Neke bebe na prvom pregledu kukova dobiju dijagnozu nekog od deformiteta kukova, te preporuku širokog povijanja, ili čak obavezu nošenja tzv. Pavlikovih remenčića. Roditelji se pitaju kako se bebe sa deformitetima kukova nose u maramama i nosiljkama, i da li je to uopšte moguće. Na ova pitanja opširan odgovor daje dr Borivoj Kovačević, dečiji ortopedski hirurg, i do nedavno načelnik dečijeg odeljenja Instituta za ortopedsko-hirurške bolesti “Banjica”:

Deformiteti u razvoju kukova nisu prepreka nošenju, naprotiv!

Za pravilan razvoj i ispravljanje rano uočenih deformiteta u razvoju kukova – što se, između ostalog. postiže Pavlikovim remenčićima, abdukcijskim gaćicama itd. – potrebno je fiksirati kukove tako da imaju abdukciju od minimum 45, a optimalno 60 stepeni (to znači da su noge raširene toliko) i fleksiju od 90 stepeni (odnosno, da butine budu u položaju kao kada se sedi). Taj položaj se može postići u tkanoj marami, brižljivo nameštenoj elastičnoj, kao i mei tai nosiljci te nosiljci – kenguru sa širokom bazom (ergonomski optimalne nosiljke). Poenta je da se takvim položajem omogućava najbolje moguće naleganje kosti u čašicu i fiksiranje kuka u tom položaju, što omogućava produbljivanje čašice. Jasno je da to podstiče bolji razvoj kukova. U nosiljkama sa uskom bazom ne moze se postići takav položaj, kao ni kada se beba nosi okrenuta od sebe.

beba u elasticnoj marami pavlikovi remencici

Beba sa Pavlikovim remenčićima u elastičnoj marami. Foto: privatna arhiva (N.K.)

Što se ispravljanja deformiteta tiče, u većini slučajeva široki povoj je dovoljan, ali ako se utvrdi da postoji problem važno je da je to pre uočeno. Idealno bi bilo uvesti ultrazvučni pregled kukova već u porodilištima, no ukoliko se primeti do 3-4 meseca starosti nije kasno da se deformiteti isprave bez hirurškog zahvata. Sa neke 2 godine najčešće već jeste prekasno i neinvazivne metode u tom uzrastu retko pomognu, te je operacija vrlo često jedina opcija.

pavlik harness pavlikovi remencici

Foto: Mike Liu

Pre nego što je u Srbiji uveden obavezan ultrazvuk kukova oko 1990. godne svake godine rađene su na hiljade operacija kukova, toliko je bio velik problem. Ovo je karakteristično za naše podneblje, kao i za Skandinaviju, Bliski i Srednji istok – pretpostavlja se da je u pitanju genetika. U Sjedinjenim Američkim Državama, recimo, problema ove vrste gotovo da i nema.

U vezi sa nošenjem dece, i za širu sliku stručnosti dr Kovačevića treba napomenuti i to da je radio 4 godine u Zimbabveu i bio iskreno oduševljen kako žene nose bebe u maramama ili čak peškirima na leđima. Najviše mu se dopalo upravo to nošenje na leđima. Dodaje i da je tamo video samo jedan jedini deformitet kuka, a mame nose bebe bukvalno od rođenja.

Umesto zaključka:

[box type=”success” width=”100%” ]Ukoliko beba ima bilo kakav deformitet kukova, nošenje je dozvoljeno (čak poželjno) isključivo u ergonomski ispravnim nosiljkama, ili u tkanim maramama.[/box]

[box type=”info” width=”100%” ]Ukoliko beba nema deformitet kukova (ako prvi ultrazvučni pregled potvrdi da nema deformiteta), može biti nošena i u nosiljci sa uskom bazom.[/box]

Video uputstva za nameštanje beba sa Pavlikovim remenima

Uputstvo za stavljanje bebe sa Pavlikovim remenima u maramu napred:

Uputstvo za položaj na leđima, uz napomenu da ukoliko ste neiskusni u nošenju beba prvih nekoliko puta obavezno imate pomoć još jedne osobe:

Kao što vidite, neke posebne razlike nema – položaji koje beba zauzima u nošenju u tkanim maramama su ergonomski ispravni, sa ili bez Pavlovih remenčića.

Za dalje čitanje na ovu temu:

  • Iskustvo jedne mame blogerke o nošenju bebe sa remenčićima možete pročitati u ovom tekstu (na engleskom jeziku).
  • O podešavanjima Pavlikovih remenčića (sa video uputstvom) i displazijom kukova uopšte pročitajte u ovom tekstu (na engleskom jeziku).