. dugine boje, ili na drugi način različito raspoređene boje).

Ovo posebno važi na ring sling, jer će vam pomoći da tačno vidite koji deo marame je potrebno zategnuti, koji ispraviti, koji deo se zgužvao, i slično.

Dugine boje, iz mog iskustva, najbolje pomažu učenju vezivanja i tkanih marama i ring slinga

Dugine boje, iz mog iskustva, najbolje pomažu učenju vezivanja i tkanih marama i ring slinga

4. Budite strpljivi. Budite strpljivi. Budite strpljivi

Bilo da nošenje počinjete prvi dan po rođenju deteta, ili sa njegovih godinu dana postoji mogućnost (zapravo, veoma velika) da se bebi neće odmah dopasti to što radite. Jednostavno je: vi ste nesigurni u sebe i u svoje sposobnosti, imate novi zadatak ispred sebe, i pogotovo ukoliko vam je prvo dete, pojma nemate šta da radite ni s njim, ni s nosiljkom/maramom :) i to je sasvim okej. Zaista jeste.

U redu je biti i zbunjen, i nesiguran. Srećom, rešivo je.

Dajte vremena na prvom mestu sebi, a onda i bebi. Vežbajte nekoliko puta, pa i dana, pre nego što počnete da stavljate bebu u nosiljku ili maramu. To je sasvim u redu. Ubacite plišanog medu, lutku, imajte nosiljku ili maramu neko vreme na sebi da steknete osećaj.

Kada ubacite bebu u nosiljku/maramu, nemojte stojati u mestu i čekati da beba oduševljeno zaspi. Velika je verovatnoća da se to neće baš odmah desiti. Prošetajte za početak malo po stanu, lagano plešite, ljuljajte se, sedite navelikoj lopti za vežbanje. Sve je bolje od statičnog mirovanja!

Ukoliko beba zaista negoduje, izvadite je i pokušajte drugi put. I opet, i opet, koliko je god puta potrebno da se naviknete i vi i ona.

Neke bebe vole da su site, naspavane i nahranjene pre nego što se ubace u nosiljku. Neke bebe ni u ludilu neće da se nose kada im se ne spava. Isprobajte nekoliko puta šta vašoj bebi najbolje odgovara. Savet plus: sačekajte da beba podrigne (barem jednom:) pre stavljanja u maramu/nosiljku :)

Niste ni bicikl naučili da vozite iz prve. Dajte sebi vremena da savladate i ovu veštinu ;)

Pročitajte još saveta o navikavanju bebe na nošenje u nosiljkama!

"Lako je ovim savetnicama, njihova deca su uvek mirna i sarađuju kad se nose" :)

“Lako je ovim savetnicama, njihova deca su uvek mirna i sarađuju kad se nose” – Ima dana kad ni naša deca ne sarađuju, bez brige ;) mi samo dobro biramo fotografije :))

5. Potražite pomoć iskusnijih, bez stida i bez straha

Ukoliko niste sigurni da je to što radite ispravno, ako ste dobili nosiljku i ne znate šta s njom, ukoliko vam vezivanje marame jednostavno ne ide – potražite pomoć onih koji znaju.

Moja srdačna preporuka je da kontaktirate savetnicu za nošenje. Mene možete (bez ikakvih obaveza, naravno) na mail, FB stranicu, Instagram. Kroz te kanale se možemo dogovoriti i za Viber ili Skype poziv. Možete mi pisati i ovde u komentarima.

Ili pronađite neku drugu savetnicu, koja vam je bliža ili vam više odgovara iz bilo kog razloga.

Pomoć možete potražiti i u lokalnim i regionalnim Facebook grupama (u svakoj od njih se nalazi najmanje jedna savetnica za nošenje, a najčešće nekoliko njih), od kojih su neke:

  1. Nosiljke i marame za nošenje beba (prodaja, kupovina, razmena)
  2. Nošenje djece (Babywearing)
  3. Babywearing Novi Sad – Ergonomski ispravno nošenje beba i dece
  4. Babywearing Niš – Pravilno nošenje beba i dece
  5. Nošenje beba Zagreb
  6. Ergonomski ispravno nošenje djece BiH (Babywearing)

Umesto zaključka:

Dajte šansu nošenju beba. I čuvajte se – imati bebu dovoljno blizu da je uvek lako poljubite je veoma zarazno :)