Najbolja stvar koju vam pruža babywearing (eng. nošenje beba) jeste sloboda da radite (skoro!) sve što poželite. Dobili ste ponovo svoje obe ruke nazad, možete da jedete, pijete kafu, možete i da se redovno umijete, operete zube :) a možete i da vežbate! 

Popularizacijom nošenja dece postaje popularno i vežbanje sa bebama u maramama i nosiljkama, i to je super. Važno je da su mame aktivne, i da im bebe “pomažu” u tome. Međutim, vežbanje s dodatnim teretom, pa bila to i beba u nosiljci ili marami, nosi sa sobom određene izazove kojih morate biti svesni.

Uz dozvolu autorke Jessie Mundell, prenosim vam njen tekst o vežbanju i nošenju beba, preveden i prilagođen:

Pre svega, želim da kažem da ja uživam u nošenju svoje bebe u nosiljci. Ovo nije kritika nijedne babywearing mame. Nošenje beba je od velikog značaja za mnoge mame, posebno za one koje imaju više dece. Potrebne su vam vaše ruke, i potrebno je obaviti mnogo stvari. Nosiljke su odlična pomoć!

Jessie Mundell: "Ko ne bi voleo ovo?"

Jessie Mundell: “Ko ne bi voleo ovo?”

Ipak, smatram da morate biti svesne određenih specifičnosti kada nosite svoje bebe, a POGOTOVO (x10000) ako na nošenje dodate još i vežbanje. Izuzetno je važno da budete iskrene prema sebi: kako se vaše telo oseća tokom i nakon nošenja bebe i dece. Želimo da izbegnemo poteškoće i osećaj nelagode u karličnom delu i mišićima trupa, a nošenje u kombinaciji sa vežbanjem može napraviti probleme upravo u tim delovima.

Kada vidim treninge uz nošenje dece… postajem pomalo nervozna.
ALI, razumem da je ovo ponekad jedini način kako mama može vežbati, pa i to neko mora da radi.

Babywearing treninge obično pohađaju mame koje su se nedavno porodile (do godine dana unazad). Ovo JESTE rani postporođajni period! Zbog toga moramo znati da li postoji disfunkcija u karličnom delu i sa mišićima trupa, te sprečiti dalje probleme koji se mogu pojaviti zbog kombinacije nošenje + vežbanje.

Ukoliko planirate da krenete na babywearing vežbanje, ili da držite treninge uz nošenje beba, ovo su OSNOVNE stvari koje morate imati na umu.

Za izvođenje babywearing vežbanja, morate razumeti sledeće:

 1. Čak i samo nošenje beba daje izuzetno velik pritisak na mišiće karlice i trupa. Kada dodate vežbe i teret na to, mora se biti izuzetno oprezan. Nekoliko stvari na koje je potrebno obratiti pažnju:
  • Ako ste se nedavno porodile (prvih par meseci), pritisak na vaš karlični deo može biti i samo nošenje bebe uz šetanje, pa i stojanje.
  • Potrebno je mnogo mentalne snage i napora u tih prvih nekoliko meseci kada obnavljate svoje mišiće karlice i trupa, kao i snagu, da se fokusirate i na samu SEBE tokom vežbanja. Biti sigurna da dišeš pravilno, podsećati se dobrog držanja i slično.
  • Brojne vežbe koje preporučujem da se rade u prvih par meseci radi osnaživanja karličnih i mišića trupa rade se ležeči na leđima, ležeći na strani ili u sedećem položaju. Ovo otežava vežbanje uz nošenje bebe (dalje u tekstu će biti reči o tome kako isplanirati vežbanje).
  • Ukoliko imate bilo koji stepen prolapse (ispadanja) materice, ponavljam: i samo nošenje bebe može biti problem. Dobro obratite pažnju da li u karličnom delu osećate težinu, ili kao da vas nešto vuče dok nosite bebu.
  • U bilo kom od nabrojanih slučajeva (rani postporođajni period, prolapsa uterusa) definitivno ne preporučujem dodatne vežbe, posebno čučnjeve i iskorake, uz nošenje bebe.
 2. Dobar položaj je JAKO JAKO JAKO važan dok nosite bebu! Ako ćete uz nošenje i da vežbate, morate posebno obratiti pažnju na svoj stav tokom vežbanja.
   • Dve stvari od značaja za dobar stav – poziciju su da vam guza nije skroz uvučena i da donji deo leđa pravi blagi luk, i da su vam rebra postavljena ispred kukova, ne iza.
   • Slika levo: NEPRAVILAN POLOŽAJ. Slika desno: PRAVILAN POLOŽAJ

     Slika levo: NEPRAVILAN POLOŽAJ. Slika desno: PRAVILAN POLOŽAJ
   • Ovaj kratak video snimak (engleski jezik) će vam pokazati o čemu je reč:

 3. VAŽNO: Kombinujte vežbe iz sedećeg položaja sa vežbama iz stojećeg položaja
  • Ako vežbate duže od 20 minuta, najbolje je da vežbe u sedećem položaju povremeno prekidaju niz vežbi u stojećem položaju. Kada stojite, pritisak na vaš karlični deo je značajan, odmorite malo u sedećem položaju.

Iskreno se nadam da će vam ovaj tekst biti od koristi prilikom nošenja beba i vežbanja! Ukoliko se odlučite za vežbanje, samo budite obazrive i slušajte svoje telo, kako se osećate za vreme i nakon vežbanja. Budite iskrene prema sebi. Ne forsirajte i ne ignorišite bilo koji signal neugodnosti koji budete imale.

Ukoliko vas interesuje još tekstova od Jessie Mundell, preporučujem da se prijavite na njenu mailing listu (engleski jezik).

U narednom periodu očekujte još tekstova na ovu temu od mene. Srećno nošenje (i vežbanje)!